Ekspertene svarer: Hvordan forebygge og behandle solskader

SOLKREM: Første bud for å beskytte huden i solen er å smøre seg med høy solfaktor.

Er du, eller har du vært, uforsiktig i solen? Vi har spurt to eksperter om hvordan man kan forebygge solskader, og hva som må til om skaden alt har skjedd. 

Åsa H. Aaberge
Publisert:

Det er ingen ukjent sak at uforsiktig soling kan gi alvorlige konsekvenser. Noen ser man med en gang, som solbrenthet, mens andre skader er «usynlige», men også alvorlige. Men hva kan man gjøre for å forebygge solskader? Hva bør man gjøre om skaden har skjedd, og er det noen produkter man bør unngå i solen?

Her svarer ekspertene på 12 spørsmål og svar om hud og sol.

Dr. Rolah Osman Lønning, kosmetisk lege ved Ru-klinikken

Kosmetisk lege Rolah Osman Lønning. Foto: Trond Oliversen

– Hvordan kan man forebygge og forhindre solskader?

– Det aller viktigste når det kommer til å forebygge solskader er å bruke solkrem med både UVA- og UVB-beskyttelse. Det er helt klart at høyere faktor beskytter mot større skade, så jeg anbefaler SPF 50 i sommermånedene.

– Hvilke produkter bør man bruke for å forhindre solskader?
– Gode antioksidantserum kan både blekne pigmentflekker og forebygge nye, samt beskytter det mot alle former stråling på cellenivå. Ellers er det viktig å bruke hatt, ikke sole seg midt på dagen for å redusere eksponering for de farligste strålene, samt spise sunt slik at huden har kapasitet til å bekjempe skaden best mulig selv.

– Hvilken type mat?
– Antioksidanter som finnes i frukt og grønt, krydder og urter er viktige for hudens evne til å motstå oksidativt stress fra for eksempel UV-stråler.

HUDPLEIE

Slik unngår du det.

– Hvilke produkter/ingredienser bør man unngå i solen?

– Man bør unngå å bruke retinol og Hydorquinone på dagtid, disse stoffene er solsensitive, men kan eventuelt brukes på natten. AHA, BHA-syrer bør man også unngå å bruke i solen, da disse kan gjøre huden mer mottagelig for skade og pigmentflekker.

– Hva kan man gjøre hjemme for å forberede huden mot solskader?

– Hjemme kan man bruke tilrettelagte produkter for dag og natt, det finnes flere kosmetiske merker som kan brukes gjennom sommeren for å begrense utbredelsen av hyperpigmentering. Retinol på nattetid er OK om man bruker solbeskyttelse på dagtid, ellers er Niacinamid, Azealic-syre, og kojic-syre fine alternativ.

– Hva bør man overlate til profesjonelle?

– Til høsten kan man oppsøke medisinske klinikker og salonger for en medisinsk peeling, eller laser behandling mot pigmentene.

HUDPLEIE

Eksperter: – Sminke med solfaktor er ikke nok

Dr. Michael Zangani, hudlege ved Volvat

Hudlege Michael Zangani. Foto: Privat

– Hvordan kan man forberede huden på solen?

– Når vår – og sommersolen endelig titter frem er de fleste av oss uforberedt og mange blir faktisk solbrent. Det er ganske enkelt, man bør eksponere seg gradvis i en til to timer av gangen, dette selvfølgelig med solbeskyttelse som solkrem eller klær.

– Hva er dine beste råd for å unngå solskader?

– Unngå soling fra klokken 11 til 17. Bruk sol beskyttelse med SPF 30 og oppover. Skygge kan redde liv!

– Mange har vært uforsiktige, hva bør man gjøre dersom skaden allerede har skjedd?

– Man bør bruke produkter som har beroligende effekt på huden som Aloe vera samt produkter med rikelig innhold av antioksidanter.

– Hvilke behandling kan man gjøre hjemme mot eksempelvis pigmentflekker?

– Det finnes mange produkter som man kan bruke for å jevne ut uregelmessig pigmentering i huden. Disse kan kjøpes enten på apotek eller i diverse hudpleie- og kosmetiske klinikker. Her er det viktig å bruke tid på å lese seg opp til de produktene man skal bruke. Alle vil selge sine produkter og alle mener deres produkter er best. Gjør research og les omtaler!

– Utover solbrenthet og pigmentforandringer, hvilke skader, synlige og usynlige, kan solen gi?

– Først og fremst Aktiniskekeratoser, som er celleforandringer som kan være forstadiet til hudkreft. I tillegg er over 80 prosent av diverse former for hudkreft forårsaket av soleksponering.

– Hvilke produkter/ingredienser bør man unngå i solen?

– Enkelte parfymer kan gi reaksjon sammen med sollyset. Man bør heller ikke starte med sterke syrer som vitamin A-syre om sommeren. Har man startet på det tidligere kan man fint fortsette med det gjennom sommeren.

Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge

Finn mer innhold om: