Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

På MinMote finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter MinMote skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener MinMote penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på MinMote, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Stor guide til ansiktsmasker

Med riktig ansiktsmaske kan du få gode resultater.
Med riktig ansiktsmaske kan du få gode resultater.Cathrine Stabel/heltkrem.no

Slik lykkes du med ansiktsmaske tilpasset din hud.

Denne saken er skrevet av Cathrine Stabel i nettstedet Helt Krem, som er ekspert på skjønnhetsprodukter.

Du vet når folk sier: «det er et maraton, ikke en sprint»? Det gjelder også hudpleie. Ansiktsmasker er vel og bra, noen kan til og med være skikkelig bra, men det er altså mer konstruktivt å gjøre litt hver dag om man skal prioritere.

En rutine med rens, fuktighet og solkrem, er bedre enn et skippertak med ansiktsmaske en gang i måneden/skuddåret. Har du rutinen i boks og klarer å karre ut litt rom for egentid er par ganger i uken, er ansiktsmasker bra både for hud og sjel. Da er det greit å kjenne huden sin og bruke ansiktsmasker som gir deg akkurat det du trenger. En billig engangsmaske til jentekvelden kan være gøy, men vil sannsynligvis ikke gjøre store ting for huden din. Å tømme lommeboken på en luksusmaske er heller ikke nødvendig. Invester heller i et bra serum som du bruker hver dag.

Alle masker burde testes på huden før bruk, slik at man unngår eventuelle allergiske reaksjoner.

Ansiktsmasker kan ikke fjerne pigmentflekker, linjer, rynker og kviser alene, men kan være et godt supplement til en rutine for å forbedre huden.

Vi har laget en stor guide, og plukket ut de beste ansiktsmaskene i ulike kategorier, som forhåpentligvis gjør det litt enklere å finne ut hva som passer for deg. Du finner alle produktene nedover i saken.

SPA-TID: En deilig ansiktsmaske er luksus i hverdagen.
SPA-TID: En deilig ansiktsmaske er luksus i hverdagen. Cathrine Stabel/heltkrem.no

Tørr hud:
Bruk en fuktighetsgivende og nærende maske 1–3 ganger i uken. Spesielt nattmasker som gir ekstra mye fuktighet og krem-masker med fuktighetsgivende ingredienser er å anbefale. Sjekk ut Dermalogica Age Smart Multivitamin Power Recovery Masque, REN Evercalm og It Cosmetics Confidence In Your Beauty Sleep lenger ned i saken. Det er greit å holde seg unna peel off-masker og leirmasker for å ikke tørke ut huden ytterligere.

Sensitiv hud:
Bruk en fuktighetsgivende og betennelsesdempende maske 1–2 ganger i uker. Sjekk ut Peter Thomas Roth Cucumber Gel Mask, Klairs Rich Moist og COSRX Ultimate Nourishing Rice Overnight Spa Mask lenger ned i saken. Om du har sensitiv hud, så er det mest skånsomt å kun bruke fuktighetsgivende masker, enten engangs, eller i krem/gel-utgave. Peel off-masker, leire og eksfolierende masker er det greit å styre unna. Står det «detox» eller økologisk er det best å sjekke ingredienslisten, for å unngå ingredienser som kan irritere huden.

Fet hud/uren hud:
Bruk en maske med talgregulerende, eksfolierende og fuktighetsgivende ingredienser 2–3 ganger i uken. Sjekk ut Skin City Balancing Sulfur Maske, Neostrata Exfoliating Mask og Klairs Freshly Juiced Vitamin E Mask lenger ned i saken. Rent fuktighetsgivende nattmasker inneholder som regel en del okklusive ingredienser som skal sørge for å holde fuktigheten i huden. Noen av disse ingrediensene kan bidra til å tette porene om man har fet hud, bruk derfor heller gelmaske på natten om du ønsker ekstra fuktighet.

Normal hud:
Bruk en eksfolierende maske en gang i uken, og en fuktighetsgivende/nærende maske 1 gang i uken. Sjekk ut Ole Henriksen PHAT Glow Facial, Dermalogica Age Smart Multivitamin Power Recovery Masque og Huxley Sleep Mask; Good Night lenger ned i saken.
Moden hud

Bruk fuktighetsgivende masker med antioksidanter 2 ganger i uken og eksfolierende maske 1 gang i uken. Sjekk ut Exuviance Anti-Pollution Renewal Mask, Dermalogica Age Smart Multivitamin Power Recovery Masque og Neostrata Exfoliating Mask lenger ned i saken. Nattmasker kan gi ekstra fuktighet, og bidra til at huden holder på fuktigheten, de er derfor spesielt godt egnet for moden hud. Peel off-masker eller leiremasker er det greit å styre unna.

Grå og gusten hud med behov for litt friskere farge og glød:
Bruk en maske med antioksidanter som er fuktighetsgivende 1 gang i uken, samt en eksfolierende maske 1 gang i uken. Sjekk ut Pixi Vitamin C Sheet Mask, Ole Henriksen PHAT Glow Facial og Dermalogica Age Smart Multivitamin Power Recovery Masque lenger ned i saken.

Ingredienser som ikke bør stå på toppen av ingredienslista på en maske er parfyme, eteriske oljer og enverdige alkoholer som methanol, denatured alcohol, propanol, ethyl alcohol, SD alcohol og isopropyl alcohol.

Vi sjekket ingredienslistene på alle produkter anbefalt i saken, og ingen har noen av disse ingrediensene på toppen av lista.

Engangsmasker

Mange engangsmasker er relativt billige og består hovedsakelig av glycerin og hyaluronsyre. Det gir masse fuktighet (begge ingredienser finnes allerede i huden vår). Noen masker inneholder også lysreflekterende ingredienser, som får fjeset ditt til å se fjongt ut etterpå, fordi de reflekterer lyset. Dermed vil ikke linjer og ujevnheter synes så godt, og hudfargen vil se jevnere ut. Disse ingrediensene vaskes av når du renser ansiktet og har derfor kun en optisk og midlertidig effekt.

Dyrere engangsmasker er ofte som et slags serum på speed. De er pakket med gode ingredienser, ofte niacinamide, former for C-vitamin, retinol, AHA eller BHA, eller en kombinasjon av disse, slik at huden din får en boost med næring og fukt. Når masken ligger tett på huden din over litt tid, absorberer huden ingrediensene bedre. Det er store kvalitetsforskjeller i dette markedet. Sjekk ingredienslista på forpakningen, så veit du hva du betaler for.

Engangsmasker er en kjapp løsning som føles digg, ikke nødvendigvis en god løsning på sikt. Ansiktsmasker kommer i flere former og om man skal anbefale noe er de på tuber/krukker å anbefale, fordi det er flere muligheter for formler og aktive ingredienser som kan ha sterkere effekt.

Rens ansiktet før bruk av masken. Den skal som regel sitte på huden mellom 10–30 minutter. Man kan fjerne masken og klappe inn resterende produkt fra emballasjen, man trenger ikke rense huden. Avslutt gjerne med en god fuktighetskrem.

Engangsmasker er ikke spesielt miljøvennlig. Forpakningen er ofte laget av plastikk og aluminium, som det ikke er så enkelt å resirkulere. Om du velger engangsmasker, se etter masker i bio-cellulose, eller annet materiale som er nedbrytbart.

Klairs-maske

Klairs-maske

Klairs Rich Moist - med fuktighetsgivende glycerin, beroligende og fuktighetsgivende aloe vera og betennelsesdempende/beroligende allantoin høyt på ingredienslista. Er i materiale tencel som er laget av plantematerialer og er nedbrytbart.

Medik8-maske

Medik8-maske

Medik8 Ultimate Recovery Bio-Cellulose Mask (pakke på 6 masker) - med fuktighetsgivende glycerin, anti-akne og fuktighetsgivende zinc PCA og mykgjørende og fuktighetsgivende ekstrakt fra kokosnøtt. Er i nedbrytbart bio-cellulose-materiale.

Pixi-maske

Pixi-maske

Pixi Vitamin C Sheet Mask (pakke på 3 masker) - med fuktighetsgivende glycerin, antioksidant C-vitamin og antioksidant ferulic acid høyt på ingredienslista. Skal gi fuktighet og jevne ut hudtonen. Materiale er av mikrofiber og er nedbrytbart.

Kremmasker

Kremmasker kommer i et enormt utvalg med forskjellige egenskaper og formål. Man kan finne krem-masker som passer til de fleste hudtyper. Her har vi fokusert på masker som er fuktighetsgivende, med antioksidanter, som kan brukes av alle hudtyper. De er spesielt godt egnet for tørr og moden hud.

Rens ansiktet før bruk. Kremmasker skal som regel sitte på mellom 15–30 minutter, deretter skylles av. Klapp huden ren. Avslutt gjerne med å påføre et serum og en god fuktighetskrem.

Dermalogica-maske

Dermalogica-maske

Dermalogica Age Smart Multivitamin Power Recovery Masque - med antioksidanter, C-vitamin og E-vitamin, betennelsesdempende havre, betennelsesdempende og fuktighetsgivende panthenol, cellefornyende retinol og betennelsesdempende ekstrakt fra lakrisrot.

Exuviance-maske

Exuviance-maske

Exuviance Anti-Pollution Renewal Mask - med mildt eksfolierende PHA (som passer for sensitiv hud), fuktighetsgivende glycerin og sodium PCA, beroligende agurk-ekstrakt, fuktighetsgivende betaine og fuktighetsbevarende sorbitol.

Ren-maske

Ren-maske

Ren Evercalm Ultra Comforting Rescue Mask - En maske som er perfekt for å roe ned rød og irritert eller sensitiv hud. Med fuktighetsgivende glycerin, betennelsesdempende probiotisk lactobacillus ferment, mykgjørende shea butter, mykgjørende jojoba og fuktighetsgivende alge-ekstrakt.

Leiremaske

Leiremasker er best på T-sonen, eller om man har fet hud. Disse kan som regel sørge for å midlertidig absorbere ekstra talg og gjøre fjeset ditt midlertidig matt og porer bittelitt renere. Som regel finner du ingrediensen bentonite og/eller kaolin i leiremasker. Bentonite suger opp talg og smuss fra huden og etterlater en matt overflate. Ingrediensen er også negativt ladet og tiltrekker seg positivt ladede ting som bakterier. Kaolin suger opp talg og smuss fra huden, men er mindre effektiv enn bentonite til dette og er derfor bedre for hudtyper som er litt tørre eller sensitive.

Rens ansiktet før bruk. Leiremasker påføres lett fuktig hud og skal sitte på fra 5–15 minutter. Ikke la masken være for lenge på huden, den trenger ikke størkne inn og gjøre fjeset stivt. Da tørker du ut huden og den produserer mer olje, som kan gi flere kviser. Rens huden godt for alle leire-rester, påfør gjerne en fuktighetsgivende maske, eller fuktighetsgivende serum og en god fuktighetskrem etter rens.

Origins-maske

Origins-maske

Origins Out Of Trouble - leiremaske med fuktighetsgivende glycerin, anti-akne ingrediens salicylic acid (BHA), som også virker betennelsesdempende, bentonite som absorberer overflødig talg på huden og colloidal sulfur som er antibakteriell.

Aesop-maske

Aesop-maske

Aesop Parsley Seed Cleansing Mask - leiremaske med talgabsorberende ingredienser kaolin og bentonite, samt fuktighetsgivende aloe vera og glycerin.

SkinCity-maske

SkinCity-maske

SkinCity Balancing Sulfur Mask - leiremaske med kaolin som absorberer overflødig talg, anti-akne ingrediens sulfur som er antibakteriell, fuktighetsgivende glycerin og betennelsesdempende/beroligende allantoin.

Gelmaske
Gelmasker passer for alle hudtyper, og er spesielt gode for sensitiv, irritert eller rød hud. De kan ofte roe ned rødhet i huden, gi fuktighet og virke betennelsesdempende.

Rens ansiktet før bruk. Gelmasker skal som regel sitte på i 15–30 minutter og tørker ofte inn i huden på denne tiden. Om du har rester igjen på huden etter den gitte tiden kan du tørke det av forsiktig med bomullspads, deretter klappe resterende produkt inn i huden. Du trenger ikke rense huden. Avslutt gjerne med å påføre et serum og en god fuktighetskrem.

Skinceuticals-maske

Skinceuticals-maske

Skinceuticals Phyto Corrective Masque - en beroligende maske som kjøler og beroliger irritert, sensitiv eller rød hud. Med hyaluronsyre, peptider og beroligende agurk-ekstrakt. Kan brukes som maske en gang i uken, eller som nattmaske, for å gi huden ro og fukt.

Klaris-maske

Klaris-maske

Klairs Freshly Juiced Vitamin E Mask - med fuktighetsgivende glycerin, fuktighetsgivende og bra for hudbarrieren niacinamide, antioksidant E-vitamin og fuktighetsgivende betaine høyt på ingredienslista. Skal balansere fet hud, gi fuktighet til alle hudtyper, gjør huden myk og skal gi en jevnere hudtone.

Peter Thomas Roth-maske

Peter Thomas Roth-maske

Peter Thomas Roth Cucumber Gel Mask - med fuktighetsgivende aloe vera, fuktighetsgivende glycerin, betennelsesdempende/beroligende allantoin og beroligende agurk-ekstrakt.


Eksfolierende masker
Eksfolierende masker passer best når du ikke bruker annen eksfoliering i rutinen og ikke bruker sterke retinol-produkter.

Bruk eksfolierende masker 1–3 ganger i uken. Disse maskene kan ha høye konsentrasjoner av kjemisk eksfolieringsingredienser som AHA, BHA, PHA, LHA og enzymer og skal ikke (!) sitte for lenge på huden. Følg instruksjoner på forpakningen.

Rens ansiktet før bruk. Skyll ansiktet godt etter bruk og følg gjerne opp med en fuktighetsgivende maske, eller fuktighetsgivende serum og fuktighetskrem. Disse maskene kan gi relativt umiddelbare resultat, fordi ansiktet gløder og har en sunn farge etter bruk. Da er det lett å bli avhengig og bruke masken altfor ofte. Ikke gjør det. Det kan føre til at hudbarrieren din ødelegges, og du kan få sensitiv, rød og irritert hud, samt kviser.

OBS! Masker man river av huden er en innmari tilfredsstillende følelse, men er ikke spesielt gunstig for noen hudtyper, spesielt sensitiv og tørr hud. Peel off-masker kan (i prosessen med å rive den av fjeset) ta med seg fuktighet fra huden din som du gjerne vil beholde. De kan også føre til at hudbarrieren din får seg en trøkk, det vil man gjerne unngå. Bruk denne typen masker i T-sonen om du har fet hud og virkelig elsker masker man river av huden. Ingen anbefalinger her, fordi vi mener du er bedre tjent med en eksfolierende maske til dette formålet.

Neostrata-maske

Neostrata-maske

Neostrata Exfoliating Mask - med acetyl-glucosamine som stimulerer cellefornyelse og forbedrer hudtekstur og tone, samt fuktighetsbinende propylene glycol. Passer for alle hudtyper, også en sensitiv hud, men er spesielt god for en aknehud med post-inflammatorisk hyperpigmentering.

Ole Henriksen-maske

Ole Henriksen-maske

Ole Henriksen PHAT Glow Facial - med PHA, et midlere alternativ innen kjemisk eksfoliering, som gir jevnere hudtekstur og tone, fuktighetsgivende nordic birch sap og bentonite som absorberer overflødig talg på huden.

Kate Somerville-maske

Kate Somerville-maske

Kate Somerville Exfolikate - en kultklassiker. Tilgjengelig i Norge via Sephora. Med papaya-, ananas- og gresskarenzymer, lactic acid og salicylic acid, med fuktighetsgivende aloe vera, antibakteriell honning og antioksidant E-vitamin.

Nattmasker

Masker man sover med passer spesielt godt for dem med tørr og moden hud. De kommer ofte med fuktighetsgivende og okklusive ingredienser, som holder på fuktigheten. Dermed får huden er god dose fuktighet og næring gjennom hele natten.

Nattmasker påføres etter rens av huden på kvelden. Man kan gjerne legge et serum under nattmasken, for ekstra effekt. Vær sjenerøs med produktet når du påfører. Gå og legg deg. Gjerne med et putetrekk du ikke er alt for knyttet til, ettersom det kan komme produktrester på det. Rens ansiktet som vanlig på morgenen.

IT cosmetics-maske

IT cosmetics-maske

It Cosmetics Confidence In Your Beauty Sleep - med fuktighetsgivende hyaluronsyre og glycerin, mykgjørende jojoba, antioksidant E-vitamin og Ceramid NP som styrker hudbarrieren og bevarer fuktighetsnivå i huden.

Huxley-maske

Huxley-maske

Huxley Sleep Mask; Good Night - med betennelsedempende og fuktighetsgivende kaktusfikenolje, ceramider for hudbarriere og fuktighet, fuktighetsgivende og betennelsesdempende beta-glucan og fuktighetsgivende hyaluronsyre.

COSRX-maske

COSRX-maske

COSRX Ultimate Nourishing Rice Overnight Spa Mask - med fuktighetsgivende glycerin, fuktighetsgivende og hudbarriere-berskyttende niacinamide, fuktighetsgivende betaine og betennelsesdempende/beroligende allantoin. Godt produkt for sensitiv hud.

Denne saken er skrevet av Cathrine Stabel hos Helt Krem.

Hvordan var din opplevelse i dag?