Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

På MinMote finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter MinMote skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener MinMote penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på MinMote, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Hva er egentlig greia med Gua Sha?

Ansiktsbehandlingen er elsket av kjendiser og influencere verden over, men virker den slik mange hevder? 

Gua sha toppbilde

Charlotte Wollebekk hos Studio C. Foto: Privat

Du har kanskje sett det eller hørt om det før – den flate stenen formet som et hjerte (hvis du legger godviljen til) som du skal gni oppover og bortover i ansiktet ditt. Ansiktsbehandlingen skal blant annet være elsket av kjendiser som Gwyneth Paltrow, Elle MacPherson og Justin Bieber, ifølge Harpers Bazaar.

Dette er langt ifra en ny trend selv om det kanskje har virket sånn det siste året. Gua Sha er opprinnelig en tradisjonell kinesisk massasjeteknikk hvor man benytter et redskap som skal stimulere både blod- og lymfesirkulasjonen i huden. Ved å øke blodsirkulasjonen skal hudcellene få næring og holde seg sunne, mener kinesisk medisin.

Åpnet skjønnhetssalong dedikert til Gua Sha

Charlotte Wollebekk eier den økologiske hudpleiesalongen Studio C i Oslo som i stor grad fokuserer på den kinesiske massasjemetoden.

– Effektene det har hatt på huden og nervesystemet mitt er mye av grunnen til at jeg valgte å åpne Studio C, med dette i fokus, sier Wollebekk til MinMote.

Gua sha toppbilde

Gua sha-sten fra Vita. Foto: Produsenten

Hun ville åpne en salong som praktiserte Gua Sha, da ansiktsmassasjen har blitt som en slags meditasjon for henne etter å ha holdt et høyt stressnivå over mange år.

Charlotte Wollebekk, eier av salongen Studio C i Oslo. Foto: Privat
Charlotte Wollebekk, eier av salongen Studio C i Oslo. Foto: Privat

– Min lidenskap for Gua Sha og naturlige skjønnhetsritualer kom som et resultat uro i kroppen og et høyt stressnivå over mange år. Jeg søkte etter måter å føle meg bedre på, og jeg fant ut at Gua Sha og ansiktsmassasje ble som en slags meditasjon for meg. Jeg fikk et enormt behov for å dele denne behandlingsmetoden med andre, og å kombinere min kunnskap om mindfulness, pusteøvelser, avspenning, kosthold og økologi med ulike hudpleieteknikker, forteller hun.

– Gir avslappende effekt

Wollebekk mener, i likhet med kinesisk medisin, at Gua Sha kan gi en rekke helsefordeler og at dette kan merkes på huden og kroppen som helhet.

– Det er viktig for meg med en behandlingsform som gir gode og effektive resultater på huden, men jeg vil også gå litt dypere enn hudoverflaten, sier hun og fortsetter:

– Jeg mener at en av de største fordelene med Gua Sha er den avslappende effekten. Gua Sha stimulerer det parasympatiske nervesystemet slik at kroppen får hvile. Det er kjempeviktig for både kroppen og huden, mener Wollebekk.

Oppstammende og løftende, gi glød, mindre urenheter, reduserte linjer og pigmentering er bare noe av det Wollebekk mener ansiktsmassasjen kan sørge før. I tillegg skal materialet massasjeredskapet er laget av, også ha positiv effekt på huden, ifølge tilhengerne.

Gua sha-steiner

Gua sha-sten fra Vita. Foto: Produsenten

Gua sha-steiner

Gua sha-sten fra Nelly.com. Foto: Produsenten

– Metoden er jo omdiskutert, kanskje spesielt med tanken på egenskapene til stenene og at dette ikke kan bevises. Hva har du å si til det?

– Det sies at krystaller har ulike egenskaper og energier som kan påvirke kroppen på forskjellige måter. Krystaller er i tusenvis av år brukt for deres helende egenskaper, men det er ingen vitenskapelig dokumentasjon på dette. Det finnes Gua Sha-redskaper i forskjellige materialer, og man kan i teorien også bruke hendene. Et tilpasset Gua Sha-redskap gjør jobben enklere, og personlig synes jeg redskapene som er laget av et energirikt materiale, som en krystall, er bedre å jobbe med. De eventuelle terapeutiske effektene fra stenen blir en bonus, sier hun.

Ingen dokumentasjon om ansiktsløft

Miray Al-Mustafa er utdannet lege ved Universitetet i Oslo og har jobbet som hudlege ved blant annet Rikshospitalet. Hun er spesialist innen kosmetiske behandlinger og kjenner til den kinesiske tradisjonen med Gua Sha.

– En liten studie fra 2007 viste med bruk av Laser Doppler (et verktøy for å måle hastigheten i gjennomsiktige eller halvgjennomsiktige væskestrømmer) at det forelå en forbigående økning i mikrosirkulasjonen i hud og underhud, sier Al-Mustafa.

Miray Al-Mustafa, jobber som lege på A-Medi i Asker og Aleris i Drammen. Foto: Privat
Miray Al-Mustafa, jobber som lege på A-Medi i Asker og Aleris i Drammen. Foto: Privat

Hun viser også til mindre studier som har konkludert med at massasjeteknikken kan redusere blant annet muskelskader og kroniske ryggsmerter. Det kan også ha effekt på overgangsplager når det blir utført med vestlig medisin versus vestlig medisin alene, forteller hun.

Hudlegen kan imidlertid ikke finne noen dokumentasjon på at Gua Sha kan gi ansikt, armer, lår eller rumpe et løft. Hun er også skeptisk til de påståtte egenskapene til stenene som brukes.

– Jeg kan tenke meg at det kan føles som at ansikt og kropp kan gi et midlertidig løft på grunn av den økte blodsirkulasjon og muligens en lett ledsagende hevelse, men jeg klarer ellers ikke å tenke på hvordan massasje med steiner kan gi et rumpeløft.

Om rosenkvarts og jadesten: Ingen positiv effekt på huden

– Og når det gjelder materialet massasjestenene er laget av?

– Rosenkvarts og jadesten er først og fremst forbundet med ulike «energier», så dette blir mer på et spirituelt enn medisinsk plan. Det foreligger ingen vitenskapelige studier som viser at å rulle disse steinene på huden vil ha en positiv effekt på huden, sier hun og fortsetter:

– Men det finnes noen mindre studier som viser at facial massage rollers øker blodsirkulasjon og at regelmessig ansiktsmassasje også i noen tilfeller kan redusere synligheten av rynker, men dette krevde hverken jadesten eller rosenkvarts.

Legen synes det er viktig å legge til at hvis Gua Sha-massasje gjør at man føler seg bra, hvorfor stoppe?

– Hvis denne metoden gjør at man føler seg bra, ikke er skadelig og man har råd til det, ser jeg ingen problem med at man ikke skal utføre det, sier Al-Mustafa.

Hvordan var din opplevelse i dag?