Hudfaste: Bør du slutte med hudpleie?

HUFASTE: Hva skjer om man slutter helt eller delvis med hudpleie? Den nye trenden er ikke å skaffe seg alle mulige produkter, men å droppe alt.

En ny hudpleietrend er på vei opp og frem, men bør vi følge alle trender som dukker opp? Vi har spurt ekspertene.

Malin Gaden
Publisert:

Det finnes de som har funnet hudpleieserien de aldri kommer til å forlate, men på en annen side har du de som prøver både det ene og det andre, men som aldri får det helt til å funke.

Kan det være en idé med en aldri så liten hudfaste?

Ja, du hørte rett. Hudfasting, eller «skin fasting» som kanskje gir flere resultater dersom man tyr til Google, begynner å bli en mer og mer fremtredende trend. Nettmagasiner som ELLE, Allure og Byrdie har alle omtalt fenomenet.

– Ga meg en vekker

Hudfasting går ut på at du enten kutter kraftig ned på hudpleieproduktene dine, eller at du fjerner dem helt fra rutinen din.

I 2018 droppet MinMote-journalist Elise Alexandra Gulbrandsen alle sine dyre ansiktskremer i én måned, og endte faktisk opp med å bruke en håndkrem i ansiktet etter råd fra eksperten.

– Da jeg først skulle prøve denne detox-en, var jeg skeptisk. Jeg elsker å prøve ny hudpleie, og bruker både tid og penger på det. Men etter å ha gjennomført en måned med kun renseskum fra matbutikken og håndkrem i ansiktet hadde hudkvaliteten min blitt forbedret.

– Prosjektet og hudfasten ga meg en vekker, og jeg forsto viktigheten av å roe ned produktbruken iblant. Samtidig er hudpleie og digge kremer fremdeles en stor interesse, så helt på hyllen vil de ikke bli stående.

Har det noe for seg?

I videoen over så du at MinMote-journalistens hud ble betraktelig bedre etter at hun kuttet ut sine mange hudpleieprodukter og bare holdt seg til et par.

Men hva skjer om vi kutter ut alt og starter en skikkelig hudfaste?

Linnea Torsnes, hudlege hos Aleris, forteller til MinMote at hun tror en slags hudfaste kan være lurt for enkelte.

– Mange bruker veldig mange ulike produkter samtidig, og det kan irritere huden. Jeg tenker at det kan være lurt for enkelte å ha perioder av varierende varighet uten aktive ingredienser.

Linnea Torsnes

Videre legger Torsnes til at ved enkelte hudtilstander, perioral dermatitt (utslett rundt munnen, red.anm.) for eksempel, anbefales det å kutte ut alt av produkter for å bli kvitt problemet. En såkalt «zero treatment».

– Men vi er forskjellige, sier hudlegen.

– Noen har hudsykdommer som behandles hos hudlege, og disse personene bør alltid spørre hudlegen om råd før slike endringer.

– Har du noen tips til de som ønsker å starte en ny hudpleierutine?

– Det er viktigere å «keep it simple» enn å bruke 15 ulike produkter daglig. Rådfør deg med en hudlege som kan hjelpe til med hvilke ingredienser som passer nettopp deg. Alt passer ikke til alle, sier Torsnes og legger til:

– Man bør uansett tenke årstid. Behovet endrer seg nemlig med årstidene.

– Trenger ikke 15 steg

Hvis en hudfaste er snakk om å droppe produkter helt, mener Maja Hattvang, redaktør på Kabinettet, som blant annet spesialiserer seg på hud, at det lukter av en viss myte hun ikke har helt troen på.

– «Hudpleie fungerer egentlig ikke» mener jeg fullt og fast er en myte, sier Hattvang til MinMote.

– Hvis målet er finere hud, er det kontraproduktivt å droppe all hudpleie. Men å kutte ned på antall produkter, og ikke minst aktive produkter, er en god idé for mange. Jeg har med jevne mellomrom perioder der jeg kun renser huden og tilfører fukt, for å sikre at jeg ikke overeksfolierer eller lignende.

Maja Hattvang

Også Hattvang legger til at hudpleie er individuelt, men for henne har nøkkelen til suksess vært å finne balansen mellom det å holde det enkelt, men samtidig legge inn nok aktive ingredienser. Her trekker hun frem retinol, bha-syre og C-vitamin som gode ingredienser.

– Man trenger ikke 15 steg, nei, men rens og fukt, i form av krem, serum, olje eller en kombinasjon, kan være et slags minimum hvis vi skal legge ned premisset at man «trenger» hudpleie. Og solkrem. Jeg dobbeltrenser, fukter med toner og krem, og veksler mellom c-vitaminserum og diverse oljer nå på vinteren. Noen netter i uken kjører jeg på med retinolserum, og én gang i uken eksfolierer jeg med en fysisk skrubb.

– Hvis man kombinerer masse produkter uten gode resultater bør man absolutt kutte ned og starte fra «scratch». Mitt beste tips til vinterhuden er å legge til en ansiktsolje. Det gir ekstra pleie, beskytter mot kulden og får sminke til å se bedre ut på tørrere hud.

HÅR

3 tegn på at håret ditt trenger en klipp

Det er flere som sier seg enig med Hattvang. Skribenten Rachel Siemens har testet hudfasting for nettmagasinet Repeller, og endte opp med følgende konklusjon:

«Hudfasting tvang meg til å konfrontere et underliggende problem jeg ikke var klar over. Det hjalp meg å forstå at jeg sviktet kroppen min, men også å finne ut av den enkle måten å rette det opp på. For andre kan den åpenbaringen være en hormonell ubalanse eller en allergisk reaksjon etter å ha brukt et produkt. Eller så kan det hende det ikke finnes noen problemer i det hele tatt, noe som sier noe om hva som er og ikke er en «nødvendig» utgift.»

«Å slutte med hudpleieprodukter fikk meg til å forstå hvorfor jeg alltid har elsket det. (...) Et øyeblikk for meg selv mellom livets nødvendige arbeid.»

Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om: