Tørrbørste-trenden: Har det noe for seg?
Både hårbørste og tannbørste er fast inventar på de fleste bad, men hva med børste til huden?
Med jevne mellomrom får skjønnhet- og velværebransjen en ny dille, og plutselig er produktet å se overalt.
En av trendene som virkelig har fått sin stjernestatus den siste tiden er en liten børste til kroppen, ofte kalt tørrbørsten, fordi den skal brukes på tørr hud. Og løftene som brukes i markedsføringene av disse er ikke rent få – men kan de virkelig både fjerne cellulitter og toksiner i kroppen?
Som så mye annet sprer trender seg fort når kjendisene omtaler produkter eller behandlinger, og flere har også økonomisk interesse av å fronte disse. Blant annet Hollywood-stjernen Gwyneth Paltrow har tidligere delt på sin Instagram at hun er tilhenger av hjemmebehandlingen, og stjernen – som er kjent for mer kontroversielle produkter som sine mye omtalte «vaginalys» – har gjort butikk av å selge sine egne produkter.
Supermodellene Cindy Crawford og Miranda Kerr sverger også til tørrbørsting av huden og skal ifølge InStyle ha drevet med dette i over ti år. Sistnevnte selger også sine egne tørrbørste-produkter.
– Det er fantastisk måte å gå i gang sirkulasjonen på, fjerne døde hudceller og stimulere lymfedrenasje. I tillegg synes jeg det virker oppkvikkende, hevdet Kerr under et intervju med People i fjor.
Populær på sosiale medier
På TikTok har emneknaggen #drybrushing nærmere 49 millioner visninger, og behandlingen har blitt omtalt av blant annet Byrdie, Allure og Buzzfeed.
Gründer bak nettstedet «Helt Krem», Cathrine Stabel, tror det er flere grunner til at børsten har blitt så populær på sosiale medier.
– Børstene er fine på badehyllen på Instagram, og det kan være en rutine som føles godt, og lovnadene fra ulike produsenter og merkevarer er mange.
Hun sier til MinMote at hun har selv en børste på badet, men foretrekker andre eksfolierende behandlinger.
– Det føles godt, men for effektivitetens del bruker jeg heller kroppsprodukter med AHA-syrer, som gir eksfoliering og mykere hud i tillegg til å motvirke inngrodde hår, gi en jevnere hudtone, binder fukt i huden og øker cellefornyelsen.
Skeptisk til lovnadene
Linnea Torsnes, hudlege hos Aleris, beskriver tørrbørsting som en eldre eksfolieringsmetode, og sier det kan gi en umiddelbar synlig effekt.
– Man skrubber vekk døde hudceller og huden føles myk etterpå. Tørrbørsting kan gi litt glød til huden på grunn av midlertidig og lettere økt blodsirkulasjon, samt eksfoliering av det øverste hudlaget.
Hun er likevel skeptisk til markedsføringen av børsten.
– Det markedsføres at metoden skal øke elastiteten til hud og bindevev samt redusere cellulitter og toksiner i kroppen. Dette er dessverre for godt til å være sant.
Hun sier det finnes lite forskning som kan bekrefte salgsmetodene bak børsten.
– Videre er det ingen studier som kan bekrefte at tørrbørsting kan fjerne toksiner i kroppen gjennom økt lymfedrenasje. Kroppen er skapt slik at den kan fjerne toksiner uten hjelp fra en børste, heldigvis.
På spørsmål om tørrbørsting kan ha en effekt på cellulitter er svaret fra hudlegen klinkende klart:
– Nei. Tørrbørsting har ingen effekt på cellulitter.
Kan passe for noen
Til tross for at hun mener børsten lover mer enn den kan holde, sier hun det kan være en god eksfolieringsmetode for noen.
– Tørrbørsting gir en lett peeling og noe glød til huden så det kan absolutt passe for enkelte. Jeg anbefaler tørrbørsting kun til de med frisk hud som synes det er deilig med en lett mekanisk skrubb – uten for mange forventninger til prosedyren.
Enkelte hudtilstander bør likevel holde seg unna den populære behandlingen, ifølge hudlegen.
– Tørrbørsting bør ikke utføres på hud med betennelsestilstander slik som for eksempel psoriasis og atopisk eksem. Hvis man har vorter eller bakterielle infeksjoner i huden bør man ikke bruke tørrbørste da det kan medvirke til spredning av mikrober i hud.
Velg én av delene
Hvis du skulle bli fristet til å prøve behandlingen som både Hollywood-kjendiser og sosiale medier sverger til, er det viktig å gi slipp på annen eksfoliering, sier Stabel.
– Du bør ikke tørrbørste OG skrubbe. Man bør velge den av metodene man foretrekker, ikke begge. Her vil jeg også understreke at tørrbørsting og skrubb primært er forbeholdt kroppen, sier hun og fortsetter:
– Jeg ville holdt dette langt unna fjeset. Her har vi ofte langt mer sensitiv hud og AHA- eller PHA-syrer kan være langt mer skånsomt, i tillegg til at disse ingrediensene har langt flere fordeler for huden enn bare eksfoliering.
Få inspirasjon levert på døren: Klikk hjem VGs motemagasin her.