Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

Eksperten svarer: Slik lykkes du med selvbruning

SOL OG SOMMER: Prinsesse Diana på badeferie i 1993. Foto: Reuters

Om du lengter etter solkysset hud og sommerglød kan selvbruning være redningen. Men hvordan får man falsk brunfarge både fin, jevn og holdbar? 

Åsa H. Aaberge
Publisert:

Sol, sommer og D-vitaminer kan gjøre godt for både kropp og sjel. Men som vi jo alle vet, er vi er ikke bortskjemt med soldager her i nord. Dessuten, når solen først stikker frem er det lurt å beskytte huden mot sterke, skadelige stråler. Enten du savner sommergløden etter tre uker med regnvær i ferien, eller ønsker å toppe opp brunfargen du har, kan litt selvbruning gjøre susen.
Men, ja, det er et men. For det er ikke bare bare å unngå oransjefarger, tre ulike hudtoner og uheldige skjolder.

Derfor har vi snakket med vår skjønnhetsekspert, Therese Aanonli, om hva som skal til for å faktisk mestre falsk brunfarge.

Therese Aanonli deler tips til sommerglød. Foto: Privat

– Hvordan bør man forberede huden før man påfører selvbruning?

– Her har jeg én ting å si: husk å skrubb eller peel huden godt før du setter i gang. Fjern alle døde hudceller slik at du starter med et rent og pent underlag. Det gir helt klart det jevneste og beste resultatet.

– Nøkkelinformasjon etter skrubbing er å først påføre bodylotion uten farge slik at huden er fuktig og god. Dette gjør at selvbruningen legger seg penere og holder lengre. Fuktig hud vil alltid gi best resultat. Dersom huden din er tørr vil det lett flasse av og bli ujevnt.

Tips: Skrubb områder som albuer, ankler og heler litt ekstra. Selvbruning samler seg på tørre områder. Om du skal barbere leggene, er det lurt å gjøre det før du tar på brunkremen, og ikke glem at ansiktet også bør renses, men med mer skånsomme produkter som er tilpasset ansiktet.

skrubb

Skrubb fra Rituals. Foto: Produsenten

165,-
Gå til butikk
skrubb

Body yoghurt fra Body Shop. Foto: Produsenten

189,-
Gå til butikk

– Hvordan velger man riktig farge?

– De fleste produkter er delt inn i fargenyanser. Fra lysere til mørkere. Og her gjelder det helt enkelt å bruke sunn fornuft og ikke gå for den mørkeste med en gang, dersom man er vinterblek i utgangspunktet. Jobb deg heller gradvis opp til en mørkere farge og kanskje kan du lett bevege deg inn mot mørkere mot slutten av sommeren uten at det medfører krisestemning og skjolder. Er du naturlig nøttebrun så er kanskje den mellomste ok fra starten av.

Tips: Selvbruningsspray eller mousse er ofte lettere i konsistensen enn kremer, og glir lettere på huden. Om du velger krem kan det være lurt med en som bare har et hint av selvbruning for en naturlig glød. Her kan du lese MinMotes test av selvbruning.

brun1

Selvbruning fra Glöd. Foto: Produsenten

299,-
Gå til butikk
brun1

Selvbruning fra St. Tropez hos Blush. Foto: Produsenten

379,-
Gå til butikk
brun1

Selvbruning for ansiktet fra Tan-Luxe. Foto: Produsenten

294,-
Gå til butikk

– Hva er den beste måten å påføre selvbruning?

–Her er det ulike metoder som fungerer best til ulike varianter. Noen krever at du benytter deg av en hanske for best resultat samt for å unngå brun håndflate. Går du derimot for selvbruningslotion fungerer hendene optimalt, husk bare å vask deg godt etter påføring.

Tips: En børste kan gi mer kontroll enn hanske. Børster gir en jevnere tone og gjør at selvbruningen går dypere i huden. Bruk ca. én teskje med produktet om gangen. Start nedenfra og jobb deg oppover, og husk at det er lurt å påføre selvbruning i et rom som ikke er for varmt, da svette under påføring kan forverre resultatet.

børste

Hanske fra BliVakker. Foto: Produsenten

63,-
Gå til butikk
børste

Børste fra Kicks. Foto: Produsenten

149,-
Gå til butikk
børste

Børste fra Antis hos Net-A-Porter. Foto: Produsenten

927,-
Gå til butikk

– Hva bør man gjøre for at fargen skal holde lengst mulig?

– Holder du deg til alle forberedelser og er flink å påføre fuktighet så vil varigheten bli optimal. Men etter en liten uke så er det alltid smart å skrubbe på nytt før påføring. Ved å bruke en selvbruningskrem daglig vil du også beholde den naturlige gløden lengst mulig.

– Hva gjør man om det går galt og det blir skjoldete?

– Gikk det galt og du trenger å fjerne selvbruning så finnes det noen triks: Litt sitron på en bomullspad til de områdene de måtte gjelde. Eventuelt bland litt sitron i skrubben din dersom det gjelder hele kroppen. Husk å gi huden godt med fukt etter fjerning.

– Du kan også prøve å blande natron med vann og gni det på hendene dersom du har brune håndflater.

Tips: Alternativt til sitron kan du velge et produkt som inneholder glycolic acid. Det hjelper å fjerne fargen uten å skade huden. Et annet triks er å ta et langt, varmt bad med oljer, for så å børste huden med et håndkle nedenfra og opp.

Følg @MINMOTE på Instagram for hyppige oppdateringer og inspirasjon.

Therese Aanonli er tilknyttet Max Social, som er et heleid profilbyrå i VGTV AS. VGs redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette. Redaksjonen står fritt. Oversikt over bindinger for profiler som gjør oppdrag for VG ligger her.

Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge