Kim Jong-un-ansiktsmaske vekker oppsikt

GLATT OG LYS: Ansiktsmasken skal gjøre huden fuktig, glatt og lys, ifølge produsenten. Foto: Instagram/5149 official.
GLATT OG LYS: Ansiktsmasken skal gjøre huden fuktig, glatt og lys, ifølge produsenten. Foto: Instagram/5149 official.

Et sørkoreansk kosmetikkfirma vekker oppsikt med ansiktsmaske inspirert av Kim Jong-un.

Dette er langt fra det første kontroversielle hudpleieproduktet fra Sør-Korea som er kjent for å bruke både snegleslim og fuglebæsj i sine produkter som er populære verden over.

Den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-un er nå blitt brukt i en helt annen setting enn hva vi er vant til. Det sørkoreanske kosmetikkfirmaet 5149 har nemlig laget en ansiktsmaske med den store lederen som tema.

Ansiktsmasken har navnet «Forent fuktighetsgivende atombombemaske». Navnet spiller på en eventuell forening mellom Nord- og Sør-Korea og Nord-Koreas atomvåpenprogram.

Ansiktsmasken har skapt sterke reaksjoner i Nord-Korea. Flere butikker nekter å selge produktet.

At utsalgsstedene er tilbakeholdne, kan skyldes at de er redde for å bryte loven. I Nord-Korea er det forbudt å skryte av det nordkoreanske regimet, selv om denne loven omtrent aldri blir anvendt.

untitled link

Vann fra nord

Forbud og kontroverser har ikke stoppet atom-masken fra å bli en suksess. Så langt har produsenten solgt 25.000 eksemplarer. Interessen for ansiktsmasken har også eksplodert i sosiale medier, der nordkoreanere publiserer bilder av seg selv med masken.

Ifølge 5149 skal ansiktsmasken tilføre huden fuktighet og gjøre den lysere. En reklamevideo på produsentens Instagram-konto beskriver effekten som en «atombombe som eksploderer i ansiktet ditt».

Designet av emballasjen er inspirert av nordkoreansk propaganda.

«Skal vi krysse grensen med et bleket ansikt», står det på pakken.

En viktig ingrediens er vann fra Peaktufjellet i Nord-Korea. Ifølge koreansk mytologi ble grunnleggeren av det første koreanske kongedømmet født på dette fjellet for 4000 år siden.

Les også: Kim og Moon møttes på symbolsk viktig fjelltopp

Fjelltoppen har også en spesiell posisjon i nordkoreansk propaganda. Ifølge den offisielle (men feilaktige) historien hadde Kim Il-sung, Nord-Koreas første leder, base i fjellsiden under andre verdenskrig. Derfra skal han ha drevet geriljakrig mot den japanske kolonimakten.

A post shared by Mike Krieger (@mikeyk)

Feirer toppmøte

Sjefen for 5149, Kwak Hyeon-ju, sier til The New York Times at ansiktsmasken feirer toppmøtene mellom lederne for de to landene tidligere i år.

«Jeg vet ikke hva Kim Jong-un betyr for Nord-Korea, eller hva han står for politisk, men alle i Sør-Korea var lykkelige», sier Kwak til avisen.

Ikke alle synes bruken av diktatoren er passende.

«Det faktum at den verste diktatoren i verden – en som bryter innbyggernes menneskerettigheter – blir fremstilt som en person som bidrar til verdensfreden, viser at det sørkoreanske samfunnet har mistet evnen til se situasjonen klart», sier Kang Dong-wan, professor i nordkoreansk kultur og politikk ved universitetet Dong-A, til The New York Times.

Hvordan var din opplevelse i dag?