På MinMote finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter MinMote skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener MinMote penger.
Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på MinMote, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Funker egentlig Gua Sha? Og når bør man begynne på retinol? Vi har spurt hudlegen for å få svar på MinMote-lesernes spørsmål!
Når vi går fra en sesong til en annen, er det nok mange som merker at overgangen kan gjøre sitt med huden. Kanskje har du fått en haug med kviser? Muligens er det den knusktørre huden som har meldt sin ankomst? Eller lurer du rett og slett på hvilke produkter du bør satse på nå?
Alle disse spørsmålene satt vi i MinMote-redaksjonen med også, og bestemte oss derfor for å ta kontakt med Miray Al-Mustafa, hudlege ved Oslo Hud- og laserklinikk.
Vi spurte MinMotes følgere på Instagram om hvilke hudspørsmål de hadde, og sendte dem deretter over til Al-Mustafa.
NB! Er du gravid eller ammende bør du snakke med legen din før du følger disse rådene.
Store porer
Spørsmål: Hva hjelper mot store porer? Og hvordan blir man kvitt dem?
Svaret fra hudlege Miray er klart:
- Niacinamide
- Retinol
- Syrer
For å vite hva disse ingrediensene gjør for deg, din hud og dine porer, og hvordan du bruker dem, kan du klikke deg inn på følgende artikler:
ALT OM NIACINAMIDE
ALT OM RETINOL
ALT OM SALISYLSYRE
Tenk på dette før du skrubber huden
Hudpleie under menstruasjon
Spørsmål: Jeg har normalt tørr hud, men rundt menstruasjon blir huden veldig fet og uren. Jeg trenger tips til hva jeg kan gjøre?
– Det er ikke ofte huden endrer seg så mye fra tørr til veldig fet og uren på grunn av menstruasjon. Kanskje huden ikke er tørr til vanlig, men egentlig fet og dehydrert? Her kommer det an på hvor mye kviser som oppstår rundt menstruasjon. Er det mye? Er det store og vonde, eller etterlater de arr eller pigmentflekker?
– Det kan være nødvendig med reseptbelagt behandling i slike tilfeller.
Hudlegen anbefaler følgende tiltak:
– Jeg ville brukt riktig fuktighetskrem som ikke er altfor fet, og fokusert på å inkludere niacinamide i den daglige rutinen. Legg også gjerne til en kombinasjon av både alfahydrosyrer og betahydrosyrer et par ganger i uken. Retinol eller azelainsyre kan også inkluderes etterhvert.
Akne
Spørsmål: Når er det aktuelt å oppsøke en hudlege med tanke på akne?
– Her er det litt forskjellig. Jeg har pasienter som kommer til meg med deres første akneutbrudd til pasienter som kommer når toget nesten har gått, og de har store arrdannelser på ansikt og overkropp. Som en generell tommelfingerregel: Har du arrdannende akne, så skal du ha tablettbehandling.
– Det holder ikke med kremer, serumer, salver og klinikkbehandlinger. Det er fordi arrene som dannes aldri vil bli helt borte. De kan bli mindre med tiden og med ulike behandlinger, men de vil aldri gå vekk. Her er det lettere å forebygge og redusere progresjon enn å handle når det er for sent. Med arr mener jeg ikke pigmentendringer etter akne. Brune og røde flekker etter akne er ikke nødvendigvis arr, det er pigmentendringer som mest sannsynlig vil bli lysere og gå vekk med tiden – hvert fall om man har en lys hudfarge. Med arr mener jeg strukturendringer i huden.
Produkt med pipette? Unngå dette!
Trendverktøyet Gua Sha
Spørsmål: Funker egentlig Gua Sha?
– Her kommer det an på om det er en «ekte» Gua Sha eller kun en roller med for eksempel rosenkvarts som rulles over ansiktshuden. For pasienter som plages av «puffiness» om morgenen kan det oppleves drenerende å bruke Gua Sha eller en ansiktsroller. Det øker også midlertidig blodgjennomstrømningen i ansiktet. Men alt dette er kortvarig effekter.
– Når det gjelder bruk av rosenkvarts og jadesten er det først og fremst forbundet med ulike «energier», og dette blir mer på et spirituelt enn medisinsk plan. Det foreligger ingen vitenskapelig studier som viser at å rulle disse steinene på huden vil ha en positiv effekt på huden.
Hva er egentlig greia med Gua Sha?
Tørr hud
Spørsmål: Hjelp! Så tørr at ansiktet flasser! Hva gjør jeg? Og hvordan maksimerer man fukt i huden?
– Kroppens egen produksjon av squalen, som er en form for fettstoff i huden, går ned etter cirka fylte 30 år. Det er en viktig ingrediens å se etter. Andre ingredienser som er viktig å se etter i fuktighetskremer, er ceramider, urea, glycerin, hyaluronsyre og ulike planteoljer. Du kan gjerne bruke en mindre fet fuktighetskrem om morgenen for å unngå en fet og shiny look, og gjerne litt fetere, fyldigere fuktighetskremer om kvelden.
– En annen viktig del ved fuktighetskremer, uansett hudtype, det er at vi har litt tørrere hud om vinteren, så fuktighetskremen som passer din hudtype om sommeren, trenger ikke nødvendigvis å passe din hudtype om vinteren. Det er derfor jeg ofte anbefaler mine pasienter å ha to ulike hudrutiner, en de starter med fra mars til september, og en fra oktober ut februar.
– En annen viktig ting å nevne når du har tørr hud, er at du må eksfoliere huden. Det vil si å skrubbe huden din kjemisk, ikke med skrubb eller korn, men med syrer. Har du tørr hud, anbefaler jeg at du bruker alfa-hydroksyrer. De kan på sikt øke fuktighetsnivået i huden.
Retinol
Spørsmål: Hvilken alder bør man starte med retinol? Og hvordan får man mest mulig ut av retinol?
– Her kommer det an på soleksponering og genetikk. Noen har syndet en del med solforbrenninger og solariumsbruk i yngre alder, og det sier seg selv at her kan det mer nødvendig å bygge opp huden igjen enn for andre som har bedre solvett.
– Det er ingen klar aldersgrense på retinol for tenåringer og voksne. Har man fet hud eller akne, så kan man bruke retinol som tenåring også. Har man ujevn hudtone eller pigmentflekker kan også gjøre det. Det kommer an på hudtypen og hva man ønsker å forbedre.
– Det jeg ser mange gjør feil er at de tror at hun reseptbelagt «retinol» er effektivt. Det stemmer ikke. Videre er det noen som blir så oppslukt av retinol at de kun bruker denne og ignorerer andre ingredienser.
Vil du lese mer om retinol? Sjekk ut denne saken.
Huden under øynene
Spørsmål: Hvordan passer man på huden under øynene? Jeg blir så tørr og «flaky»
– Bruk en god fuktighetskrem. Dersom det er concealer eller pudder som bidrar til dette også, bruk mindre av disse. En god øyekrem som inneholder godt med fukt, eller ingredienser som motvirker aldring, kan også være indisert, avhengig av alder.
Skjønnhetsbegrepene du må kunne
Amming og hudpleie
Spørsmål: Amming og hudpleie - hva bør man unngå?
– Lenge har man anbefalt å unngå retinol under amming. Det er det flere hudleger som mener at det er trygt å bruke, men jeg ville anbefalt å avvente til flere studier bekrefter tryggheten. Det er trygt å bruke solkrem, fuktighetskrem, alfahydroksysyrer, niacinamid og vitamin C. Salisylsyre i lave konsentrasjoner (opptil 2 prosent) er også greit. Jeg ville anbefalt å avvente bruk av hydrokinon og arbutin.
Niacinamide og C-vitamin
Spørsmål: Kan jeg bruke niacinamide og C-vitamin samtidig?
– Så klart du kan! Det er veldig få ingredienser som kræsjer med hverandre. Det har vært en myte at niacinamide ikke kunne blandes. Det jeg synes er viktigere å tenke på, i motsetning til om ulike ingredienser kan interagere kjemisk med hverandre, det er at når det gjelder kombinasjonen av ingredienser, så må vi vite at terskelen for å få irritasjon, flassing, rødhet, er ulik fra person til person.
– Når det gjelder å kombinere C-vitamin med for eksempel andre syrer og retinol, går det helt fint. Men man bør starte med en lav konsentrasjon og kanskje prøve seg frem med et produkt av gangen – inntil man oppnår en viss toleranse. Derfor synes jeg det heller er viktig å ha fokus på å kombinere aktive ingredienser sakte inn i hudpleierutinen din om du ikke er vant til det fra tidligere, og heller øke frekvensen etter hvert og øke antall produkter.
Budsjettvennlige hudpleieprodukter
Spørsmål: Finnes det noen billige produkter du anbefaler?
– Absolutt! Det må ikke være dyrt for at det skal være bra. Her kommer noen av mine favoritter:
– La Roche-Posays «Anthelios Uvmune Ultra Light Cream SPF50+»-solkrem. Dette er min favorittsolkrem og jeg anbefaler denne til mine pasienter. Den har en ganske høy UVA-beskyttelse, den er helt flytende og kjennes ikke fet eller blir hvit på huden, og du kan til og med påføre den på øyelokk uten at det svir i øynene.
– Vichys «Normaderm Phytosolution Intensive Purifying Gel». En god rens for fet hud eller hud med akne som renser godt, uten at den etterlater huden tørr eller irritert. Jeg bruker denne selv.
– Cosrx sin «Advanced Snail Mucin Essence». Essens er tynnere enn serum og denne fukter godt uten å ettelate huden fet eller glinsende. Den passer alle hudtyper, også de med fet hud.
– CeraVes «SA Smoothing Cream» for kroppen. Denne inneholder salisylsyre og passer godt til inngrodde hår (legger/bikinilinje) eller hud på bryst eller rygg med tendens til akne.
– Paula’s Choice sin «2% BHA Skin Perfecting Liquid». Den inneholder to prosent salisylsyre. Selv den lille flasken til 160 kr er drøy i bruk og passer hud med akne, kombinasjonshud og rosacea, men husk å starte forsiktig, som bare et par ganger i uken.
– Vichys «Liftactiv B3 Serum Dark Spots & Wrinkles». Dette tynne serumet inneholder niacinamid, glykolsyre, vitamin C, tranexamsyre- alle svært gode for å bedre en ujevn hudtone. Denne bør man også starte med et par ganger i uken før man øker påføringshyppigheten.