Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

Slik velger du riktig rens for din hud

VASK OG RENS: Den italienske skuespilleren Gina Lollobrigida i 1957. Foto: AP

Ansiktet ditt fortjener en god rens, men hvordan vet man hvilken hudrens man bør velge? Vi spurte en ekspert.

Åsa H. Aaberge
Publisert:

Å finne frem i jungelen av hudprodukter kan kjennes overveldende, og det er vanskelig å vite hva man trenger og ikke. Ansiktsrens er et enkelt og grunnleggende steg i hudpleierutinen, som de fleste kan ha nytte av. Derfor spurte vi kosmetisk lege Rolah Osman Lønning ved RU-klinikken i Stavanger om hva du bør tenke på når du skal velge rens til ansiktet.

Rolah O. Lønning driver klinikk i Stavanger og er spesialist på hud. Foto: Trond Oliversen

Skiller mellom fire hudtyper

Første steg for å finne en rens som passer er å få en indikasjon på hvilken hudtype du har.

– Hudtyper er vanskelige, ofte vil huden variere i tilstand og behov mellom årstider og livsperioder, sier Lønning. Legen skiller overordnet mellom fire hudtyper: normal, tørr, fet og sensitiv. Ikke alle har én av disse, mange har for eksempel kombinert hud, altså hverken det ene eller andre. Her understreker Lønning at det kan være lurt å få hjelp fra helsepersonell som har kunnskap til å vurdere din hud. På hudklinikker kan man for eksempel foreta en hudanalyse.

– Hudtype vil være en viktigere faktor enn bare alder når det kommer til hudpleie, derfor er det viktig å få gode råd av en kyndig før man kjøper seg blakk på produkter som man kanskje ikke er tjent med, sier hun.

1. Normal hud

– Normal hudtype, er en type som tåler det meste av kosmetikk og kremer. Den blir ikke blir fort tørr eller stram etter dusj og vask, men har likevel behov for pleie i form av tilpassede serum, kremer, solkrem og nattprodukter, sier Lønning.
– Hvilken rens passer en normal hudtype?

– For en normal hudtype er det viktig å ikke bruke noe altfor nærende eller fett.

En rens som inneholder sulfonsyre, eller glycolsyre er fint. Hudtypen bør også eksfolieres jevnlig, i hvert fall et par ganger i uken, gjerne med pads inneholdene AHA eller BHA. Er man over 25 år, kan man fint inkludere en et retinolinnholdig nattprodukt som forebygger pigmentdannelser og tidlige rynker.

Normal hud

Rens fra Exuviance. Foto: Produsenten

459,-
Gå til butikk
Normal hud

Rens fra Priori. Foto: Produsenten

439,-
Gå til butikk

2. Tørr hud

– En tørr hudtype gjenkjennes gjerne fordi den fremstår uten glød, kan ha områder med avflassing, virker stram etter dusj og vask og får raskt fine linjer, forklarer Lønning.

– Hvilken rens passer en tørr hudtype?

– Både tørr og sensitiv hud kan ha godt av milde renseprodukter som er mer nærende. Krembaserte produkter er fine alternativ. En tørr hud kan også tåle en rens tilpasser normal hud, med sulfonsyre f.eks. – syren eksfolierer mildt og kan brukes av de aller fleste. En tørr hud trenger også eksfoliering, pads som inneholder ingrediensen gluconolactone er fint for tørr og sensitiv hud.

Tørr hud

Rens for tørr hud fra Beauté Pacifique. Foto: Produsenten

279,-
Gå til butikk
Tørr hud

Rens fra Paula's Choice tilpasset tørr hud. Foto: Produsenten

200,-
Gå til butikk

Tørre hender? Prøv en av disse håndkremene
3. Fet hud

– En fet hudtype kan ha kviseutbrudd i større omfang enn en normal hudtype, ser ofte blank ut, og er ofte grov med tydelige porer i overflaten. Denne hudtypen har godt av syrer i hudpleieregimet, spesielt produkter som inneholder retinol er gunstige, da disse regulerer talgproduksjon i tillegg til å eksfoliere huden, sier Lønning.

– Hvilken rens passer en fet hudtype?
– En fetere hudtype vil gjerne trenge større grad av eksfoliering daglig. Rens med salisylsyre, og pads som kan brukes daglig er en god investering for å holde oljeproduksjon og utbrudd i sjakk. Deretter gode og lette fuktprodukter, gjerne i form av et serum som kan gå under en solkrem.

Fet hud

Rens fra Dr. Barbara Sturm. Passer fet hud. Foto: Produsenten

695,-
Gå til butikk
Fet hud

Rens fra Dermalogica. Foto: Produsenten

439,-
Gå til butikk

4. Sensitiv hud

– En sensitiv hud er ofte rød, blir lett irritert av kosmetikk, kremer, etc. Er man sensitiv i huden ligger det ofte en underliggende årsak bak, atopisk dermatitt, rosacea eller couperose tilstander er vanlige å finne i en sensitiv hudtype.

– Hvilken rens passer en sensitiv hud?

– De med sensitiv hud bør styre unna AHA og BHA-syrer og være meget forsiktig med retinolprodukter.

Sensitiv

Rens fra Elemis, tilpasset sensitiv hud. Foto: Produsenten

296,-
Gå til butikk
Sensitiv

Rensemelk for sensitiv hud fra Neils Yard. Foto: Produsenten

259,-
Gå til butikk

Følg @MINMOTE PÅ INSTAGRAM for hyppige oppdateringer og inspirasjon.

Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge