Skjønnhet

Solkrem som gir best beskyttelse - test disse tipsene

SOL OG SKI: Det er ikke bare sydenfarerne som bør pakke med solkrem - det bør alle som skal stå på ski også gjøre. Foto: Getty Images

Enten du skal på skitur eller ligge ved bassengkanten - her er hudlegens beste tips til hvordan du velger riktig solkrem.

 • Sverre Norberg-Schulz Hagen
 • Martine Lunder Brenne
Publisert:

Det er ikke bare sommeren som er høytid for soling - påsken byr også på muligheter for å få litt farge, både i skisporet og selvsagt hvis du skal til varmere strøk. På skitur er det hovedsaklig ansiktet som bør beskyttes - og det er viktig å være like nøye her, som når du soler deg i syden.

Skal du til utlandet?Her er de fineste bikiniene i butikk nå!

I et intervju med MinMote for en stund siden fortalte kjedisstylist og moteblogger Hedda Skoug om da hun ble diagnostisert med hudkreft etter overdreven soling.

MinMote har latt ekspertene gi sine beste tips til hvordan du unngår å bli solbrent. Og det du bør vite aller først, er at ulike hudtyper tåler forskjellig:

For omtrent 40 år siden delte den amerikanske dermatologen Thomas B. Fitzpatrick inn oss mennesker i seks ulike hudtyper - et system vi fortsatt bruker i dag.

- Hudtypen rangeres fra lysest (1) til mørkest (6), og de fleste skandinaver har hudtype 1 eller 2, sier hudlege Lena Myhre til MinMote.

Hun jobber ved Aleris sykehus og medisinske senter i Oslo, og har vært godkjent spesialistlege i hud- og veneriske sykdommer i over ti år.

Minimum faktor 15

SYDENFERIE: Skal du til varmere strøk, holder det ikke med lav solfaktor ifølge hudlegene. Foto: Getty Images

- For lyse hudtyper anbefales det å benytte minimum faktor 15, men folk som har vært på forstadiet til eller har hatt hudkreft må velge høyere faktor, i hvert fall faktor 30.

Ifølge Kreftforeningen øker risikoen for hudkreft når man soler seg mye, i tillegg til at det fremskynder rynker og pigmentflekker. Foreningen anbefaler alltid å bruke en solkrem med minst faktor 15, men legger til at det er klær og skygge som beskytter best.

Blir du solbrent kan det dessuten fremskynde aldringsprosessen - sjekk disse tipsene for å forebygge rynker.

Pass også på at solkremen faktisk inneholder den beskyttelsen den lover. Ifølge Mattilsynets test av solkremer, var det flere som hadde en langt lavere beskyttelse enn angitt på flasken.

«Solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte», skriver Kreftforeningen på sine nettsider, og legger til at det er behov for ekstra beskyttelse i solrike land. De anbefaler å smøre jevnt og rikelig - en håndfull krem til én kropp.

solkrem 2015

Solkrem med faktor 30 fra Eucerin hos Apotek 1. Foto: Produsenten

solkrem 2015

Solstift er perfekt til lepper og nese på skituren - denne er fra Avène hos Vitus Apotek. Foto: Produsenten

Dette må du se etter:

Ifølge hudlege Myhre er det viktigst å se på hvilken type beskyttelse solkremen gir deg.

- Når man skal velge solkrem, må man se på om den har beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler, og at den er vann- og svetteresistent.

Et godt tips for å huske hva UVA og UVB står for er å tenke at A-en står for aldring, mens B-en står for brent – og begge formene for stråling kan i verste fall føre til hudkreft.

- Jeg forstår godt at det som konsument er vanskelig å kontrollere ingredienslister. Derfor anbefaler jeg å legge merke til symbolene som de fleste solbeskyttelsesproduktene har. Mange har en sirkel med bokstavene UVA eller UVB, som indikerer hvilken type stråling de beskytter mot - det beste er om den beskytter mot begge, sier Myhre.

VONDT: Å være sulbrent ser ikke bare rart ut - det kan være smertefullt. Foto: Getty Images

Ifølge Myhre gjør ikke nordmenn noen spesielle feil når det kommer til bruk av solkrem og solbeskyttelse, men hun tror mange er litt for slurvete.

- Jeg tror man bruker altfor lite krem når man smører seg, man dekker ikke alle hudoverflater og gjentar påsmøring for sjelden. Samtidig tror jeg at en del mennesker har for mye tiltro til solkrem, og glemmer at midt på dagen skal man helst holde seg i skyggen, og man skal ha klær på om man er ute i veldig sterk sol.

Skal du på skitur kan du også sjekke disse triksene for å unngå luesveis.

Fire tips for å bruke solkrem riktig:

♥ Beregn en håndfull med solkrem til én kropp.

♥ Man må smøre seg omtrent et kvarter eller en halvtime før soleksponering.

♥ Påsmøring må gjentas hver andre til tredje time.

♥ Man må smøre alle solutsatte kroppsdeler ordentlig.

Kilder: Hudlege Lena Myhre, Kreftforeningen

Publisert:

Les også

 1. HUDPLEIE

  Dette skjer når det blir kaldt: Derfor klør huden din akkurat nå

 2. HUDPLEIE

  Få tips fra lege: Unngå du tørr og gusten hud i vinter

 3. HUDPLEIE

  Tips fra hudeksperter: Slik forebygger du rynker tidlig

 4. HUDPLEIE

  Kvisehjelp: Dette gjør du når kvisen har kommet

Finn mer innhold om:

 1. Soling
 2. Skjønnhetspleie

Relaterte artikler

HUDPLEIE

Dette gjør du om du blir solbrent

HUDPLEIE

Slik kan du forebygge og behandle solskader

HUDPLEIE

Tips fra hudeksperter: Dette må du huske på i påskesolen

HUDPLEIE

Tips fra hudeksperter: Slik forebygger du rynker tidlig

HUDPLEIE

Dette gjør påsken med huden din

NYHETER

Mattilsynet: 9 av 17 solkremer hadde feil solfaktor

HUDPLEIE

Slik tar du best vare på huden i sommersolen