– Koreansk hudpleie er som en skattekiste

MANGE STEG: En koreansk skjønnhetsrutine kan inneholde opptil 15 steg. Foto: Getty Images

Koreansk skjønnhetspleie er kjent for snegleslim og masker for klar hud. Slik bruker du trenden.

Publisert:

Allerede har koreanske «sheetmasks» slått rot som en av de store hudpleietrendene i Norge.
Nå er de lange skjønnhetsrutinene som ligger bak på full fart inn i norske butikker. Kjeder som Kicks og Vita har tatt inn enkelte merker, men det har også kommet spesialiserte nettbutikker som SkinBloom og Soel.

– Koreansk make-up har begynt å bli noe populært i det siste. Nordmenn har ikke helt fått øynene opp for produktene ennå, men jeg tror ikke det er lenge før det blir tatt med storm her til lands, sier estetisk sykepleier på Elite Helse, Thao Kakao.

SMINKE

Høstens store skjønnhetstrender

HEIER PÅ NATURLIG SMINKE: Estetisk sykepleier Thao Kakao på Elite Helse. Foto: Privat.

Hun forklarer at koreanerne fokuserer mye på plettfri, porselens hud, mens i Norge har jo contouring-trenden vært stor de siste årene.

– Her har man brukt lag på lag med sminke, mens koreanerne ønsker at det skal være så naturlig som mulig, legger hun til.

Skapt plettfrihud, ikke født med den

Skjønnhetsidealet deres er den plettfrie huden, men Katalin Berenyi, som er av de som startet merket Erborian, forklarer at den har de jobbet for ikke blitt født med. Det er vanlig at man bruker 10-15 trinn både morgen og kveld, men det prioriterer sjelden resten av verden tid til.

– Koreansk hudpleie er som en skattekiste, sier hun til de oppmøtte på pressefrokosten til merket.

Merket ble lansert i 2007, og i løpet av de ti siste årene har de bygd seg opp til å bli en av bestselgerne hos Sephora. Berenyi har en tydelig mening om hva de fleste gjør feil i hudpleien.

– De bruker for mye eller for fete produkter. Mange i Europa og i Amerika bruker produkter de hører er gode, eller nye, men som ikke passer deres hud. Så blir huden fet, oljete eller man får kviser, og man blir anbefalt et alkoholprodukt som da tørker ut huden. Det er en ond sirkel, sier hun til MinMote.

Estetisk sykepleier Thao Kakao tror at nordmenn hadde hatt godt av å lære seg at naturlig skjønnhet er det beste.

– Mange nordmenn sliter med uren og kvisete hud, og ofte forstår de ikke helt hvorfor de får det tiltross for gode hudpleierutiner. Men det er kanskje ikke så rart når halve befolkningen prøver å etterlikne Kardashian/Jenner-klanen, sier hun.

GRÜNDER: Katalin Berenyi er en av to som grunnla Erborian. Foto: Elise Alexandra Gulbrandsen/MinMote

Lag på lag med sminke tetter huden, og spesielt oljebaserte produkter som ofte brukes i den typen sminke, forteller Thao Kakao.

– Jeg tror mange nordmenn kan ha nytte av lett, naturlig make-up og hudpleieprodukter som pleier og gir næring samtidig som det ikke tetter huden, mener hun.

KLÆR

DE FINESTE BOBLEJAKKENE I BUTIKK NÅ

– Vi trenger egentlig ikke flere produkter

Erborian har tatt ideene fra koreansk hudpleie, men Brerenyi forklarer at hun og samarbeidspartneren Hojung Lee har forsøkt å slå sammen trinnene slik at man får liknende resultat på færre trinn. De bruker kun naturlige ingredienser, og hun mener at norske kvinner både har kunnskap og interesse i å finne produktene som er best for deres hud.

– Men vi trenger egentlig ikke flere produkter, det finnes så mye på markedet i dag. Men dette er det som har funket best på min hud, forteller Bereyni.

Hun tror at renseoljen, kremene som gir matt finish, BB- og CC-creamen er det som vil slå an hos nordmenn.

Snelgeslim, kull og alger i hudpleien

AGENTUR: Susanne (t.v) og Helene Enger (t.h) har salgsretten på Klairs i norge. Foto: Privat

Søstrene Susanne og Helene Enger innførte merket Klairs til Norge for omtrent to år siden. Da hun fikk hudsykdommen peroral dermatit måtte hun finne andre hudpleieprodukter og sminke, derfor søkte hun etter naturlige produkter på nett. Da fant hun Klairs, og falt for det, så fikk hun søsteren til å teste det samme, også hun forelsket seg.

– Så tok vi kontakt med eierne og fikk lov til å selge det i Norge, forklarer Susanne Enger.

Nå har søstrene agenturet på merket og leverer til nettbutikker som blush.no, coverbrands.no og skincity.no i Norge. I tillegg har de sin egen nettbutikk Soel.no hvor de har flere produkter enn kun Klairs.

– Mange har lest at koreansk hudpleie kan inneholde blant annet snegleslim, alger eller kull, og var veldig nysgjerrige på det. Derfor begynte vi å ta inn det også, forteller Enger.

IKKE LETT Å BLI KLOK PÅ: Koreansk skjønnhetspleie inneholder mange steg. Slik mestrer du trenden hjemme. Foto: Getty Images.

– Opptatt av det naturlige

De animalske produktene skal berolige arr og akne, men hun understreker at det er naturlige og plantebaserte produkter de selger mest av. I likhet med Erborian er søstrenen Enger opptatt av at produktene skal være rene og naturlige, og gjerne veganske. Det

– Det ser ut som nordmenn også har blitt mer opptatt av det, særlig for de som har sensitiv hud, forteller hun.

ENTUSIAST: Sofia Josefine Jamsai har brukt koreansk kosmetikk i tre-fire år. Foto: Privat.

Sofia Josefine Jamsai (23), er koreansk kosmetikk-entusiast og står bak instagramkontoen Sofiafij. Hun oppdaget koreansk kosmetikk ved en tilfeldighet gjennom en venninne.

– Jeg ble med i Koreansk Kosmetikk-gruppen på Facebook fordi da jeg nærmet meg 20 fikk jeg plutselig dårligere hud. Da ville jeg teste noe helt nytt for å se om det kunne hjelpe, forklarer hun.

KLÆR

Nå er alpeluen tilbake

– Du kan teste mer

Jamsai forteller hun har brukt lang tid på å finne ut hva hennes hud trengte, og etter tre-fire år føler hun at den koreanske kosmetikken har hjulpet hennes hud.

– De ligger 10-15 år foran vestlig kosmetikk, også er det ofte billigere så du kan teste mye mer, forklarer hun.

Det finnes uendelige alternativer, produkter og merker, og Jamsai syns det er lettere og blande seg frem til sitt behov med koreansk kosmetikk.

– Du må selv finne ut hvor mange trinn din hud trenger, og det kan variere fra morgen til kveld. Jeg pleier å holde det lett på dagen med kanskje fem-seks trinn, men på kvelden har jeg åtte eller flere avhengig av hva huden trenger, forklarer hun.

– Men du påfører tynne lag, og lar det virke sammen gjennom natten. Det er ikke sånn at du bruker mye av hvert produkt, legger hun til.

TILBEHØR

MISS MATHIESEN LAGER ØREDOBBENE KJENDISENE DIGGER

– Fin hud kommer ikke av seg selv

Estetisk sykepleier Thao Kakao legger til at selv om hun syns hudpleierutiner på 10-18er litt ekstremt, tror hun at nordmenn kan lære noe av det.

– En fin hud kommer ikke av seg selv, og en make-up vil heller ikke sitte pent på hele dagen om du har dårlig hud, sier hun og kommer med noen konkrete tips:

– Aldri legg deg med sminke, rens morgen og kveld, om du bruker mye sminke så rens to ganger slik at du får vekk alt av smuss og lort.

Nordmenn bør også sette seg mer inn i hva de kjøper, mener Thao Kakao.

– Dyre merker indikerer ikke alltid kvalitet. Lær deg ingredienser, se på ingredienslisten og finn ut hva som passer din hud best.

– Ofte kan sminke utløse allergier, eksemer eller gi deg svært sensetiv hud, så det beste er å finne noe med naturlige ingredienser, oljefritt, uten alkohol og uten kunstige fargestoffer, avslutter hun.

Publisert: