Kan en frossen agurk gjøre huden din bedre?

HUDPLEIETRIKS? Ifølge flere på TikTok skal en frossen agurk ha gjort underverker med huden. Vi tester! Les mer nederst i saken.

En frossen agurk skal visstnok gjøre underverker for huden, men er det egentlig noe hold i det? Vi har snakket med ekspertene.

Malin Gaden
Publisert:

Feeden vår på TikTok er en god blanding av søte hunder, folk som har laget artige sketsjer mens i karantene, og en liten dose sminke- og hudpleietips. Det er klart man stopper opp når man ser noen gni en frossen agurk rundt om i ansiktet sitt.

For det er nettopp det som har skjedd nå. En liten scrolle-runde på TikTok gjorde at vi oppdaget den nye hudpleietrenden #frozencucumberhack. En kvinne ved navn Marlo Rodrigue har nemlig fått tusenvis av visninger på videoen hun la ut for kort tid siden.

HUDPLEIE

Hva er egentlig greia med Gua Sha?

Her ser vi henne smøre inn en frossen agurk i ansiktet både morgen og kveld. Ifølge henne har dette gjort at porene hennes har blitt mindre, hudteksturen jevnere og kviser har forsvunnet.

I tillegg gløder huden hennes – hvert fall gjennom den lille skjermen vår her i Norge.

Er det for godt til å være sant?

Eksperten svarer

Miray Al Mustafa er hudlege og jobber på Aleris og Oslo Hud- og Laserklinikk. Hun forteller til MinMote at hun har sett en del slike videoer. Hun har også sett at TikTok-brukerne har opplevd alt fra bedring av hudtekstur til reduksjon av pigmentering og porer.

Ifølge henne har agurk blitt brukt i hudpleietider i alle år – blant annet i den ayurvediske og kinesiske folkemedisinen.

– Der ble den blant annet brukt på grunn av sine avkjølende egenskaper, og for å roe ned kløende eller irritert hud. Den inneholder tross alt 96 prosent vann.

– Men la oss gå dypere inn på det som påstås.

EKSPERTEN: Hudlege Miray Al Mustafa.

Påstand 1: «Bedre hudtekstur»

Etter å ha tatt i bruk den frosne agurken, hevder flere at dette skal ha bedret hudteksturen deres. Al Mustafa har derimot et annet tips som kan fungere bedre.

– En bedring av hudteksturen kan oppnås med eksfoliering av huden, og her er det optimale å bruke korrekte syrer til din hudtype, sier hudlegen.

Likevel er det slik at agurken inneholder en syre, men den er nok ikke sterk nok til å gjøre den jobben den tilsynelatende skal gjøre.

– Agurk inneholder blant annet melkesyre, en type alfahydroksysyre, og dette skrubber huden, gir glød, bedrer hudtekstur og kan jevne ut pigmentering. Den vil heller ikke tørke ut huden, men det er ikke all verdens konsentrasjon i en agurk, så jeg tror ikke det er nok med mindre man har fin hud i utgangspunktet.

Påstand 2: «Mindre porer»

– Hvis man merker en effekt av #frozencucumberhack, vil dette skyldes at den er kald/frossen, og dermed midlertidig vil få huden til å se bedre ut og redusere porer/hevelse. Den inneholder også alfahydrosyrer som hjelper på hudteksturen. Men dersom man sliter med store porer, er dette langt fra nok, forteller Al Mustafa.

HUDPLEIE

Stor guide til ansiktsmasker

Påstand 3: «Jevner ut pigment og virker foryngende»

Ifølge hudlegen inneholder agurk askorbinsyre (vitamin C) og koffeinsyre. Det skal redusere hevelse og roe ned huden.

– Når det kommer til vitamin C, vet vi at visse typer er dokumentert å penetrere hud lysne ujevn pigmentering, samt hjelpe til med kollagenproduksjonen. Videre har agurk også potensiell anti-hyaluronidaseaktivitet. Det vil si at det kan redusere nedbrytningen av kollagen.

HUDPLEIE

Test av selvbruning til ansiktet

Påstand 4: «Øker fuktigheten»

Som hudlegen allerede har nevnt, så inneholder en agurk 96 prosent vann. Ifølge Al Mustafa vil dette gi hydrering til huden, men det er langt ifra nok.

– Det kan heller ikke erstatte en fuktighetskrem. Spørsmålet er hvor stabile disse ingrediensene er etter påføring av dem på huden – rett fra en agurk, sier hun og fortsetter:

– En av de mest ustabile er vitamin C, og her trengs riktig pH-verdi, samt tillegg av stabiliserende ingredienser for å få det til å holde seg stabilt gjennom dagen og beskytte huden. Det oppnås nok ikke med å gni en frossen agurk på huden. Men som jeg pleier å si: Om det ikke er skadelig og du føler det tilfører deg noe positivt, så ser jeg ikke noe galt i å fortsette med det.

Likevel er det noen som mener at det ikke finnes noe positivt ved denne trenden. Hudleger ved Hudklinikken i Oslo har uttalt til både Melk og Honning og KK at de ikke anbefaler noen å kaste seg på denne trenden. Det advares mot å prøve det og det nevnes også at det kan gi frostskader.

Hudlege Miray Al Mustafa understreker at det ikke er noe farlig, men at det heller er et spørsmål om hvor effektivt det er.

Caroline Strandhagen, hudlege ved Hudpleieklinikken, forteller til MinMote at det kanskje ikke er så farlig som det gis uttrykk for i de nevnte artiklene.

– I de fleste tilfeller vil nok det å legge en frossen agurk på huden gå bra. Men det kommer jo an på hvor ofte og hvor lenge man gjør det. Er den veldig kald kan man få frostskader og dette kan føre til sprengte blodkar og hoven hud, sier Strandhagen og legger til at man ikke bør gjøre det dersom man kjenner svie eller smerte i huden.

MinMote tester

Det er jo klart vi løp til butikken for å kjøpe en agurk for så å legge den i fryseren og vente til neste morgen. 08.00 dagen etter, både litt småtrøtt i hodet og i ansiktet, hentet jeg agurken ut av fryseren og satte i gang.

Det føltes ganske rart å legge en agurk i fryseren etter å ha vært på butikken. Men slik så det altså ut dagen etterpå.

Så fort jeg tok ut agurken ut av fryseren, skjønte jeg at jeg allerede hadde begått en ørliten feil. Jeg burde ha skjært den i to før jeg la den i fryseren. For når jeg plukker opp agurken på morgenen, er den jo helt frossen og så å si umulig å få delt.

Heldigvis får jeg skjært av en bit på enden, og vi kan begynne testen!

Agurken er ganske kald, så jeg tar et kjøkkenhåndkle rundt for å gjøre prosessen hakket mer behagelig. Min første tanke er at det føles oppfriskende på huden, men jeg ser nok ingen utrolig forvandling.

Nå, 20 minutter senere, er det heller ingen «bedre hudtekstur» eller «foryngende effekt» å skimte. Det er faktisk så lite forskjell at et før og etter-bilde ikke er mye vits. Men, det føltes godt på huden, så vi avslutter med hudlege Miray Al Mustafas velvalgte ord:

«Om det ikke er skadelig og du føler det tilfører deg noe positivt, så ser jeg ikke noe galt i å fortsette med det.»

Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om: