«Facekinien» brer om seg

I «FACEKINI»: Den heldekkende soldrakten «facekini» er populær i Asia. Foto: GETTY IMAGES

Masken «facekini» skal beskytte huden mot solskader og aldringstegn.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Det er ingen nyhet at ansiktet er utsatt for sol, og mange sverger til å bruke solfaktor 50 i ansiktet hver dag, hele året. Solskader kan føre til både hudkreft, aldringstegn og synlige, permanente pigmentflekker i huden.

HUDPLEIE

Sjekk hudpleietrenden som herjer akkurat nå

BESKYTTER MOT SOLEN: Slik ser en vaskeekte «facekini» ut. Den koster omlag 150 kroner. Foto: Facekini.com

Men nå har tatt det å beskytte ansiktet fra sola et godt stykke videre. I solbyen Qingdao i Kina er det noe uvanlige solplagget kalt «facekini» blitt veldig populært. Ifølge magasinet Vogue er det ikke en forbigående trend, men et fast innslag på stranden.

Drastisk tiltak

Facekinien fungerer som en heldekkende bikini for ansiktet slik at ikke solen slipper til på den skjøre ansiktshuden. Det spandex-stoffet strekker seg rundt hele hodet og har kun hull til øyne, munn og nese.

Thao Kakao (29) jobber som estetisk sykepleier og makeupartist ved klinikken Elite Helse, forteller til MinMote at hun syns facekinien er en merkelig oppfinnelse.

– Men hvis man ønsker å holde seg ung lengst mulig og unngå rynker og pigmentflekker, noe asiatere er veldig opptatt av er ikke «facekinien» en så dårlig idé, sier hun og legger til:

– Man vet jo at 80-90% av aldring av huden oppstår på grunn av solen. Hvis det er maksimal beskyttelse man ønsker av «facekinien» så sørg for at den er lystett. Solstråler kan trenge gjennom stoffer som ikke er lystette og da er det ikke noe vits med en «facekini». Da kan du like gjerne bruke solkrem.

LIVSSTIL

Thao Kakaos beste skjønnhetstriks

Ansiktsbikinien finnes i flere forskjellige mønstre og design, og brukes av både kvinner og menn. Langs standen i Qingdao koster den om lag 20 til 30 kroner, men det finnes også langt mer fancy og spesialdesignede

DEKKER FOR SOLEN: Den siamesiske «facekinien» dekker ikke bare ansiktet, men også armene og brystet. Foto: Getty Images

For å unngå rynker

Grunnen til at «facekinien» er blitt så populær er ifølge Vogue at det i Øst-Asia er et skjønnhetsideal med lys hud som helst skal være helt jevn, uten så mye som en fregne eller tegn til en kvise.

– Asiatere har jo i lang tid vært opptatt av å ha en fin «porselenhud». Det er jo symbolet på rikdom i mange land i østen, så det er forståelig at mange i østen går til så drastiske tiltak som en facekini, sier Thao Kakao til MinMote.

KUNNE IKKE BRUKT FACEKINI: Kosmetisk sykepleier, Thao Kakao. Foto: Lars Evanger

Ikke nødvendig i Norge

«Facekinien» kommer som et tilskudd til UV-paraplyer, solkremer og solhatter som er mindre drastiske grep som benyttes for å holde solen unna ansiktet.

– Ønsker man en sunn glødende hud uten linjer, pigmenteringer og ikke minst for å unngå hudkreft, hvor nordmenn rangerer høyt på listen, bør man gå til anskaffelse av en god solkrem. En god solkrem som beskytter mot både UVA, UVB-stråler og HEV-lys er den beste anti-age-kremen du kan få, sier Thao Kakao.

HUDPLEIE

Disse solkremene var best i test

Om du skal være helt beskyttet mot solen anbefaler den estetiske sykepleieren å holde seg unna da den er som sterkest, i tillegg til å bruke solfaktor 50 i ansiktet hver dag.

– Er du på ferie og skal bade og ligge å steke på stranden så smør deg en gang i timen. Ligg under en parasoll når solen er på det sterkeste og bruk gjerne en hatt, avslutter hun.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.