TikTok elsker «skin cycling», men hva er det egentlig?

GI HUDEN PAUSE: Skjønnhetsinfluencer Emilie Tømmerberg mener det er viktig å gi huden pauser fra sterke produkter.

– Helt genialt utformet.

Emma Louise Fon Mathisen
Publisert:

TikTok er stedet å være om du lurer på hva «hele verden» har dilla på akkurat nå. Spesielt innen sminke og hudpleie blir tips og triks hyppig delt i den populære appen, noen med større suksess enn andre.

Ofte kommer trendene også med nokså spesielle navn. Husker du for eksempel slugging, hvor ansiktet smøres inn i vaselin og man ser ut som en snegle? Eller hva med jamsu, hvor det ferdig sminkede ansiktet dynkes i iskaldt vann for å sitte lenger?

TikTok har introdusert oss for et par spesielle trender de siste årene, og nå er det jammen meg en ny trend på trappene, nemlig «skin cycling».

Trenden er allerede godt etablert, og emneknaggen har allerede rukket å få hele 107 millioner visninger på TikTok, i tillegg til å ha blitt omtalt av blant annet Harper's Bazaar, Refinery 29 og Elle.

HUDPLEIE

Stor hudpleieguide: Hva betyr ingrediensene?

Stammer fra dermatolog

Den superpopulære trenden stammer fra dermatolog Dr. Whitney Bowe, som ønsket å få kundene til å forstå viktigheten av restitusjonsdager for huden når man bruker aktive ingredienser.

– Folk elsker «powerhouse»-produktene sine som eksfolierende ingrediser og retinoider – og tror ofte at jo mer jo bedre. Men, huden deres forteller ofte en annen historie når de kommer inn på kontoret med irritasjon og inflammasjon, fortalte hun til nettmagasinet Byrdie.

Dermed fant hun opp navnet «skin cycling», som i løpet av fire dager sørger for at huden får den hvilen den trenger, ifølge nettmagasinet.

Aktive ingredienser, så restitusjon

Skjønnhetsinfluencer Emilie Tømmerberg, som er aktuell med boken «Glød», er blant dem som har testet ut trenden, og beskriver «skin cycling» som en hudpleiesyklus på fire dager. Her forklarer hun MinMote hvordan en «skin cycling» ser ut for henne.

Dag 1: Eksfoliering

– Første dagen har du vanlige renserutine, så følger du på med et eksfolierende produkt, gjerne et serum med syrer som BHA eller AHA, og så har du fuktighetskrem over, sier Tømmerberg til MinMote.

Dag 2: Retinoid

– Dag to har du renserutine, retinol og fuktighetskrem.

FIRE DAGER: Emilie Tømmerberg beskriver den populære trenden som en syklus på fire dager.

Dag 3 og 4: Fukt

– Dag tre og fire består av vanlig renserutine. Et fuktighetsgivende serum og fuktighetskrem. Det er for å gi huden en pause fra både eksfolierende syrer og retinol, og gi den tid til å hente seg inn igjen, forteller Tømmerberg.

– Du trenger ikke å følge denne «skin cycling»-rutinen slavisk, men du kan bruke den som inspirasjon og tilpasse den til deg og din hudpleierutine.

Repeter.

Tømmerberg forteller at man ikke følge rutinen slavisk, men heller tilpasse konseptet til egen hudpleierutine.

– Vi gjør veldig lurt i å gi huden slike pauser, spesielt på denne tiden av året hvor ute- og inneklimaet kan gjøre huden mer sensitiv, sier hun og fortsetter:

– Det er så mange fantastiske hudpleieprodukter på markedet, men det kan rett og slett bli for mye av det gode.

Ikke noe nytt

Medisinsk ansvarlig og eier av RÛ klinikken i Stavanger, Rolah Osman, forteller til MinMote at «skin cycling» ikke er noe nytt.

– «Skin cycling» er nettopp rådene vi leger og dermatologer har gitt i årevis, men som først har blitt allemannseie og trendy nå, sier hun til MinMote.

Hun er svært positiv til metoden bak trenden.

– Fordelen ved å rotere er at man får brukt flere aktive produkter i rutinen sin, uten fare kryssreaksjoner eller bivirkninger, ettersom man ikke bruker dem samme dag.

GODE RESULTATER: Kosmetisk lege Rolah Osman sier at det å ikke overbruke aktive ingredienser vil kunne gi bedre resultater.

Osman tror det å holde mer tilbake i bruken av aktive ingredienser til syvende og sist vil kunne gi bedre resultater.

– Ny forskning viser at man får like god effekt eller bedre effekt av en slik metode i bruken av retinol for eksempel. Det viktigste i forhold til trenden er at man bruker ingredienser huden tåler. Ikke alle skal ha sterke retinoler, AHA- eller BHA-syrer. For de med sensitiv hud er det enkle ofte det beste.

– Genialt utformet

En av de som har kastet seg på trenden er hudpleie-influenser Mikela Beck, som jevnlig deler hudpleietips til sine nærmere 75 000 TikTok-følgere. Hun oppdaget selv trenden på appen.

– Jeg merket at alle de amerikanske hudpleieprofilene snakket om det. Jeg er ikke en person som vanligvis bryr meg om trender når det kommer til hudpleie, ettersom de kan ha blitt startet av hvem som helst, forteller hun til MinMote.

Beck valgte likevel å undersøke nærmere, og ble overbevist da hun fant ut at en dermatolog står bak trenden.

– Det er egentlig helt genialt utformet, spesielt for de som ikke er godt vant til syrer og retinol-produkter, forteller hun.

IKKE FOR ALLE: Til tross for at Mikela Beck er positiv til «skin cycling», mener hun det kan bli for mye for huden om man ikke har brukt aktive ingredienser tidligere.

Til MinMote forteller Beck at hun valgte å videreformidle trenden til sine følgere, fordi mange sliter med å utforme en god rutine selv.

– Det er ikke bare-bare å vite hvilke dager man skal bruke de ulike produktene på. Noen bruker sterke produkter for mange ganger i løpet av en uke, og det kan være veldig skadelig for hudbarrieren. «Skin cycling» er spesielt utviklet for å unngå dette, sier hun og fortsetter:

– Jeg ville dog ikke anbefalt denne trenden til en som aldri har brukt syrer eller retinol før. Med slike ingredienser bør man alltid teste én av gangen.

Publisert:
Emma Louise Fon Mathisen
Emma Louise er journalist I VG. Her jobber hun med tekst- og videosaker innen mote, interiør og skjønnhet. Hun har en lidenskap for skjønnhet og velvære, og elsker å teste nye produkter og trender.

Finn mer innhold om: