Fra hårkur til sminkefjerner: 10 måter å bruke olivenolje på

Olivenolje header

Det finnes flust av oljer som skal gjøre underverker for hud og hår. Her har du ti måter du kan bruke olivenolje i skjønnhetsrutinen.

Line Blokhus
Publisert:
Olivenolje header

Foto: Getty Images

Olivenolje header

Foto: Getty Images

Kokosoljen har vært på «alles lepper» i lang tid. Både kjendiskvinner og hudpleieeksperter har proklamert oljens skjønnhetsbringende egenskaper, noe som har brakt oljen inn i både kjøkkenskap og baderomshyller verden rundt.

I mylderet av alle oljene som skal gjøre underverker, er det mulig at noen av oss har glemt den gode, gamle oljen som finnes i ethvert hjem: olivenoljen.

kokos
NYHETER

10 MÅTER Å BRUKE KOKOSOLJE PÅ

Flest helsefordeler

Gründer og daglig leder i Pure Skin, Lene Jahren. Foto: Privat

Ifølge Lene Jahren, gründer og daglig leder i det økologiske parfymeriet Pure Skin, er olivenolje et av de mest gunstige naturproduktene.

- Av de ulike typene oljer så er det olivenolje som har flest helsefordeler. Olivenolje er kjent for å ha meget høy næringsverdi og er svært rik på vitaminer, mineraler og naturlige fettsyrer, sier Jahren til Minmote.

Tips fra hudeksperter:Slik unngår du tørr hud i vinter

Kjøp olje fra pålitelige merker

Olivenolje blir fremstilt ved kaldpressing av nyhøstede oliven, uten bruk av kjemikalier eller kunstige smaksstoffer.

«Extra virgin» er olivenoljen som kommer fra den første kaldpressingen og er oljen som har best kvalitet. Det innebærer flere vitaminer og antioksidanter, i tillegg til bedre smak, sammenlignet med de billigste olivenoljene.

- Olivenolje er faktisk den eneste vegetabilske oljen som kan brukes i sin naturlige form, uten noen behandling eller utblanding, sier Jahren.

Hun sier at det er mye svindel i olivenoljemarkedet og at det derfor er viktig å kjøpe olivenolje fra et pålitelig merke. Det er vanlig at oljer som er merket «extra virgin» er forfalsket eller blandet med billigere oljer.

- Olivenolje kan brukes til hele kroppen og er særlig egnet for eksemhud eller hud med utslett. Men valg av olje avhenger også av hudtype. Dersom man bruker olivenolje på en fetere hudtype kan effekten bli fet hud, med fare for utbrudd av kviser, forklarer Jahren.

Wasim Zahid, lege ved Rikshospitalet. Foto: Magnar Kirknes/VG

Kun ved veldig tørr hud

Lege Wasim Zahid forklarer at olivenolje kan ha gunstig effekt på hjertehelse dersom det er en del av et balansert kosthold - og at man ikke kan bevise at olivenolje er bedre enn kremer.

- For å høste fordelene må oljen spises, og det er ingenting som tilsier at olivenolje er noe mer gunstig å smøre på huden enn andre fete kremer. Det er for eksempel heller ingenting som tyder på at man forhindrer akne ved å smøre olivenolje på huden, sier han og legger til:

- Hensikten med alle fuktighetskremer er den samme; og holde på fuktigheten i hudens ytterste lag. Smører du på en krem eller olje, legger den seg som en tynn barriere på huden, og forhindrer at væske tapes. Det er kun de med svært tørr hud som trenger å smøre seg med fete kremer eller oljer.

EXTRA VIRGIN: Det finnes utallige varianter å velge mellom. Her er tre varianter. Fra venstre: Eldorado Extra Vigin, Ybarra Extra Virgin, Gaea Økologisk Extra Virgin. Foto: Terje Bringedal

Inspirert av YouBeauty og Allure, har MinMote oppsummert ti ting du kan prøve å bruke olivenoljen til:

♥ Fuktighetsgivende serum

Smør olivenolje på ansiktshuden som en fuktighetsgivende kur før du går og legger deg. Det vil gjøre at huden får en sunn glød når du står opp dagen etter.

♥ Øyekrem

Smør olivenolje forsiktig på huden under øynene for å behandle og mykgjøre linjer. Et tips er å kjøle ned oljen, for å få en avkjølende effekt som minsker poser under øynene.

Sminkefjerner

Bruk olivenolje og en bomullspad for å fjerne sminke og skyll ansiktet med varmt vann.

Ved barbering

Smør inn leggene med olivenolje og la oljen trekke litt inn i huden før du barberer leggene. Olivenoljen tilfører fuktighet og forhindrer røde prikker og irritert hud.

♥ Hårmaske

Gi håret en fuktighetsboost ved å massere olivenolje i hårtuppene før du vasker håret. La oljen være i håret i ti minutter eller lengre for å gi håret en dypere pleie. Hvis du ønsker mer glans kan du blande en eggeplomme med to spiseskjeer olivenolje og en spiseskje sitronsaft. Du kan også varme opp oljen før du masserer den inn i håret.

♥ Behandle flass
Hvis du har problemer med flass kan du gi hodebunnen ekstra fuktighet ved å massere inn en blanding av olivenolje og mandelolje (eller kokosolje). La hårmasken virke i fem minutter før du vasker håret grundig.

♥ Fjerne maling fra hud eller hår

Har du vært så uheldig å få maling i håret eller på huden kan bruke olivenolje for å få den vekk. Hold whitespriten langt unna og la heller olivenoljen sitte noen minutter, slik at malingen går vekk på en skånsom måte.

♥ Behandle strekkmerker

Olivenolje skal angivelig være et av de beste naturlige produktene for å behandle strekkmerker. Oljen tilfører fuktighet som forhindrer at strekkmerkene blir større. Smør rikelig med olivenolje hver morgen.

♥ Hånd- og fotpleie

La hender og føtter trekke i olivenolje for å mykgjøre neglebånd og tilføre fuktighet til tørre hender og føtter. For å fjerne neglelakk som har kommet utenfor kan du bruke en blanding av olivenolje og sitronsaft.

♥ I maten
Den soleklart mest kjente måten å bruke oljen på, er å spise den. Og ifølge lege Wasim Zahid er det først og fremst slik vi kan dra nytte av fordelene, som en del av et balansert kosthold.

Publisert: