Skjønnhet

Slik unngår du gnagsår - og slik behandler du dem

AU: Gnagsår er hverken farlig eller alvorlig, men gjør forferdelig vondt, men det finnes noen enkle kjøreregler for å unngå dem. Foto: Getty Images

Ikke la 17. mai, eller hvilken som helst annen festdag, ødelegges av vonde gnagsår. MinMote gir deg de beste tipsene for å unngå dem helt - og hva du bør gjøre hvis uhellet likevel er ute.

Oda Marie Midbøe
Publisert:

17. mai er for de fleste én av få dager man tar fram bunadskoene.

Og ettersom man aldri egentlig får gått dem helt inn, er faren stor for gnagsår.

Sjekk bunaden som trender i Oslo!

IKKE SÅ FRESHT: Nye sko er typisk kilden til gnagsår. Foto: Getty Images

Bunadskoene er heller ikke alene om å lage vonde sår - det skjer generelt ofte med nye sko som ikke har tilpasset seg føttene.

Og alle vet at vårdagene raskt kan utvikle seg til å bli alt annet enn hyggelig dersom føttene dine verker og væsker.

Usikker på 17. mai-sveisen? Se tre perfekte frisyrer her.

Derfor får du sår

Pål Helgeland, direktør i Klaveness sko, har lang erfaring med forskjellige typer sko. Han mener du lett kan merke om fottøyet du skal gå med potensielt kan gi deg gnagsår.

- IKKE NYTT PÅ 17. MAI: Pål Klavenes mener du bør gå inn nye sko på forhånd for å unngå å få gnagsår. Foto: Privat

- Klemmer skoen for mye over vristen eller mot tærne, er sjansen for gnagsår eller vonde føtter store. «Kjipper» de attpåtil i hælen vil du garantert få problemer utover dagen, sier han.

HUDPLEIE

Se også hvordan du gjør føttene lekre til sommeren i denne guiden.

Brita Tingberg er fotterapaut ved Oslo Hudpleieklinikk, og har jobbet som spesialist i 45 år.

Hun mener man alltid bør unngå nyinnkjøpte sko på 17. mai, og oppfordrer alle til å ha gnagsårplaster med seg i lommen gjennom hele dagen.

- Ta også gnagsårplaster på foten før du går ut døren hjemme, så ligger du et hestehode foran, sier hun.

MinMote har laget en oppsummering av rådene fra de to ekspertene - uansett hva slags sko du velger på nasjonaldagen.

Dette kan du gjøre på forhånd:

1. Sørg for at skoen er komfortabel å ha på seg med en gang du prøver den på. Den skal ikke trykke mot vrist eller tær, og skal ha et godt grep om hælen.

Har du ikke et godt hold i hele partiet, vil skoen fort «kjippe» og du vil mest sannsynlig få gnagsår relativt raskt.

2. At man bruker skoene hjemme før den «lange marsjen» gjør at skoen tilpasser seg foten litt på forhånd, og du vil forhåpentligvis ikke få de helt store og kanskje vonde overraskelsene utover dagen.

3. Velg sokker eller strømpebukse i materialer som bomull eller ull. Nylonstrømpene kan lage friksjon mot skoene og inn mot huden, som igjen kan føre til gnagsår.

4. Vær gjerne «føre var» og fest et gnagsårplaster på hælen før du går ut døren hjemme. På den måten vil ikke belastningen bli så stor på de utsatte områdene.

5. For å utvide sko i skinn på forhånd kan du putte vått avispapir i skoen, og la det virke til papiret og skoen har tørket.

RENS SÅRET: Hvis du først har fått gnagsår og såret er åpent, kan du rense med Pyrisept for å unngå infeksjoner. Foto: Getty Images

Pass på underveis på 17. mai:

1. Det er stor sannsynlighet for at føttene hovner opp utover dagen som følge av varme og aktivitet, noe som kan gjøre friksjonen mellom sko og fot større. Sett føttene i iskaldt vann for at hevelsen skal gå ned. Hvis du ikke har vann tilgjengelig kan det hjelpe å ta skoene av seg og lufte føttene. Hvis det er mulig bør du holde føttene høyt.

2. Bytt sko flere ganger om dagen, gjerne etter du har gått i tog, og før du skal på arrangementer senere på dagen. Da minsker sjansen for å få gnagsår.

3. Ha flere gnagsårplastere med deg i vesken eller i lomma. Dersom du ikke får bruk for det selv er det garantert noen du kjenner som blir sjeleglad for at du har et ekstra.

Hvis du har fått gnagsår:

1. Hvis du har fått en vannblemme, bør du stikke hull på denne. Bruk en nål og steriliser den gjerne på forhånd, selv om det er sjeldent at gnagsår blir infisert. Blemmen har minst belastning på kanten, så stikk hull og la vannet renne ut.

2. Sett plaster på såret for å minske belastningen. Det beste er et ordentlig gnagsårplaster, men et vanlig plaster kan også minske smerten.

3. Det hjelper ikke å smøre på salve eller kremer - såret må heles på egenhånd. Sørg for å holde det rent, og rens eventuelt med pyrisept for å holde det rent.

4. Bytt til et par sko som ikke gnager på foten - da blir du langt mer komfortabel resten av dagen.

Sjekk hvordan du lager den perfekte eyelineren til fest her:

Publisert:

Finn mer innhold om:

  1. Sko
  2. 17. mai
  3. Skjønnhetspleie

Relaterte artikler

KLÆR

Ingrid tipser: Plaggene du må ha med til fjells

MANN

Hvordan pusse sko – litt bedre

MANN

Bekjemp svette og vond lukt – slik tar du vare på føttene dine

KLÆR

Slik tar du vare på ullplaggene dine

HUDPLEIE

Eksperten svarer: Slik lykkes du med selvbruning

TILBEHØR

Slik fjerner du salt fra skoene

KLÆR

Ti geniale motetriks du enkelt får til hjemme