Kviser på ryggen? Dette bør du gjøre

NORMALT: Kviser på ryggen er et vanlig problem, men mange oppsøker ikke hjelp tidlig nok.

– Dessverre er det mye mer vanlig enn man tror, sier hudlegen.

Emma Louise Fon Mathisen
Publisert:

Kviser er aldri gøy uansett hvor de dukker opp, og etter en lang sommer med med mye varme og fete solkremer har du kanskje opplevd at kvisene har dukket opp på nye steder, som for eksempel ryggen.

På TikTok har emneknaggen #backne, som på godt norsk betyr kviser på ryggen, nærmere 37 millioner treff.

Ofte kan disse kvisene være vonde, betente og sjenerende for de det gjelder, uansett hvor normalt det er.

Medisinsk ansvarlig hudlege og daglig leder ved Askin, Mohammad Rizvi, forteller til MinMote at kviser på ryggen, skuldre og bryst rammer opptil halvparten av pasienter med kviser i ansikt.

– Dessverre er det mye mer vanlig enn man tror, og ofte forblir det udiagnostisert når fokuset er på kvisene i ansiktet.

IKKE KLEM: Kanskje det vanligste, men viktigste rådet når det kommer til kviser er å ikke klemme. Det er for mange lettere sagt enn gjort.

Han sier det finnes flere potensielt utløsende faktorer for kviseutbrudd på ryggen.

– Noen kan få kviser på brystet og ryggen av stress, svette og friksjon, ved at det irriterer huden. Legemidler med testosteron eller kortison kan også trigge kviseutbrudd.

Rizvi anbefaler å oppsøke hjelp dersom reseptfrie produkter ikke gir ønsket resultat, fordi disse kvisene kan føre til arrdannelse og pigmentendringer i huden.

VANLIG PLAGE: Mohammad Rizvi sier kviser på ryggen rammer opptil halvparten av pasienter med kviser i ansikt.

Små grep kan gi resultater

Medisinsk ansvarlig lege og klinikksjef for Maja.no, Andrea Birketvedt, forteller at god hygiene og riktig produkter er små grep man kan gjøre selv.

– Rens huden daglig og dusj etter trening. Bruk gjerne en såpe som inneholder benzoylperoksid eller salisylsyre, da dette kan virke forebyggende. Disse selges reseptfritt på apotek.

I tillegg sier hun det er viktig å sørge for at alle sjamporester blir vasket bort fra skuldre og rygg, for å forhindre nye utbrudd.

OPPSØK HJELP: Lege Andrea Birketvedt sier det er viktig å oppsøke lege om kviseplagene går utover livskvaliteten. Uansett hvor alvorlig rammet du er.

Birketvedt anbefaler å finne produkter som er tilpasset din hudtype og unngå fete kremer. Som med alle kviser kan det være veldig fristende å klemme eller pille, men dette bør du holde deg helt unna.

– Dette kan forverre tilstanden og føre til arrdannelse.

Ta det på alvor

Selv om kviser er helt naturlig, og ingenting å skamme seg over, er det viktig å ta grep om du kjenner det påvirker din mentale helse.

– Hvis du opplever at akne påvirker livskvaliteten din skal du ta dette på alvor og oppsøke lege. De fleste har en mild form for akne, men det er ikke alltid sammenheng mellom alvorlighetsgraden av kviser og hvor mye det påvirker livskvaliteten, sier Birketvedt til MinMote.

Samtidig understreker Birketvedt at normal hud ikke nødvendigvis betyr perfekt hud.

– Alle har sin hud og det viktigste er å ta vare på den og være snill mot den, sier legen og legger til at solkrem er en viktig del av det å ta vare på huden.

– Selvsnakk er også undervurdert. Start med å snakke fint til deg selv og om deg selv. Det er en vanesak og noe man faktisk bør øve på hver dag. Hvis du er fornøyd med deg selv, så synes det utenpå og det er det vakreste!

Publisert:
Emma Louise Fon Mathisen
Emma Louise er journalist I VG. Her jobber hun med tekst- og videosaker innen mote, interiør og skjønnhet. Hun har en lidenskap for skjønnhet og velvære, og elsker å teste nye produkter og trender.

Finn mer innhold om: