På MinMote finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter MinMote skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener MinMote penger.
Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på MinMote, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Det beste du kan gjøre for huden din er å droppe den enkle løsningen.
Denne saken er skrevet av Cathrine Stabel i nettstedet Helt Krem, som er ekspert på skjønnhetsprodukter.
Det finnes en ting alle kan gjøre, både for fjeset sitt og planeten, og det er å droppe sminkeservietter for godt. TTYN (Talk To You Never) som Paris Hilton pleide å si da reality-TV var på sitt beste i serien «Simple Life»/«My New BFF».
De færreste trenger renseservietter, selv om ulike merkevarer over lang tid har prøvd å overbevise norske kvinner om det motsatte. Hvorfor akkurat norske kvinner ble offer for denne heftige sminkeserviett-propagandaen er uvisst. Kanskje er det noen av våre gode egenskaper som førte oss opp i stry.
Den generelle tolkningen virker jo å være at vi er en relativt effektiv og ujålete gjeng. Renseservietter er også ujålete og gir seg ut for å være effektive, men de er ikke spesielt bra for huden. Ikke blir du spesielt ren heller. Hud som ikke er spesielt ren får heller ikke spesielt mye ut av hverken serum eller krem. Det beste du kan gjøre for huden din er derfor å rense den godt. Og bruke solkrem.
Tenk på dette før du skrubber huden
Anatomien til en renseserviett
Sminkeservietter inneholder ofte høye konsentrasjoner av alkohol og overflateaktive stoffer som begge kan være irriterende for huden og gjøre den mer sensitiv. Dette, i kombinasjon med teksturen på selve renseservietten, kan bidra til å skape bitte små revner i huden.
Det er ikke dermed sagt at huden din umiddelbart bærer preg av det om du bruker sminkeservietter en natt eller over en periode. Det er helt avhengig av hudtypen din. Poenget er at det er mye bedre for huden din å rense den ordentlig. Du sparer den for eventuell irritasjon og inflammasjon. Om man behandler huden bra tidlig i livet, så vil man som regel høste noen fordeler av dette når man bikker 30 år og huden begynner å vise aldringstegn.
Det finnes selvfølgelig renseservietter uten alkohol og overflateaktive stoffer øverst på ingredienslisten, men det betyr ikke at de renser huden noe bedre. Man ser sminke på servietten etter å ha gnidd den rundt i fjeset, men det er mye smuss, kremrester og sminke man ikke ser, som henger igjen på huden din.
Kultproduktene som er verdt å teste
I tillegg til at renseservietter ikke er bra for huden, er de heller ikke bra for miljøet. De er som oftest ikke nedbrytbare. Det samme gjelder for så vidt våtservietter til barn. Men om man skal prioritere, er det lettere for oss som klarer å vaske oss selv i fjeset å benytte oss av dette alternativet, enn for foreldre å finne en vask hver gang barna skal skifte bleie.
Ansiktsmasker til fjeset (vi tenker på de med fuktighet og avslapning i fokus, ikke de som begrenser smitte av covid) er en annen måte vi som klarer oss selv, kan bidra til å redusere miljøavtrykket fra hudpleie. Kjøp heller en ansiktsmaske på tube eller krukke enn disse «sheet masks» som kastes etter engangsbruk.
Stor guide til ansiktsmasker
Alternativ renserutine
Den gode nyheten er at det finnes effektive, rimelige og relativt enkle alternativer til renseservietter.
Dobbeltrens kan gjøre mye for fjeset. Rett og slett fordi partikler som blir igjen på huden etter dagen kan bryte ned hudbarrieren og føre til at man får inflammasjon, som igjen fører til nedbryting av kollagen og tap av fuktighet, som gjør huden tørr.
Tørr hud får flere linjer. Ergo: Det er bedre med to milde renseprodukter enn ett som stripper huden din for olje. Etter rens skal ansiktet være rent og mjukt, ikke føles som en badeand i gummi.
Om man trenger flere argumenter for å rense skikkelig, så er det at solfiltre typisk løses opp i olje, ikke vann. Solkrem er, som alle kremer, en emulsjon (blanding av olje og vann) og andre ingredienser. Olje tar olje. Derfor er oljerens en god, effektiv og skånsom måte å sørge for at man løser opp solkrem, kremrester og sminke, som ofte også er oljebasert. Deretter følger man opp med kremrens som fjerner siste rest av olje, smuss og talg, slik at fjeset er helt rent, uten at man fjerner de naturlige oljene i huden.
Eventuelt, om man ikke orker to produkter og er av den mer effektive typen, kan man bruke samme rens to ganger.
Oljebasert rens
Ansiktsrens fra Eve Lom.
Om du er av typen som ikke bruker mye sminke, kan man komme unna med micellærvann. Men man bør skylle ansiktet med vann etter rens uansett for å skylle bort eventuelt overflateaktive stoffer som sitter igjen på huden. Micellærvann kan også brukes som en del av en dobbeltrens-rutine.
Er du på farta, på trening eller på reise, kan man væte noen vaskbare bomullspads med micellærvann og legge dem i en ziplock-bag eller lignende, slik at de er klare til bruk umiddelbart. Perfekt om du vil ta av sminken før en lang flytur eller etter trening. Altså som en slags sminkeserviett, bare mye bedre.
Med en ordentlig renserutine på plass vil man få mer ut av de andre hudpleieproduktene sine. Renserutiner er viktigst på kvelden. På morgenen holder det med vann, en lett kremrens eller micellærvann, alt avhengig av hva du og fjeset ditt foretrekker.