Alt du trenger å vite om håndkrem

HÅNDPLEIE: Det er viktig å smøre hendene på vinteren for å unngå tørr hud.
HÅNDPLEIE: Det er viktig å smøre hendene på vinteren for å unngå tørr hud. Grace Cary / Getty Images

Trenger du egentlig å bruke håndkrem? Har du lurt kroppen til å bli avhengig? MinMote har spurt ekspertene om svar.

«Er det noen som har håndkrem?», ropes det ofte nedover bordet når vennegjengen er samlet. Etterfulgt av raslingen fra ivrige hender som drar opp alt innholdet i vesken i ekte Mary Poppins-stil i jakten på den etterspurte tuben. Det er alltid noen som har, heldigvis!

Men er det egentlig nødvendig å smøre seg på hendene og drasse med seg håndkrem overalt?

Er håndkrem nødvendig?

Ifølge Reza Sohrabi, medisinsk ansvarlig hudlege hos Dr. Dropin, er håndkrem nødvendig for mange, men ikke for absolutt alle og ikke alltid.

– Det kommer an på huden, og behovet er ofte koblet til andre faktorer, slik som vinter, kulde, mye håndvask, spriting, eksem eller en jobb som gjør at man kan være utsatt for håndeksem.

Så er jo spørsmålet hvor ofte man skal smøre seg. Sohrabi mener det er avhengig av hva du vil oppnå, men at det i «disse tider» kan oppstå et ekstra behov for fuktighet.

– Under pandemitider med mye håndvask, er det lurt å smøre seg med en fuktighetskrem etter hver håndvask.

BEHOV FOR FUKT: Hudlege Reza Sohrabi ser et økt behov for hudkrem under pandemien.
BEHOV FOR FUKT: Hudlege Reza Sohrabi ser et økt behov for hudkrem under pandemien. Privat

Silje Gundersen, kosmetisk sykepleier ved Beths Medispa, påpeker at hendene trenger like mye pleie som resten av kroppen for å bevare huden fuktig og smidig.

– Unngår vi å pleie hendene, vil hendene lettere bli tørre og få en ujevn struktur. Hendene kan faktisk bli så tørre at man får sprekker.

– For å ta vare på hendene, er det fint å ha en håndkrem tilgjengelig i vesken. Da kan du enkelt påføre kremen et par ganger om dagen, og ved behov.

Mange smører seg feil

Når MinMote spør hva den vanligste feilen folk gjør, har den kosmetiske sykepleieren svaret raskt klart for hånden.

– Mange tar håndkremen i håndflaten, gnir og masserer inn. Da blir det fort mindre krem til håndbaken, sier hun og fortsetter:

– Håndflaten mister kremen raskt når vi tar på ting. Det er derfor unødvendig å ha mye av produktet der, forteller Gundersen.

SMØRER FEIL: Mange av oss bruker for mye håndkrem på feil sted, forteller Silje Gundersen.
SMØRER FEIL: Mange av oss bruker for mye håndkrem på feil sted, forteller Silje Gundersen. Privat

Altså, vi smører ikke bare feil, men vi sløser også med produktet. For å gjøre det mest mulig riktig må vi ha rett mengde og riktig teknikk.

– Påfør cirka to centimeter med håndkrem fra en tube, eller tre små «erter». Start med å legge produktet på håndbaken, gni håndbakene mot hverandre, og smør godt inn. Ta restene av kremen rundt neglebåndene og inn i håndflaten. Smør gjerne godt rundt håndledd også, sier Gundersen.

Det er lurt å ta av seg ringer og smykker før påføring så slipper du at de falmer og blir stygge. Målet må jo være å ha både blanke og fine smykker og hender når du er ferdig.

Trenger ikke være dyrt for å være bra

Det finnes utallige luksuriøse tuber i butikkhyllene, men håndkremer trenger ikke være dyre for å være gode ifølge ekspertene. Det som gjelder er ikke merket foran, men ingredienslisten bak.

– Det er lurt å se etter gode fuktighetsgivere som hyaluronsyre, glycerin, ceramider, og jojoba-ester. I en ingrediensliste er rekkefølgen slik at de ingrediensene det er mest av kommer først på listen. Det kan være lurt å merke seg når man skal finne en god håndkrem, forteller kosmetisk sykepleier Gundersen.

Sohabri påpeker også hvor viktig det er at du trives med kremen for da bruker du den mest sannsynlig mer også.

– Alle fuktighetskremer bør være parfymefrie. En krem med urea eller salisylsyre kan være bra for de tykk hud og flassing. En krem med karbamid kan være bra for de med eksem. Men det viktigste er altså at man trives med fuktighetskremen og at den ikke inneholder parfyme.

Er du av typen som lett glemmer å bruke håndkrem i løpet av dagen, har den kosmetiske sykepleieren et godt tips.

– La kremen stå på nattbordet, og smør hendene godt inn før du legger deg. Det er om natten produktet jobber best, når hendene er i ro i mange timer.

Er du ekstremt tørr på hendene, tipser hun om å smøre et ekstra tykt lag før du legger deg for å så pakke inn hendene i tynne hansker. På denne måten brukes håndkremen som en håndmaske i løpet av natten.

Men kan det bli for mye av det gode? At vi rett og slett bruker så mye håndkrem at vi blir avhengig?

– Ja, ved bruk av håndkrem med ingredienser som tørker ut huden, kan man bli avhengig. Dette kan for eksempel være kremer med mye parfyme og salisylsyre, som tørker ut huden på hendene, sier hudlege Reza Sohrabi.

– Løses ikke med magisk fuktighetskrem

Så var det dette med aldringstegn, da. Du har vel som mange andre hørt gjentatte ganger at hendene er det som avslører alderen.

– Den evige søken etter å holde seg ung løses ikke med noen magisk fuktighetskrem dessverre. Men et godt tips, som hjelper for mer enn aldringstegn, er å bruke en fuktighetskrem med solfaktor i seg året rundt. UVA er også til stede på overskyet vintertid. I tillegg til å ikke røyke, spise variert, sunn kost og være aktiv, forteller Sohabri.

Kosmetisk sykepleier Gundersen tipser om det samme og påpeker at du kan bruke samme solkrem som du bruker i ansiktet. Du kan også fint bruke skrubben og peelen du ellers bruker i ansiktet på hendene.

– Slik får du vekk døde hudceller. Da vil håndkremen jobbe dypere i huden, og du får mer effekt av håndkremen din!

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?