Hudproblemene tok overhånd: – Ble deprimert og isolerte meg

FRUSTRERT: Influencer Marie Wolla slet med akne i flere år, og merket at det gikk utover psyken.

Flere kan nok kjenne seg igjen i irritasjon over hudproblemer, men i noen tilfeller kan det gå ekstra hardt utover både selvtilliten og psyken. Vi har bedt ekspertene om råd for hva man kan gjøre.

Publisert:

Jada, kviser er helt normalt og rammer oss alle. Det kan likevel oppleves som en fattig trøst når de først dukker opp. For mange forsvinner kvisene etter et par dager, men for andre kan kviseutbruddet vare lenger.

Det kan oppleves både belastende og isolerende for den gjelder.

En som har fått erfare hvor kjipt akne kan være er influencer Marie Wolla. Hun postet nylig en story på Instagram der hun åpenhjertig fortalte om hvordan hun selv har slitt med akne:

«Alle som har slitt/sliter med akne vet hvor mye det ødelegger deg psykisk».

ÅPNET SEG: Marie Wolla delte bildet til venstre med sine følgere på Instagram.

Til MinMote forteller Wolla at hun har slitt med akne siden hun var 13 år.

På det verste ble hun i en periode på ungdomsskolen svært deprimert, isolerte seg og ville ikke delta på sosiale arrangementer.

– Sminken kunne dekke det røde fra kvisene, men ikke den klumpete teksturen på huden. Derfor kviet jeg meg alltid for at andre skulle se meg i dagslys og jeg slet med å holde blikkontakt hvis jeg snakket med andre. Det har tatt meg mange år å bygge opp selvtilliten min igjen og blikkontakt er noe jeg fortsatt kan slite med, sier Wolla.

BEDRING: Det er først det siste året at influencer Marie Wolla har fått kontroll på akneproblemene.

Følte seg «stygg og ekkel»

En annen som har kjent at kviser går utover psyken, er artist Victoria Karlskås Andersen, bedre kjent som Victoria Nadine (22). Hun har fått massiv støtte etter at hun åpenhjertig delte om sine hudproblemer på sosiale medier.

Til MinMote sier hun at kviseutbruddene resulterte i isolasjon og dårlig selvfølelse.

– Det var ganske intenst. Jeg ville ikke vise meg for min egen familie engang, jeg ville helst bare sitte alene på rommet mitt. Jeg følte meg så stygg og ekkel, fortalte hun til MinMote.

I tillegg til å bruke mye penger og tid på hudpleie, utsatte hun huden for sterke produkter i form av ansiktsmasker og syrer.

– Huden min var det eneste jeg tenkte på. Selv i morsomme situasjoner ble all glede tatt fra meg, forteller den unge artisten.

BELASTENDE: Victoria Nadine forteller til MinMote at hun isolerte seg da hun fikk problemer med huden sin.

Sammenheng med dårlig selvbilde

– Vi vet at det er en sammenheng mellom kviser og dårlig selvbilde i tillegg til psykiske plager som angst og depresjon. Hos noen kan dette føre til isolasjon og fravær av skole og jobb, sier medisinsk ansvarlig lege og klinikksjef ved Maja.no, Andrea Birketvedt.

Hun forteller MinMote at det ikke nødvendigvis er en sammenheng mellom alvorlighetsgrad av kviser, og hvor mye det påvirker den som er rammet.

OPPSØK HJELP: Lege Andrea Birketvedt anbefaler alle som kjenner at hudproblemene sine påvirker deres mentale helse å oppsøke hjelp – uansett alvorlighetsgrad.

Birketvedt mener det er viktig å ha et fokus på hvor normalt det er å ha kviser.

– Ofte leser man om hvordan en kan bli kvitt kviser, noe som gir inntrykk av at dette er noe man ikke skal ha. Derfor mener jeg at det er viktig med god opplysning om hvor vanlig dette er, hvor vanlig det er å være usikker på huden sin og at ingen skal føle seg unormal av den grunn.

Hun skylder på blant annet sosiale medier som en medvirkende faktor for at mange kan oppleve normale hudproblemer som isolerende eller belastende.

– Det kan oppleves belastende ettersom fin hud i sosiale medier, filter som endrer huden, og en «kultur» om at man vil ha plettfri hud kan føre til at man tror dette er normalen. Da kan man føle seg litt alene når man opplever problemer med huden, sier hun til MinMote.

Har du slitt med akne?

Psykologens råd

Lene Søvold, som er psykolog og leder utviklingen av Aleris’ mentale helsetilbud, forteller at det ikke er så vanlig at hudproblemer er eneste årsak til at folk oppsøker hjelp eller støtte hos en psykolog.

Hun mener derimot at det er lett å sammenligne seg med andre, spesielt blant yngre mennesker som ser etter rollemodeller.

Hun fremhever at sosiale medier har bidratt til et enormt fokus på utseende og perfeksjon, som ofte gir et usant bilde av virkeligheten og som er umulig å leve opp til.

– Hvis man opplever at kviser eller andre hudproblemer er vanskelig å få bukt med, at det er noe andre ikke har eller at det gjør deg mindre attraktiv, kan dette bidra til usikkerhet eller dårlig selvbilde. Da kan tilsynelatende små, fysiske ting som kviser påvirke hvordan man har det med seg selv, både i sitt eget selskap og sammen med andre, sier Søvold.

Hun råder folk til å øve på å tenke positivt om seg selv og verdsette både hvem man er og hvordan man ser ut.

– Kanskje kan du øve på å gi deg selv komplimenter foran speilet? Øv også på å ta imot og takke for komplimenter fra andre. Hudproblemer eller ikke - du er unik akkurat som du er. Ikke la hudproblemer holde deg tilbake fra å være den beste versjonen av deg selv, mener Søvold.

NORMALT: Psykolog Lene Søvold sier det ligger i menneskers natur å ønske å se bra ut.

– Fordommer fra venner og familie

Influencer Marie Wolla sier at hun i voksen alder til slutt lærte seg å akseptere huden.

– Det er først nå det siste året at jeg har fått kontroll på utbruddene, men jeg har hatt kviser så å si hele veien i 20-årene, forteller hun.

– Fant du noen måte å få det bedre psykisk?

– Skal jeg være helt ærlig; nei. Jeg synes det var lite som fikk psyken til å bli bedre da huden var på sitt verste. Man føler seg ekkel, stygg og fanget i sin egen kropp, sier Wolla, men legger til:

– For min del hjalp det å utfordre meg selv til å gå uten sminke enten til postkassen, i matbutikken, på trening, eller gå en hel dag på skole eller jobb. Da gjemte jeg ikke problemet og jeg ble litt mer vant til å vise huden som den var, selv om det fortsatt var kjipt.

Wolla tror ikke at presset om å ha perfekt hud har økt på sosiale medier, men mener derimot det har gjort at folk er bedre opplyst om hud enn før.

– Da jeg var i tenårene og hadde mye kviser, opplevde jeg at det verste var fordommene fra venner, familie og bekjente som ikke kunne nok om kvisete hud. «Vasker du deg da?» og «spiser du for mye dårlig mat?» var spørsmål jeg ofte fikk, som om jeg var skyld i hudproblemene selv. Dette stemmer jo ikke, og jeg har brukt mye tid på å lære andre rundt meg om akne.

HUDPLEIE

Legen svarer: 10 vanlige hudpleiespørsmål

Når bør du oppsøke hjelp?

– Hvis du isolerer deg eller unngår sosiale begivenheter på grunn av huden, bør du oppsøke hjelp. Selv om kviser er helt naturlig og svært vanlig, er det viktig å ta dette på alvor hvis det påvirker din mentale helse eller livskvalitet, sier psykolog Lene Søvold.

Dersom man generelt sett sliter med dårlig selvbilde eller selvtillit, nedstemthet, angst eller negative tanker, oppfordrer Søvold til å kontakte en psykolog.

– Det kan være en god investering i deg selv og din mentale helse, sier hun.

Victoria Nadine er tilknyttet MAX Social, som er et heleid profilbyrå i VGTV AS. VGs redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette. Redaksjonen står fritt. Oversikt over bindinger for profiler som gjør oppdrag for VG ligger her.

Publisert:

Finn mer innhold om: