Store porer? Gjør dette

PROBLEMER MED PORENE? I denne saken kan du lese ekspertene beste råd.

Ikke alle bryr seg om porene i ansiktet, men noen ønsker gjerne å gjøre dem litt mindre synlig. Vi har hentet inn ekspertene beste tips til deg.

Malin Gaden
Publisert:

Porer er noe herk. Ifølge Michael Zangani, hudlege ved Volvat, er det absolutt ikke noe farlig, men det er jo litt kjipt med tilstoppede porer.

– Kombinasjonen av mye talg og tilstoppede porer gir akne. Det er viktig å gjøre det helt tydelig at størrelsen på porene er genetisk bestemt. I tillegg er størrelsen avhengig av talgproduksjon. Jo mer talg, jo større virker porene, forteller Zangani.

– Men hva er egentlig porer?

– Det er rett og slett utførselsgangen til talgkjertler og hår. Vi har porer slik at talget/hudfettet som produseres i talgkjertelen kan komme ut og legge seg på hudoverflaten. Hvorfor vi har de har nok med evolusjonen å gjøre, og man er ikke helt sikker på hvorfor vi må ha talg.

Ifølge Silje Gundersen, kosmetisk sykepleier ved Beths Medispa, er det lettere å se porene i T-sonen, altså panne, nese, kinn og hake.

– Porer er noe vi er født med. Hos barn er porene små og vanskelige å se. Når man blir tenåring, kan porene blir mer synlige. Har man en tørr hud, er porestørrelsen ofte liten. Er huden mer fet, som lett blir blank og kan ofte få kviser, vil porestørrelsen ofte være noe større.

Gundersen legger til at dersom store porer er noe som plager deg, så er det mulig å gjøre dem mindre synlig.

– Ved å hjelpe porene til å regulere talgproduksjonen, kan porene trekke seg litt sammen. De vil da se mindre ut, selv om størrelsen er den samme.

EKSPERTEN: Kosmetisk sykepleier Silje Gundersen.

Spesialistens hudpleietips

Ifølge Gundersen vil en hudpleierutine med de riktige ingrediensene kan hjelpe for å minske synligheten av porene. Hennes beste råd for en god hudpleierutine for en hud med store porer er følgende:

1. Bruk en mild rens, som renser godt
– Denne bør ikke inneholde mye alkohol og parfyme. Rensen skal rense godt i porene. Når den er vasket av, skal du føle at huden er helt ren, og at det ikke ligger rester av rens på huden. Rens morgen og kveld.

2. Eksfolier
– Har du vonde kviser, anbefaler jeg en kjemisk peel/enzyme peel. Dette er for å fjerne døde hudceller. Det forebygger også kviser. Har du en hud uten mye kviser, kan du bruke en kornskrubb. Huden vil føles glatt og myk etter å ha eksfoliert. Dette kan du gjøre 1–3 ganger i uken.

3. Fuktighetskrem som er tilpasset huden din
– Har du en fetere hudtype, velg en krem med lettere konsistens. Har du en tørr hud, kan du gjerne bruke en fetere krem.

4. Pads/serum
– Bruk pads eller serum som inneholder 2 % salisylsyre. Det er den beste ingrediensen for å dempe talget/olje i porene.

5. Nattkrem
– En nattkrem med a- vitamin/retinol vil trigge hudens evne til å fornye seg selv raskere. Når vi hele tiden raskere får en ny hud, vil porene kunne se noe mindre ut. Her anbefaler jeg å kontakte en hudbehandler for veiledning. Husk at retinol ikke anbefales til gravide/ammende, og man bør være forsiktig med å bruke dette når man er utsatt for sol.

6. Bruk solkrem
– For å beskytte huden, er det viktig å bruke solkrem. Men husk å bruke en solkrem med tilpasset konsistens til din hudtype.

VIKTIG: En god hudpleierutine er ikke bare bra for porene dine, men også huden generelt.

Gode råd

Også Michael Zangani hos Volvat mener produkter som inneholder salisylsyre er viktige å ha i rutinen da det er en av de få fuktsyrene som kan løse opp talg.

– Hudpleie som reduserer talg er det første budet i kampen mot store porer. Behandlinger som laser, kjemisk peel og microneedling kan i beste fall reduserer porer med cirka 10–20 prosent.

Silje Gundersen hos Beths Medispa legger til at feil hudpleieprodukter kan øke synligheten av porer.

– Fete kremer til en oljede hud vil kunne blokkere huden og gjøre det verre. Unngå såpe eller for sterke produkter, som for eksempel inneholder mye alkohol. Det kan tørke ut huden unødvendig, og huden vil kompensere ved å produsere mer talg for å smøre seg selv. Det samme gjelder sminke. Har du en fet hudtype, som lett blir blank og få kviser, ikke bruk for tykk, fet/oljede foundation, sier Gundersen og avslutter med et siste tips:

– Et siste tips er å ikke klemme på porene. Ofte kommer neglekanten i klem med huden. Det kan lett gi merker, som igjen kan bli til arr.

Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om: