Endringene huden din blir glad for i høst

EKSTRA FUKT: På høsten trenger huden ofte litt ekstra hjelp og pleie.
EKSTRA FUKT: På høsten trenger huden ofte litt ekstra hjelp og pleie. Artem Varnitsin / EyeEm / EyeEm

Vi har spurt tre hudeksperter om deres beste tips.

Høsten er her, det betyr kaldere vær, varmeovner og tørr luft. Rett og slett kjipe forhold for huden din. Her er grepene du kan ta for å holde den fin, fuktig og fornøyd fremover.

Fukt

Etter en periode med mye sol kan du ha blitt utsatt for solskader og uttørking i ansiktet. Høsten kan derfor komme litt brått og brutalt på.

Hudterapeut Chaima Bel Mekki forteller at det ikke er de massive endringene som skal til for å hjelpe huden gjennom høsten. Ved å gjøre enkle justeringer tidlig rekker huden å omstille seg før vinteren og sprengkulden kommer.

GODE RÅD: Hudterapeut Chaima Bel Mekki.
GODE RÅD: Hudterapeut Chaima Bel Mekki. PRIVAT

– Det første man kan gjøre er å bytte ut dagkremen med en rikere krem enn den man bruker på sommeren. Et nattserum med mye næringsstoffer er gull! Det gir huden en mulighet til å reparere seg selv mens man sover.

Bel Mekki nevner en god nattkrem som en nødvendighet. Hun mener høsten er tiden til å unne seg god pleie i form av serum og masker. For de som ikke rekker det i hverdagen har hun et godt tips.

– Man kan bruke en maske som nattkrem et par dager i uken om man ikke rekker det ellers.

Peeling

Peeling kan fort gå i glemmeboken, men det burde stå høyt på prioriteringslisten, ifølge kosmetisk dermatologisk sykepleier ved Innlandet Hudklinikk, Kristin Vennesland.

– Solen er ikke like sterk lenger, derfor er det en ideell tid for å behandle og reparere.

– Jeg anbefaler å implementere aktive produkter på kveldstid. For mange vil en form for A-vitamin gjøre godt for huden. Denne superingrediensen virker peelende, stimulerer til økt kollagendannelse, lysner pigmenteringer, balanserer talgproduksjonen og er attpåtil en sterk antioksidant som beskytter huden.

A-vitamin finnes i flere former, så Vennesland presiserer at det er lurt å snakke med en hudterapeut for å finne ut hvilken type som er best for din hud. I tillegg anbefaler hun at man peeler huden jevnlig for å få bort døde hudceller og forurensing som gjør huden gusten.

Solkrem året rundt

VIKTIG MED SOLKREM: Sykepleier Kristin Vennesland er tydelig på at man må bruke solkrem året rundt.
VIKTIG MED SOLKREM: Sykepleier Kristin Vennesland er tydelig på at man må bruke solkrem året rundt. PRIVAT

Selv om ikke solen oppleves like sterk vil UV-strålene fortsatt være skadelig for huden din, ifølge ekspertene.

– Det beste du kan gjøre for å beskytte mot tidlig aldring og sykdom er å bruke solfaktor året rundt. Det kan også være lurt å bruke et c-vitaminserum i din morgenrutine for å ytterligere beskytte mot stråling. C-vitamin vil også virke lysnende på pigmenteringer og styrke dannelsen av kollagen, forteller Vennesland.

Husk hendene

Hudlege Linnea Torsnes er enig med Vennesland når det gjelder solbeskyttelse, hun minner om at leppene også må smøres med faktor. Torsnes slår også et slag for at vi må huske huden på hendene. Her er det lurt å tenke forebyggende, så slipper man å «reparere».

HUDLEGE: Linne Tornes minner om at vi må ta vare på hendene i høst.
HUDLEGE: Linne Tornes minner om at vi må ta vare på hendene i høst. Aleris

– Mange merker at man får tørr og sår hud, mens enkelte får eksem på hendene når høsten og vinteren kommer.

– Jeg anbefaler å holde hendene varme ved å bruke hansker. Du kan gjerne ha en god fuktighetskrem tilgjengelig for bruk etter håndvask og Antibac.

Torsnes avslutter med å dele et lurt triks for å gi huden på hendene litt ekstra pleie.

– Sov med bomullshansker fra apoteket og en skikkelig fet fuktighetskrem. For eksempel Locobase Repair eller rød Apobase. Et annet tips er å bruke hansker når man lager mat og tar oppvasken. Da blir ikke huden på hendene så irritert.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?