Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

På MinMote finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter MinMote skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener MinMote penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på MinMote, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Hudpleie: Alt om retinol

FÅR SKRYT: Retinol har blitt skrytt opp i skyene for sine egenskaper. Hudlegene er positive.
FÅR SKRYT: Retinol har blitt skrytt opp i skyene for sine egenskaper. Hudlegene er positive. Tanja Ivanova / Getty Images

– Det er ikke måte på hva retinol gjør for huden, sier hudlegen.

Om du har begynt å utforske produkter som skal hjelpe på fine linjer har du trolig kommet over ingrediensen retinol på ferden.

Ingrediensen har de siste årene har blitt skrytt opp i skyene for sine eksfolierende, anti-aldrene og cellefornyende egenskaper. Retinol er stadig å se i markedsføringen av nye produkter, fordi det rett og slett har blitt superpopulært og anerkjent som en effektiv og aktiv ingrediens.

Les om når du bør unngå å bruke retinol nederst i saken.

ANTI-AGE: Retinol er populært i produkter som målrettet jobber mot aldringstegn.
ANTI-AGE: Retinol er populært i produkter som målrettet jobber mot aldringstegn.MinMote/ Emma Louise Fon Mathisen

Selv om det først er det siste årene det virkelig har tatt av for retinol, er det ikke noe nytt innen hudpleieverdenen. Faktisk er det en av de mest veldokumenterte ingrediensene innen aktiv hudpleie.

Hudlege ved A-Medi og Oslo Hud og Laserklinikk, Miray Al-Mustafa, er svært begeistret for den trendy ingrediensen.

– Den er mest forsket på av alle aktive hudpleieingredienser, og er kjent som den beste og mest aktive av dem. Det er ikke måte på hva retinol gjør på huden, sier hun til MinMote.

Men hva er egentlig retinol?

Kort fortalt er retinol en form for retinoid, men det er ikke det samme. Al-Mustafa forteller at retinol er den mest kjente reseptfrie formen for vitamin A, og at det etter hvert i kroppen blir omgjort til tretinoinsyre.

POSITIV: Hudlege Miray Al-Mustafa er svært begeistret for retinol i hudpleie.
POSITIV: Hudlege Miray Al-Mustafa er svært begeistret for retinol i hudpleie.

Hva hjelper det mot?

Retinol blir av mange omtalt som «vidundermiddel» nettopp på grunn av sin evne til å reparere og forebygge alt fra aldringstegn til ujevn hudfarge.

– Den reduserer både fine og grove rynker i huden som skyldes «utvendig» aldring, motvirker nedbrytningen av kollagen, samtidig som den forbedrer produksjonen av denne. I tillegg bidrar det til jevnere hudtone, sier Al-Mustafa.

Hvem passer det for?

– Retinol passer for de som ønsker å behandle akne, pigmentflekker, fine linjer og rynker, solskader hud blant annet. Hudleger vil også bruke retinoider til flere andre problemstillinger. Har man en hudsykdom i bunnen bør dette behandles før man starter, forklarer hudlege ved Aleris, Linnea Torsnes.

PASSER FOR MANGE: Hudlege Linnea Torsnes sier retinol passer for ulike utfordringer knyttet til huden.
PASSER FOR MANGE: Hudlege Linnea Torsnes sier retinol passer for ulike utfordringer knyttet til huden. Aleris

Hvordan brukes det riktig?

– Retinol bør trappes sakte opp da det kan gjøre huden irritert. For eksempel kan man starte med 1–2 kvelder i uken og øke med én gang ukentlig etter toleranse. Mange opplever rødhet og flassing til å starte med. Dette forsterkes hvis man er for utålmodig i starten og smører hver dag, det gir typisk retinolutslett, forklarer Torsnes.

Hun anbefaler å bruke i kombinasjon med disse produktene:

– Det kan være lurt å bruke fuktighetsgivende ingredienser etter at man har smurt på retinol. Se etter hyaluronsyre og ceramider. Får du veldig reaksjon kan du smøre på fuktighetskremen først. Super å bruke på kveldstid, og å kombinere antioksidanter på dagtid, sier Torsnes.

Ifølge Al-Mustafa blir retinol ofte frarådet i kombinasjon med det populære kvisemiddelet benzylperoxid. Hun mener det beste er å diskutere med hudlegen sin før man begynner å blande på egenhånd.

– Det verserer flere misforståelser om bruk av benzylperoxid og ulike a-vitaminkremer. Det stemmer at benzylperoxid ikke kan brukes med visse typer a-vitaminkremer, men det gjelder ikke alle. Jeg anbefaler at man diskuterer dette med hudlegen sin om man skal bruke det på egenhånd.

Du bør ikke mikse retinol med dette:

– Man skal være forsiktig med høye konsentrasjoner og hyppig bruk av syrer når man bruker retinol, da kan huden bli enda mer sår og irritert. Det er viktig å gå sakte frem her, forklarer Al-Mustafa.

Hvordan brukes det riktig?

– De fleste produkter med retinol brytes ned av sol, så de skal brukes om natten, sier Al-Mustafa.

Og ikke glem å beskytte huden om dagen.

– Husk SPF fordi retinol gjør huden solsensitiv, sier Torsnes.

Faktisk anbefaler Al-Mustafa å holde retinolbruken til vinterhalvåret.

– I Norge er det greit å bruke retinol september til februar. Deretter kan man pause det og inkorporere andre aktive ingredienser.

Her er noen av våre retinol-favoritter:

Øyekrem med retinol

Øyekrem med retinol

Øyekrem med retinol som absorberer raskt og jobber mot linjer og mørke ringer.

Vannfri serum

Vannfri serum

Vannfritt serum som inneholder hele 1% retinol. Anbefales til de som ikke er helt nye til retinol, da konsentrasjonen er svært høy.

Retinolserum i kapsler

Retinolserum i kapsler

Retinolserum som kommer i engangskapsler. Minimerer fine linjer og rynker, samt forbedrer hudtonen og hudteksturen.

Ansiktsolje med 0,3 % retinoate

Ansiktsolje med 0,3 % retinoate

Ansiktsolje med 0,3% Retinoate som fornyer og restituerer huden.

Høy konsentrasjon

Høy konsentrasjon

Et kraftfult serum med en høy konsentrasjon av stabilisert retinol. Kan brukes under eller over fuktighetskrem.

Nattolje

Nattolje

Nattolje med retinol og salisylsyre som reduserer aldringstegn og motvirker kviser.

Emma Louise Fon Mathisen
Emma Louise er journalist I VG. Her jobber hun med tekst- og videosaker innen mote, interiør og skjønnhet. Hun har en lidenskap for skjønnhet og velvære, og elsker å teste nye produkter og trender.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?