Solkrem for barn kommer dårligst ut i Forbrukerrådets ferske undersøkelse av solkremer.
Sommerferien nærmer seg med stormskritt, og uansett om du skal tilbringe ferieukene i Norge eller i utlandet, er ekspertene enige om at solkrem er viktig.
Men man kan ikke alltid stole på at all solkrem er like bra, viser Forbrukerrådets nyeste solkremtest.
De fineste bikiniene til sommeren
I testen, som ble sluppet i dag, har de testet 45 solkremer for tre ting:
• Hormonforstyrrende stoffer
• Miljøskadelige ingredienser
• Allergifremkallende stoffer
Forbrukerrådet har kategorisert produktene etter å ha kontrollert innholdslisten, og tildelt grønt smilefjes, gult smilefjes eller surt, rødt fjes i hver kategori.
Har produktene stoffer som står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer, stoffer med de mest allergifremkallende parfymestoffene som tillates i kosmetikk, eller miljøbelastende ingredienser har de fått gult eller rødt fjes.
Korres taper testen
Totalt ble 45 solkremer for barn og voksne testet, og av dem fikk kun åtte godkjent. Det er solkremer for barn som kommer dårligst ut.
Av 13 testede kremer for barn er det kun tre som blir godkjent med grønt smilefjes. Taperen av testen er «Korres Sunscreen emulsion for kids SPF 50» som både inneholder hormonforstyrrende og allergifremkallende stoffer.
Pressesjef hos Korres i Hellas, Katerina Traka, skriver i en mail til MinMote at alle produktene deres går gjennom grundig allergi- og mikrobiologisk testing før de går ut i butikk.
– Når det gjelder Shea Butter Sunscreen Emulsion for barn så er dette en mild formel som er basert på naturlige ingredienser, utviklet for å minimere risikoen for allergier på huden til barn. Basert på data; HRIPT-testen (Human Repeat Insult Patch Test) ble gjennomført med suksess og godkjente produktet som sikkert å bruke, skriver hun og legger til:
– Hos Korres har vi lenge unngått parabener, silikon, etanolaminer, propylenglykol og mineralolje. Disse kjemikaliene unngår vi i henhold til våre etiske valg og utviklingen av produkter som er bra for både huden og miljøet.
Solkremtesten 2017 - ForbrukerrådetDe tre barnesolkremene som kommer best ut av testen er Cosmica Kids sun sensitive SPF 30, Dermica Kids solkrem SPF 30 og Änglamark Sun lotion til barn og voksne SPF 15.
– Forferdelig trist
Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland, er skuffet over testresultatet og synes det er spesielt ille at så mange barnesolkremer ikke kommer bedre ut.
– Dette synes jeg er forferdelig trist. Barn er spesielt sensitive, og da må
produsenter og butikker ta ansvar for at de ikke utsettes for potensielt farlige stoffer.
Flesland langer også ut mot butikkene, som hun mener har en lang vei å gå når det kommer til bevissthet rundt hvilke solkremer de putter i hyllene.
– Produsentene har et stort ansvar her, det er klart. Men vi må ikke glemme at også butikkene har et eget ansvar for hva de selger. For eksempel er det veldig positivt at Coops egen solkrem kommer godt ut, men samtidig selger de flere av solkremene som kommer dårlig ut også. Hvorfor skal det være noen forskjell der?
Testen i år tar for første gang også for seg miljøbelastende stoffer som en dimensjon, i tillegg til allergi og hormoner, som tidligere har vært de eneste to kriteriene. Derfor er også testen strengere enn tidligere, forklarer Flesland.
– Men jeg må si at jeg er både overrasket og skuffet over resultatet. Her er det mange som har en jobb å gjøre, sier Flesland.
Slår tilbake mot kritikken
Administrerende direktør i Kosmetikkleverandørenes forening, Finn Rasmussen, sier i en epost til Minmote at han ikke anerkjenner testresultatene, fordi han mener testmetodene ikke er gode nok.
– Vi beklager nok en gang at Forbrukerrådet villeder forbrukerne med denne informasjonen. Kjøper du kjente merkevarer skal ikke disse medføre helsefare på noen måte. Vi har et solid regelverk omkring kosmetiske produkter generelt, og spesielt når det gjelder solkrem og produkter ment til bruk på barn, skriver Rasmussen.
Han sier kosmetikkindustrien ikke tar noen risiko når det gjelder sikkerheten til produktene og utfører ekstra risikovurderinger for barneprodukter slik regelverket krever.
– En vurdering av de enkelte stoffene man finner i innholdsfortegnelsen uten å kjenne dosen, er ikke mulig. Forbrukerrådets «smiley»-klassifisering av kosmetiske ingredienser er uten vitenskapelig grunnlag og dessverre nytteløs som veiledning for forbrukerne, sier Rasmussen.
Fem godkjente av 32 voksensolkremer
For voksne er det testet 32 solkremer. Kun fem av dem får full pott - deriblant merkene «Aco Cliniderm», «Cosmica», «Riemann» og «Dermica Hypoallergen».
Solkremer fra apoteket Boost, Biotherm og Eucerin Hawaiian Tropic er voksentestens tapere.
– Urovekkende
Når det gjelder kategorien hormonforstyrrende og miljøbelastede stoffer, er det snakk om stoffer som mistenkes å være helseskadelige og lite miljøvennlige. Under kategorien miljøbelastende stoffer lister Forbrukerrådet blant annet opp Zinc oxide (nano) som et stoff som er skadelig.
Lege Rolah Lønning trekker frem stoffet som et stabilt solfilfiter, dog i non-nano form.
– Det er overraskende og urovekkende at så mange kremer kommer så dårlig ut. Jeg ser at de har satt Zink Oxid dog i nano-variant som miljøbelastende, dette er dog et meget godt og stabilt solfilter, og burde egentlig brukes oftere, men i sin non-nano form, påpeker Lønning.
Hun reagerer kraftig på at solkremene for barn kommer dårligst ut.
– Jeg synes det er veldig urovekkende at merker som promoterer seg selv som grønne og «naturlige» både har hormonforstyrrende og allergifremkallende stoffer i seg, ekstra uheldig er dette i en barnekrem.
Solkremtesten 2017 - Forbrukerrådet