Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

Hvordan unngå å få uren hud av solkremen

BESKYTTELSE: Aller helst bør solkrem inngå i hudpleien gjennom hele året.

Er du bekymret for at solkremen skal gi kviser? Vi har bedt ekspertene om råd.

Publisert:

De fleste har nok fått med seg at solkrem er noe av det viktigste du bruker for å ta vare på huden din, og aller helst bør det brukes hele året.

Samtidig er mange redde for at et lag av den fete kremen skal tette porene og at en og annen kvise skal dukke opp, ettersom dette for mange kan føre til stor frustrasjon.

Men hva er egentlig triksene for å unngå at solkremen gjør opprør i hudbarrieren?

La hudtypen avgjøre

Silje Gundersen, kosmetisk sykepleier i Nomi Oslo, forteller at hun ofte får spørsmål fra folk som er bekymret for å få kviser av solkrembruk.

Hun kan derimot berolige oss litt.

– Hvis du har en solkrem som er tilpasset hudtypen din, spesielt om du har en fet hudtype, så er ikke dette et problem. Riktig solkrem vil ikke tette porene i huden din, noe som mange er redd kan gi kviser, sier Gundersen.

FÅR MANGE SPØRSMÅL: Kosmetisk sykepleier Silje Gundersen hos Nomi Oslo.

– Lurt å være kritisk

Hudpleieekspert Svea Linn Fagerstrøm sier at det er lurt å være ekstra oppmerksom på basen i solproduktet dersom man har uren hud.

– Unngå rike baser med oljer, plantesmør og plantevoks, sier Fagerstrøm, som er fagsjef i Dermanor og Priori-ekspert i Norge.

Hun nevner flere ingredienser man bør styre unna.

– Mineraloljer som petrolatum, lanolin og paraffinum liquidum. Disse tetter porene og kan føre til kviser og urenheter. Dette er ikke aktive ingredienser, men brukes som fyllstoff i enkelte rimelige solprodukter, forklarer Fagerstrøm.

HUDPLEIE

Hudproblemene tok overhånd: – Ble deprimert og isolerte meg

Fagerstrøm forteller at «fysiske filtre» fra sink og titandioksid er kjent for å ikke tette porer, og har en beroligende og pleiende effekt på huden samtidig som de beskytter godt mot både UVA og UVB-stråler.

– Er det andre ingredienser man kan legge til i hudpleierutinen sin som hjelper mot uren hud nå frem mot sommeren?

– Urenheter er en pågående irritasjon i huden og ofte forbundet med inflammasjon. Derfor er det viktig med ikke-irriterende, eksfolierende ingredienser som melkesyre for å fjerne døde hudceller og motvirke tilstoppinger.

OPPFORDRING: Svea Linn Fagerstrøm, fagsjef i Dermanor og Priori-ekspert i Norge, anbefaler flere ingredienser som beskytter huden.

Fagerstrøm tipser også om betennelsesdempende og talgabsorberende ingredienser som salisylsyre i moderate konsentrasjoner, i kombinasjon med fuktighetsfaktorer og hyaluronsyre, for uren hud.

– Lysnende og beroligende ingredienser som vitamin C, lakrisrot og hvit morbær er nyttig for å motvirke pigmentering på arr fra urenheter i forbindelse med sol, fortsetter hudeksperten.

Opplever du å få irritert hud av solkrem?

Dette kan du gjøre

Silje Gundersen har noen helt konkrete råd for å unngå uren hud ved bruk av solkrem:

1. Velg en solkrem uten oljer, og som er lett i konsistens. Bruk gjerne en solkrem med en mattende effekt. Det er viktig å bruke solkrem som er laget til ansiktet. Kroppssolkremer er ofte fetere i konsistens, og kan gi kviser.

2. Rens huden godt i et minutt før påføring. Bruk gjerne et eksfolierende produkt som fjerner døde hudceller et par ganger i uken. Dette er et viktig steg for å forhindre talgopphopning, og unngå at døde hudceller over tid «tetter» huden, noe som igjen kan føre til kviser. Rens godt huden i et minutt på kvelden etter å ha brukt solkrem. Dette for å klargjøre huden igjen. Husk å bruke hudpleie tilpasset din hudtype.

HUDPLEIE

Alternativ til retinol: – Betydelig mer skånsom

3. Får du generelt lett kviser, er Gundersens varmeste anbefaling å bruke salisylsyre og eventuelt retinol for å dempe talgproduksjonen i huden. En god hudrutine morgen og kveld vil kunne hjelpe, kombinert med rett solkrem.

Solbeskyttelse fra apoteket

Solbeskyttelse fra apoteket

Solkrem fra Avéne med høy faktor og sterk beskyttelse mot solen.

249,-hos Apotek 1
Gå til butikk
Fuktighet og solbeskyttelse

Fuktighet og solbeskyttelse

Solkrem med faktor 50+ fra Skin Ceuticals.

479,-hos Skin City
Gå til butikk
Matt solkrem Luksus

Matt solkrem

Solkrem fra Zo Obag. Vann- og svetteresistent solkrem, med en lett og ikke klissete konsistens som trekker raskt inn i huden. Gir en matt finish, samtidig som den hydrerer.

895,-hos Beths Beauty
Gå til butikk
Solkrem fra apoteket

Solkrem fra apoteket

La Roche-Posay Anthelios UVMUNE Ultralight Cream SPF50+ er en solkrem til ansikt og området rundt øynene, med faktor 50+ som gir høy beskyttelse mot UVA- og UVB-stråler.

182,-hos Farmasiet
Gå til butikk
Dagkrem med solbeskyttelse

Dagkrem med solbeskyttelse

Dagkrem (med lett tint) og solbeskyttelse i ett. Høy faktor som beskytter mot UVA/UVB.

699,-hos Beautyheaven
Gå til butikk
Publisert:

Finn mer innhold om: