Slik unngår du uren hud i sommer

RENS OG SMØR: Legene MinMote har snakket med råder til at man renser huden jevnlig. Foto: Illustrasjon/Getty Images
RENS OG SMØR: Legene MinMote har snakket med råder til at man renser huden jevnlig. Foto: Illustrasjon/Getty Images

Sliter du med kviser, utslett eller innebygde hårsekker om sommeren? Her er ekspertenes tips og triks. 

Sol, solkrem, barbering og vann setter sine spor på huden på ulikt vis. Noen opplever at huden blir uren om sommeren, andre opplever positive effekter av solen, mens andre igjen får utslett og innebygde hår.

Det er i utgangspunktet ikke farlig i seg selv med urenheter, men det kan være plagsomt og allergier eller betennelser kan være grunnen til at det oppstår. Vi spurte tre eksperter om hva man bør tenke på for å forhindre urenheter om sommeren.

Hudlege Michael Zangani, kosmetisk lege Rolah Osman Lønning og hudlege Miray Al Mustafa. Foto: Privat
Hudlege Michael Zangani, kosmetisk lege Rolah Osman Lønning og hudlege Miray Al Mustafa. Foto: Privat

Urenheter i ansiktet

Når det gjelder urenheter i ansiktet, er det flere faktorer som spiller inn, ifølge ekspertene.

– Solstråler øker talgproduksjonen, noe som kan disponere for akne. Vanlige solkremer som er fettbaserte kan tette igjen porene og sammen med varme og talg gi utbrudd, forteller hudlege Michael Zangani til MinMote.

Hudlege Miray Al Mustafa og kosmetisk lege Rolah Osman Lønning er samstemte i at hudpleieregimet bør inneholde et eksfolierende trinn for å unngå urenheter i ansiktet om sommeren.

– Bruk salisylsyre-rens, eller en lett skrubb på kveldstid. Niacinamide-serum, eller annet mildt eksfolierende dagprodukt kan også brukes under solkrem for dem med fetere hudtyper, sier Dr. Osman Lønning.

Hudlege Miray Al Mustafa anbefaler salisylsyre i form av pads.

– Dersom man har tilbøyelighet for å utvikle acne om sommeren, anbefaler jeg å bruke pads med salisylsyre, og gjerne også en rens om kvelden med salisylsyre, forteller Al Mustafa.
– Dette er en ingrediens som renser porene, «skrubber» huden kjemisk, reduserer oljeproduksjonen i huden og bakterieveksten, og i tillegg så gjør den deg ikke noe særlig lysømfintlig.

Hudlegen anbefaler produkter som ZO Skinhealth Oil Control Pads og Effaclar MicroPeeling Purifying gel fra La Roche-Posay, som kan kjøpes på apoteket. Sistnevnte kan også brukes på ryggen, hvor mange har acne, råder hudlegen.

hud

Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant fra Paula’s Choice. Foto: Produsenten

hud

Rensegele fra La Roche-Posay. Foto: Produsenten

hud

Oil control fra ZO. Foto: Produsenten

hud

Solkrem for uren hud fra La Roche-Posay. Foto: Produsenten

Velg en solkrem som passer din hud, og gå for en med mattende effekt om du sliter med fet hud, som La Roche Posays Anti Imperfections.

Unngå sminke og parfyme

For å unngå urenheter fraråder hudlegene også bruk av tung sminke.

– Jeg anbefaler lettere sminkeprodukter. For eksempel kan man bytte ut foundation med en farget dagkrem, sier Al Mustafa.

Hun påpeker videre at det er lurt å unngå parfyme på soleksponert hud, for å unngå reaksjoner.

Man bør ikke legge lag på lag av sminke, pudder, dekkremer og så videre, da dette bare vil gjøre vondt verre, sier Dr. Rolah Osman Lønning.

Videre minner ekspertene om at å beskytte huden med høy solfaktor er det viktigste man kan gjøre for å unngå reaksjoner.

– Ha på en god solkrem og husk å re-applisere den ved bading eller dersom du er ute i flere timer. Solkrem erstatter ikke fuktighetskrem, så her er det viktig å fortsette å bruke fuktighetskrem for å holde hudbarrieren intakt og styrke huden, sier Al Mustafa.
Ekspertene svarer: – Hvordan forebygge og behandle solskader?

Inngrodde hår, infeksjon og eksem

Inngrodde hår i bikinilinjen er et velkjent problem hos mange. Her er ekspertene enige i én ting: voks heller enn å barbere.

– Inngrodde hår og infeksjoner i hårsekkene kan forhindres ved å vokse heller enn å barbere, eventuelt kan man vurdere laser hårfjerning – disse områdene kan man som regel behandle gjennom sommeren så lenge man ikke eksponerer bikinikanten for sol, sier Dr. Rolah Osman Lønning.

For å forebygge okklusjon, altså tilstoppede hårsekker, kan man bruke salisylsyre også her, råder legen.

– Et salisylsyre-preparat mot inngrodde hår brukes etter barbering og voks for å forebygge okklusjon, disse får man som regel tak i salonger som fjerner hår.

Dr. Michael Zangani forteller at utslett og infeksjoner ofte kommer av en kombinasjon av barbering, svette og friksjon. Han anbefaler laser fremfor barbering.

– Vil man likevel gjøre det bør man bruke eksfolierende krem å smøre området med frem til 1–2 dager før barbering. Disse er kremer som inneholder for eksempel fruktsyrer. Etter barbering smører man 2 dager med antiseptisk krem for så å bruke eksfolieringskremen igjen, tipser han.

Dersom man foretrekker å barbere kroppshår, er det viktig å unngå å barbere mot hårenes lengderetning, ifølge Dr. Miray Al Mustafa.

– Ved barbering er det viktig å unngå å barbere motsatt av hårenes lengderetning, og heller barbere med hårenes lengderetning, slik vil man redusere irritasjon, inngrodde hår og kutt.

- Hva gjør man om inngrodde hår og utslett allerede har inntatt bikinilinjen?

– Dersom uhellet er ute og du har fått inngrodde hår, som i tillegg er betente, kan man oppsøke lege, her vil vi vanligvis gi resept enten på en retinoidkrem, kortisonsalve og eventuelt antibakteriell krem for å redusere betennelsen, sier Al Mustafa.
Sjekk også: Hatter og sjal som beskytter hud og hår

Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge

Hvordan var din opplevelse i dag?