Dette gjør påsken med huden din

SOL OG SNØ: mange benytter anledningen til å få litt farge i ansiktet i påsken. Foto: Getty Images
SOL OG SNØ: mange benytter anledningen til å få litt farge i ansiktet i påsken. Foto: Getty Images

Velfylte påskeegg, sol og fet mat er ikke alltid det beste for huden. Men med noen enkle triks kan du både unngå skader og fikse de som eventuelt allerede har kommet. 

Den tradisjonelle påskeferien inneholder mye mat, kanskje fet også, velfylte påskeegg, alkohol og forhåpentligvis sol. Enten du er på fjellet eller i byen så kan huden bli påvirket av feriens utskeielser.

– Fet mat, sukker, alkohol og sol er alle forbundet med dårlig hudhelse på mange vis. Det fremskynder aldringsprosessen og øker nedbrytningen av kollagen. Solen kan føre til pigmentering og dårlig hudhelse på sikt, sier kosmetisk lege Rolah Lønning Osman som driver RU-KLINIKKEN i Stavanger.

Hun legger til at temperaturforandringer som for eksempel at man er mye inn og ut, eller at man blir varm på skitur eller fjelltur og så blir kald igjen, kan gjøre lidelser som rosacea og andre tilstander som gir rød hud verre. Psoriasis kan bli verre av alkohol og sukkerrikt kosthold.

Fikk du med deg? Slik blir du kvitt kviser og arr

Det verste for huden tror hun kanskje er alkoholen.

– Den gjør at du sover dårligere og mer urolig, og dårlig søvn har mye å si for huden. Gjennom natten så er det mange reparasjonsprosesser som foregår i huden. Disse blir påvirket av dårlig søvn. Dermed vil alle organer, også huden, ha godt av at man får syv til åtte timer god søvn, legger Osman til.

KVISER: Sol, godteri og solkrem kan gå hardt utover huden i påsken. Foto: Getty Images
KVISER: Sol, godteri og solkrem kan gå hardt utover huden i påsken. Foto: Getty Images

Solfaktor uansett vær

Elisabeth Lein Oksvik, innehaver av Beth’s beauty, forteller at alkoholen og kostholdet kan gi svullen og pløsete hud.

– Selv om man ikke vil få en umiddelbar forverring av huden i løpet av et par dager i påsken, så vil man kanskje merke at man får mer acne, ujevnheter og hevelser etter en periode med mye usunn mat og sukker, sier hun.

SOV NOK: Kosmetisk lege Rolah Lønning Osman mener alkohol som påvirker søvnen er det som er verst for huden i påsken
SOV NOK: Kosmetisk lege Rolah Lønning Osman mener alkohol som påvirker søvnen er det som er verst for huden i påskenFoto: Trond Oliversen

Ifølge Osman vil sollyset i påsken gjøre effekten av dårlig kosthold verre enn om man bare hadde et dårlig kosthold. Derfor er det viktigste ifølge begge hudekspertene er at man passer på huden i solen.

Uansett vær så vil UV-stråler kunne skade huden, sier Oksvik. Strålene reflekteres av både skyene, snøen og faktisk også blanke kanter på solbrillene.

– Det er viktig å beskytte huden med en solkrem tilpasset din hud, og aktiviteten du skal bedrive ute, sier Oskvik.

Hun vil ikke anbefale lavere solfaktor enn 30, og man kan bruke helt opp til 50 på påskefjellet. Husk også å smøre et nytt lag utover dagen. Solkremen beskytter i kun omtrent to timer, kortere om du svetter.

– Solkremene tilpasset trening er ofte mer kompakte, men om du har en hud som er plaget av acne og urenheter så kan det være lurt å bruke en solkrem som er tilpasset dette. Særlig om du ikke skal svette så mye, forklarer hun.

Husk balansen

Hun legger til at det også er viktig å beholde balansen også i perioder hvor man skeier ut mer enn i hverdagen.

– Prøv å få inn et par næringsrike måltider i løpet av feriedagen, og kanskje noen kopper med te fremfor kaffe. Etter påske kan det være lurt å ha en hvit periode med mindre sukker og alkohol, anbefaler hun.

BESKYTT HUDEN: Solkrem er det viktigste å huske på i ferien, ifølge innehaver på Beth's Beauty Elisabeth Lein Oksvik
BESKYTT HUDEN: Solkrem er det viktigste å huske på i ferien, ifølge innehaver på Beth's Beauty Elisabeth Lein OksvikFoto: Frode Hansen/VG

Om skaden først er skjedd så er det mange måter å fikse problemet.

– Er du blitt solbrent, men ikke fått en forbrenningsskade, finnes det mange gode aftersun-produkter som inneholder sårhelende og beroligende ingredienser. Om huden er pløsete og svullen finnes det mange masker som drenerer og fukter huden både på få minutter eller over natten. Disse vil øke blodsirkulasjonen i huden, og tømme de små årene for væske som har hopet seg opp, forklarer Oskvik.

Etter påske bør man pleie huden så godt som mulig, og gi seg selv en pause fra det som er skadelig, sier Osman.

– Har man fått akneutbrudd så er det mange produkter som kan hjelpe mot det, i tillegg kan man få resept hos lege om det er veldig ille. For solbrenthet og pigmentforandringer er det viktig med fuktighet, sier hun.

Hvordan var din opplevelse i dag?