Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

Hudpleie-trendene som vil markere seg i 2023

AKTIVE INGREDIENSER: Vil retinol og C-vitamin fortsette å være de store vinnerne også i året som kommer?

Er det noen spesielle trender i 2023 når det kommer til huden vår? Ingredienser, behandlinger og produkter – vi har spurt tre eksperter om hva som blir det hotteste i år.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Nytt år og ny hud, si! Nei da, men det er mye spennende som skjer på hudpleiefronten – både når det gjelder produkter og behandlinger, skal vi tro ekspertene.

– Anti-stress er en kategori som nok blir mer populær de neste årene. Det samme gjelder lag på lag med fukt og det å «lukke fukt» i huden.

Dette tror Cathrine Stabel, eier av hudpleienettstedet Helt Krem, at flere merkevarer vil fokusere på, snakke om og lansere produkter for.

HUDPLEIE

Hudpleie: Alt om retinol

Sterk hudbarriere

Stabel tror også at pre, pro- og postbiotika og niacinamide (vitamin B3) vil øke i popularitet.

– Dette er ingredienser som passer, og kan ha fordeler, for alle hudtyper. Ingredienser som brukes mye, men som sjelden får oppmerksomheten de fortjener, som glycerin og urea, vil forhåpentligvis få mer oppmerksomhet.

Stabell sier at hun generelt tror at produkter som styrker hudbarrieren, såkalte «barrier protect»-produkter, blir en trend, med fokus på fettsyrer og ceramider.

– Er det andre ingredienser vi bør få øynene opp for allerede nå?

– Adaptogener blir mer populære, dette er ingredienser som skal beskytte mot og tilpasse («adapte») huden mot stress og eksterne faktorer. Innenfor denne kategorien er spesielt sopp som ingrediens populær, hvor reishi, cordyceps og snow fungus/snow mushroom (tremella fuciformis) går igjen på ingredienslisten.

– Ja, jeg tror trenden med vitamin C på morgen og retinoider til kvelds kommer til å bestå! Dette er veldokumentert hudpleie som funker, og ting som funker bør bestå, sier hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal.

Ingen restriksjoner = mer effektiv hudpleie

Stabel peker på at flere opplever at hverdagen har fått samme tempo som før coronapandemien, og at hudpleierutinen vår vil effektiviseres og tilpasse seg deretter.

– Noe jeg tror vi får se mer av er multi-produkter, med flere aktive ingredienser i et produkt. Disse gjør det enklere å få en rutine som er kjapp og effektiv. En ny hverdag uten restriksjoner krever kanskje mer effektive rutiner som ikke tar all verdens tid. Det gjør det også lettere for forbruker, som slipper å mikse og matche serum selv, sier hun.

– Hva med det store fokuset på retinol som har vært det siste året. Vil hypen gi seg litt?

– Nei da, retinol fortsetter. Det blir sikkert flere produktvarianter av retinol, fra flere merker i 2023. Retinol, sammen med C-vitamin, er klassikere og pilarer i en hudpleierutine, uavhengig av trend, sier hun og fortsetter:

– Det er på en måte ikke noe poeng i å bruke enormt mange ulike produkter, om man kan bruke serum med retinol og C-vitamin, henholdsvis på kveld og på morgen. Og rens, fukt og solkrem selvfølgelig. Det enkle er ofte det beste når man har funnet produkter huden trives med.

HUDPLEIE

Hudpleie: Alt om C-vitamin

– Ting som funker bør bestå

Anne Birgitte Thomas Nordal, hudlege hos Hudklinikken, har stor tro på at det vil bli økt fokus på å styrke hudbarrieren med pleiende produkter. Solkrem og «slugging» vil fortsette å øke, tror hun.

– Samt hudens eget mikrobiom. Her tenker jeg at antiinflammatorisk hudpleie kommer til å være aktuelt. Noen eksempler på ingredienser jeg tror vi kommer til høre mer om er centella asiatica, hyaluronsyre, ceramider, glycerin, niacinamide, havrekim, risekstrakt.

Hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal, hudlege hos Hudklinikken.

– Hva med retinol og C-vitamin-serum? Vil disse trendene fortsette?

– Ja, jeg tror trenden med vitamin C på morgen og retinoider til kvelds kommer til å bestå! Dette er veldokumentert hudpleie som funker, og ting som funker bør bestå, sier hudlegen.

Hun trekker også frem «snill» hudpleie som en motsetning til syrer og sterke produkter.

– Jeg tror koreansk hudpleie, inkludert solpleie kommer til å fortsette å vokse. Her er det mye antiinflammatorisk og hudpleie som er «snill» mot huden som gjelder. Så håper og tror jeg solkremer kommer til å ta enda mere av i 2023. Her blir det bare bedre og bedre utvalg – tilrettelagt for de ulike hudtypene.

HUDPLEIE

Hudpleie: Alt om niacinamide

– Er det noen trender som vil ta en pause, etter din mening?

– Jeg tror tiden for harde syrer og heftig eksfoliering pauser litt, men at man kanskje heller tilpasser syrer for huden sin og «lytter» til egen hud slik at hudbarrieren består, sier hun og legger til:

– Jeg tror «slugging» kommer til å fortsette som en trend for fukt og bedre hudbarriere. Dog kanskje i noen lettere varianter enn ved ren vaselin. Slugging er en metode som er godt dokumentert for å bedre hudbarrieren, men det et er viktig at «slugging» unngås ved akne- eller perioral dermatitt-tendenser.

HUDPLEIE

Hudpleietrenden «slugging» tar av på nett

Øyeområdet og UV-beskyttelse

Kosmetisk sykepleier hos Nomi Oslo, Silje Gundersen, tror at fokuset i 2023 vil være på øyeområdet.

– Jeg tror årets trender vil ha fokus på øyeområdet, hvor huden ofte er sart og trenger ekstra pleie. Retinol og anitoxidanter er som hånd i hanske, og vil stå sterkt i 2023 også. Det vil i tillegg være fokus på frisk og glødende hud som passer mot årets makeup-trend «no makeup- makeup».

I tillegg tror jeg profesjonell rådgivning og veiledning innen hudhelse vil få stor oppmerksomhet. Det er mange som er lei av å handle produkter som ikke passer huden deres. Effektive kremer, anti-innflamatorisk hudpleie fokus og lite «nedetid» vil også være i fokus.

I likhet med de andre ekspertene har Gundersen tro på hudbarriere.

– «Smart skincare» med fokus på hudbarriere og kontinuitet. Med det mener jeg at hud er som trening – for å holde resultatene må man jobbe med huden over tid. Og UV-beskyttelse året rundt håper jeg får mer fokus i 2023.

Kosmetisk sykepleier Silje Gundersen.
C-vitaminserum

C-vitaminserum

Ifølge eksperter MinMote har snakket med er dette et av de beste C-vitaminserumene på markedet.

339,-hos Med24
Gå til butikk
Skånsom og fuktighetsgivende

Skånsom og fuktighetsgivende

Kremen skal redusere irritasjon forårsaket av tørrhet, kun med én daglig påføring da den har 24 timers fuktighetsgivende effekt. Den nærer og styrker hudbarrieren og reduserer hyppigheten av utbrudd.

77,-hos Apotek1
Gå til butikk

Her er et redaksjonelt utvalg av hudpleieprodukter vi har tro på for 2023:

Multiproduktet

Multiproduktet

En gel med 4% konsentrert niacinamid som tilfører fukt. Motvirker fine linjer og ujevn pigmentering. Virker beroligende på huden og motvirker rødhet. Reduserer store porer, gir deg jevnere hud og glød. Har god effekt på uren hud, akne og hudormer. Svært god for rosacea.

375,-hos Lyko
Gå til butikk
Øyekrem

Øyekrem

Ceramide-Enriched Firming Eye Cream er en rik fuktighetskrem som mykgjør og beskytter den tynne huden rundt øynene. Et såkalt Collagen Support Complex, som kombinerer retinol og C-vitamin, skal styrke hudbarrieren for å redusere fine linjer og fremme hudens glød.

249,-hos Skincity
Gå til butikk
Apotek-favoritten

Apotek-favoritten

La Roche-Posay Cicaplast Balm B5+ roer umiddelbart ned tørr og irritert hud samtidig som den gjenoppbygger huden. D

89,-hos Apotek1
Gå til butikk
Sterk retinolLuksus

Sterk retinol

Det er ikke lov til å selge produkter med mer enn 1% retinol i Norge, og dette fra Zo Obagi er blant favorittene i den kategorien.

1595,-hos Beths Beauty
Gå til butikk
Publisert:

Finn mer innhold om: