Hudpleietrenden «slugging» tar av på nett

SHINY: Den nye hudpleietrenden går ut på å låse produktene med vaselin.

– Jeg tenker man skal være bevisst på hva vaselin gjør med huden, sier lege Andrea Birketvedt.

Emma Louise Fon Mathisen
Publisert:

Bitende kulde og tørr inneluft er et mareritt for huden vår, og det er vanskelig å holde huden i balanse gjennom de kalde vintermånedene. Så hvordan kan man sørge for at huden får nok fukt en gang for alle, og holde vintergusten hud på avstand? Vel, vi har sett nærmere på fenomenet «slugging», som er blitt rost opp i skyene på sosiale medier.

Hashtaggen #slugging har over 52 millioner «views» på TikTok, og over fire tusen innlegg på Instagram, og stadig kommer det nye bidrag.

Ifølge Elle stammer «slugging» fra K-beauty, og konseptet går ut på å påføre vaselin eller andre petrolatum-baserte produkter som siste steg i hudpleierutinen din om kvelden for å «låse» fuktigheten inne.

Tiktoker Jennifer Forfang er en av dem som sverger til «slugging» når huden føles litt ekstra tørr og stram.

– Da bruker jeg fuktighetsgivende toner, serum, fuktighetskrem, og topper det hele med vaselin eller Aquaphor! Jeg ser forskjell så å si dagen etter ved at huden har mer glød og er mer «bouncy», sier hun til MinMote.

Hun kastet seg på trenden etter å ha sett det på sosiale medier.

– Jeg begynte med det i fjor fordi jeg gikk på Isotretinoin-tablettkur som gjorde huden min utrolig tørr. Faktisk var jeg så tørr at jeg «slugget» både morgen og kveld – hvilket hjalp masse og gjorde det mye mer «behagelig».

Ikke et nytt konsept

Lege og klinikksjef for Maja.no, Andrea Birketvedt, sier at målet med «slugging» er rett og slett å bevare og holde på fuktighet i huden slik at hudbarrieren forsterkes og huden lettere kan reparere seg.

– Den vanlige måten å gjøre dette på er å først rense huden, deretter påføre behandlinger som fuktighetsgivende krem eller serum, og til slutt «låse det inne» med et lag vaselin på toppen. Vaselin bør være det siste steget i hudpleierutinen.

Hun sier at konseptet med «låse inn» fuktighet har vært brukt i lang tid.

– «Slugging» er ikke et medisinsk begrep, men selve konseptet med å «lukke inne» fuktigheten med okklusjon (tildekking) har lenge vært brukt som medisinsk behandling av for eksempel eksem og sårskader, så dette fenomenet i seg selv er ikke noe nytt.

IKKE FOR ALLE: Lege Andrea Birketvedt sier det er viktig å kjenne sin egen hudtype før man kaster seg på hudpleietrenden.

Før du drar frem krukken med vaselin anbefaler Birketvedt at du kjenner til din egen hudtype, og lytte til hva den faktisk trenger.

– Hudtrender passer ikke for alle hudtyper, så det er viktig å vite hvilke ingredienser og rutiner som passer din hud. Du gjør best i å lytte til din hud, og se hva den trenger. Så må man finne en balanse mellom hva man liker å bruke, og hva som hjelper huden. Noen kan ha god effekt av «slugging», mens noen hudtyper bør ikke smøres inn på denne måten.

HUDPLEIE

Fuktguide: Slik kan du unngå tørr hud

Hvem passer «slugging» for?

Ifølge Birketvedt kan «slugging» passe for de med eksem, tørr og moden hud. Spesielt nå i de tørre vintermånedene når det er lavere luftfuktighet.

– Hvis man har en svekket hudbarriere (for eksempel fra eksem eller sårskader) kan vaselin gjøre at huden holder på fuktigheten og tilheler raskere. Det kan også ha god effekt på en svekket hudbarriere som man kan få etter for eksempel laserbehandling, peeling eller operasjon.

På grunn av den tette barrieren vaselin lager på huden, puster ikke huden som normalt ved «slugging», og det kan derfor gi en uønsket effekt for akne-utsatt hud.
– Huden jobber hele tiden med å bytte ut og skille ut døde hudceller og talg. Da er det ikke så gunstig å «fange» det inne, da det vil føre til tette porer, vekst av bakterier og akne-utbrudd.

For de med akne-utsatt hud, anbefaler hun å styre unna.

– Fet og oljete hud, samt akne-utsatt hud bør unngå tildekkende behandling, også kjent som okklusjonsbehandling med vaselin. Hvis man er plaget med noen tørre områder kan det heller være en idé å spot-behandle disse, som for eksempel lepper eller øyelokk.

HUDPLEIE

Derfor får du kviser nå

KLISSETE: Vær obs på at «slugging» kan bli grisete på putetrekket.

Husk på dette

Før du kaster deg på trenden er det altså viktig å huske på at til tross for at «slugging» ikke kan skade huden, gjør vaselin at huden ikke får puste, og dermed ikke skiller ut avfallsstoffer som normalt.

– En annen ulempe er at det kan bli ganske grisete på putetrekket etter man har sovet med vaselin i ansiktet, sier Birketvedt.

Tiktoker Jennifer Forfang anbefaler et tynt lag med vaselin – og kanskje dekke til putetrekk.

– Dersom man ikke vil ha det på sengetøyet, kan det være greit å legge et fiberhåndkle eller en ren, gammel T-skjorte over puten. Unngå vanlig håndkle med «røff» tekstur mot ansiktet.

Publisert:
Emma Louise Fon Mathisen
Emma Louise er journalist I VG. Her jobber hun med tekst- og videosaker innen mote, interiør og skjønnhet. Hun har en lidenskap for skjønnhet og velvære, og elsker å teste nye produkter og trender.

Finn mer innhold om: