Nivea versting i solkremtest

VIKTIG: Å ligge i solen er deilig, men kan fort blir en smertefull affære hvis du ikke bruker solkrem. Foto: Getty Images

To av de mest brukte solkremene for barn kommer dårligst ut i Forbrukerrådets ferske undersøkelse av solkremer.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Enten du skal på ferie eller nyte den norske sommeren, er ekspertene enige om at solkrem er et must. Men: Man kan ikke alltid stole på at solkremen bare gjør deg godt, ifølge Forbrukerrådets nyeste solkremtest.

For sent ute?Slik redder du solbrent hud

VERSTINGER: Det er disse kremene som kommer dårligst ut i Forbrukerrådets test. Foto: Produsenten

To verstinger og 11 vinnere

I testen, som slippes i dag, har de testet 35 solkremer for tre ting:

  • Hormonforstyrrende stoffer
  • Allergifremkallende parfymestoffer
  • Kjemikalier i nanoform

Til syden?Her er badedraktene du må sjekke

Forbrukerrådet har kategorisert produktene etter å ha kontrollert innholdslisten, og tildelt smilefjes eller surefjes i hver kategori. Har produktene stoffer som står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer, stoffer med de mest allergifremkallende parfymestoffene som tillates i kosmetikk, eller kjemiske stoffer i nanoform, har de fått surt fjes.

Kjemikalier i nanoform er kjemikalier som blant annet brukes i kosmetikk, uten at man vet tilstrekkelig om mulige skadelige helseeffekter, mener Forbrukerrådet.

I testen er det Niveas Sun Lotion og Sun Kids Swim Play som kommer soleklart dårligst ut, som de to eneste med surt fjes og «ikke godkjent» på alle kriterier.

Du kan lese hele testen hos Forbrukerrådet her.

I en e-post til MinMote skriver Niveas country manager følgende:

- Testen som Forbrukerrådet presenterer, er kun en evaluering av ingrediensene, men det ble ikke utført testing av produktenes virkning, som for eksempel UV-beskyttelse eller måling av vann-bestandighet. Hensikten med en solkrem er å beskytte mot UVA og UVB-stråling. Dermed burde en slik test også omfatte virkningen av UVB og UVA-beskyttelse og vann-bestandigheten.

Videre i e-posten står det:

- Forbrukerrådet vurderer solkrem basert på ingredienslisten og ikke basert på objektive resultater som er et krav for å garantere at solkremene inneholder den UV-beskyttelsen som det loves på pakken. Alle Nivea-produkter er i henhold til regelverket til EU og er grundig sikkerhetstestet for kundenes sikkerhet.

Samtidig kommer hele elleve kremer ut med «godkjent» og smilefjes:

Skuffet over barnekremene

Forbrukerrådets direktør Randi Flesland mener videre det er spesielt uheldig at av 14 barnesolkremer, er det bare fem som får smilefjes på alle kriterier.

- Det er overraskende at barnesolkremer fortsatt inneholder hormonforstyrrende stoffer og i tillegg en rekke av de mest allergifremkallende parfymestoffene, sier hun.

- Er dette urovekkende?

- Ja, det er urovekkende. Barn er ekstra sårbare for skadelige kjemikalier. Forskerne frykter at hormonforstyrrende stoffer kan virke sammen i en cocktail og at stoffene kanskje ikke har noen trygg nedre grense. Det betyr at tidspunkt for eksponering, for eksempel i sårbare utviklingsfaser, og ikke mengden man eksponeres for, kan være avgjørende for om skade oppstår senere i livet.

- Noen stoffer bør unngås

EKSPERT: Lege Rolah O. Lønning. Foto: Trond Oliversen

Når det gjelder kategorien hormonforstyrrende stoffer, er det snakk om stoffer som mistenkes å være helseskadelige, og Forbrukerrådet lister blant annet om Ethylparaben og Methylparaben som eksempler.

Lege Rolah Lønning er på sin side ikke bekymret over disse - men de allergifremkallende stoffene som heter Benzyl mener hun Forbrukerrådet gjør rett i å advare mot.

- Det finnes flere solkremfiltre som kan irritere huden, spesielt Benzyl-filtre, disse er relativt ustabile, og bør unngås. Parabener er jeg ikke særlig bekymret for foreløpig, da forskingen til nå ikke har klart å vise klare negative helseffekter av parabener i kosmetikk, sier hun.

Smør ofte!

Legen mener dessuten det også er viktig å påføre nok solkrem for å få ønsket effekt, selv når man velger testvinnere.

- Felles for alle solkremer uansett faktor, er at SPF verdien avtar gradvis. Etter to timer i solen bør man ta på mer solkrem. Det er ikke så altfor stor beskyttelsesforskjell på faktor 15 og 50, men sistnevnte vil beholde høyere faktor noe lenger, og kan således beskytte huden lengre, sier hun.

Publisert:

Finn mer innhold om: