Hudpleie: Ansiktsmasker du kan lage selv

En hjemmelaget ansiktsmaske er et supert og billig alternativ til dyre luksusmasker - og ingrediensene finner du på kjøkkenet.

Ansiktsmasker

NATURLIGE INGREDIENSER: Det beste med hjemmelagde ansiktsmasker, i tillegg til at de er rimelige, er at du har de fleste ingrediensene på kjøkkenbenken fra før. Foto: Øyvind Næss

Ansiktsmasker

ANTIALDRENE: Forskning har vist avokadoolje er antialdrene, og kan øke produksjonen av kollagen, forteller lege Rolah O. Lønning. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Det er ingen hemmelighet at huden fort kan føles tørr og stram i en overgangsperiode som vi er inne i nå. En god ansiktsmaske med masse fuktighet kan være redningen, samtidig som den kan gi nytt liv til en blek og gusten hud.

Se oppskriften på ansiktsmaskene nederst i saken!

Se også dette supertrikset i Trendguiden:

Ansiktsmasker er både enkelt og billig å lage selv - og det beste av alt er at du mest sannsynlig har ingrediensene på kjøkkenbenken allerede. Enten du har voksen hud, eller sesongskifte har rukket å tørke ut huden din, kan avokado være redningen.

HUDSPESIALIST: Lege Rolah O. Lønning jobber ved Stavanger universitetssykehus, og har også skrevet en bok om hudproblematikk. Foto: Trond Oliversen
HUDSPESIALIST: Lege Rolah O. Lønning jobber ved Stavanger universitetssykehus, og har også skrevet en bok om hudproblematikk. Foto: Trond Oliversen

Les også: Fem feil du gjør når du føner håret

Avokado kan gi fukt

- Avokado har faktisk en effekt på huden. Det er en fet frukt som inneholder en rekke essensielle fettsyrer, vitaminer og antioksidanter som vil hjelpe en tørr og moden hud. Forskning har vist at avokadoolje er antialdrene, og kan øke produksjonen av kollagen. Den er også antiinflammatorisk, og vil derfor virke beroligende på stresset, sensitiv hud. Resultatet vil være en mykere og fuktig hud, sier lege Rolah O. Lønning til MinMote.

Lønning, som har flere års erfaring med hudproblematikk, mener hjemmelagde ansiktsmasker med naturlige ingredienser kan ha en god effekt.

- Avokadoen gir fukt, og bidrar til å styrke huden og er et supert og billig alternativ, sier hun.

- Positiv effekt på huden

Plages du med sensitiv eller irritert hud er avokado, aloe vera og olje de magiske ingrediensene du bør bruke.

- Aloe Vera er antiinflammatorisk for en sensitiv hud. Når det kommer til olje vil jeg nok anbefale mandel- fremfor olivenolje. For de som sliter med akneutbrudd bør olivenolje helst unngås fordi den stopper til porene, da er mandelolje et bedre alternativ, råder Lønning.

Selv om naturlige ingredienser og hjemmelagde masker har positiv og god effekt på huden, mener Lønning at ikke alt som er naturlig er bedre eller like bra som produkter du kan kjøpe.

- Har du fet eller uren hud vil glycolsyre og salicylsyre i høyere konsentrasjon eksfoliere huden mer i dybden. Kjøper du produkter tilpasset din hudtype vil disse være formulert til å gå mer i dybden, og ha bedre effekt på sikt.

Les også: Tips fra hudeksperter: Slik forebygger du rynker tidlig

Enkelt og billig

Tina Holt og Birgitte Magnussen bak boken «Renere Liv» la selv om livsstilen for åtte år siden. Selv om de også bruker økologiske ansiktsprodukter, hender det at de lager sine egne ansiktsmasker.

- Vi startet med å studere ingrediensene på produktene og så på hva de faktisk inneholdt. Etter hvert begynte vi å eksperimentere med oljer og fant ut at det var ganske enkelt å lage sine egne ansiktsmasker, sier duoen til MinMote.

- Vi er opptatt av at ting skal være rene og freshe, og da er hjemmelagde ansiktsmasker en enkel og billig måte å ta vare på huden, legger de til.

Les også: Sjekk Insta-kampanjen som hyller problemhud

Slik lager du ansiktsmaske hjemme

Oppskriftene er hentet fra boken «Renere Liv».

Avokadomaske til tørr eller moden hud:

Mos 1/2 avokado til du har en kremete masse og påfør på ren hud. La masken virke i ti minutter og vask av med lunkent vann.

Aloe Vera- og avokadomaske til sensitiv hud:

Mos 1/2 avokado og tilsett 2 ts aloe vera-gelé og 1 ts mandel- eller olivenolje. Bland godt og påfør på ren hud. La masken sitte på i 10-15 minutter. Denne masken skal virke beroligende på irritert eller solbrent hud.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?