Skjønnhet

Derfor får du kviser nå

KVISE-KRISE: Det kan være mange grunner til at kviser oppstår. Heldigvis er det grep man kan ta.

Kviser kommer og går, men kan det være en grunn til at ekstra mange dukker opp om dagen? Vi har spurt ekspertene.

Malin Gaden
Publisert:

Har du også sett noen ekstra kviser i ansiktet om dagen? Plutselig, ut av det blå, poppet det opp både en og to i undertegnedes ansikt – uten at det hadde skjedd noe spesielt. Eller har det skjedd noe?

Ifølge Linnea Torsnes, hudlege hos Aleris, kan det ha noe med tiden vi befinner oss i. Hun kan nemlig fortelle at flere av hennes pasienter opplever det samme.

– Kaldere og tørrere luft, og endret inneklima, kan gi økte plager med tørr hud og akne hos enkelte. I tillegg går mange over til å bruke mer aktive produkter som kan irritere huden og gi kviser. Bruk av rikere kremer kan også være en faktor, sier hudlegen.

Linnea Torsnes

Michael Zangani er hudlege ved Volvat og vet mye om akne. Ifølge ham er også dette årsaker til at kvisene oppstår:

 • Økt talgproduksjon
 • Tette porer
 • Aknebakterier
 • Betennelse i huden
HUDPLEIE

Hvorfor er vi besatte av å ha hud uten kviser?

– Alt som kan stimulere de nevnte faktorene over kan teoretisk gi kviser. For mye melkeprodukter og usunn mat med raske karbohydrater (sjokolade, brus og lignende), kan øke talgproduksjonen og skape flere kviser, forteller Zangani.

Videre forklarer hudlegen at hudpleieprodukter som inneholder oljer, samt fete kremer, kan tette porene og gi kviser.

– Stress vil også kunne øke både talgproduksjon og betennelse i huden, sier Zangani og legger til:

– Det hele kan også være genetisk. Husk at også kjønnshormoner spiller stor rolle.

De største tabbene

Linnea Torsnes ved Aleris sier seg enig med Michael Zangani i det at man bør styre unna høyt inntak av melk og sukker. Men det er også en ting til som kanskje kan fremprovosere kviser:

– Mange bruker tykke lag med foundation og kremer som gir kviser. Husk å velge ikke-komedogene produkter, sier eksperten og legger til at et ikke-komedogent produkt er noe som ikke tetter porer eller gir kviser.

– Hvordan kan vi se om et produkt er ikke-komedogent?

– Det står ofte på produktet. Det er utrolig mange ingredienser som er komedogene – altså gir kviser. Pasienter med kviser er mer sensitive for disse ingrediensene enn andre og får lett kviser av komedogene ingredienser. Andre tåler dem godt.

– Hvilke produkter kan det hende vi har hjemme som kanskje ikke er så bra for huden?

– Skitne sminkekoster og diverse hårprodukter. De kan gi akne ved hårfestet, panne og i tinningen. Noen medisiner og vitaminer kan også gi kviser. For eksempel kan faktisk høye doser vitamin b6 og b12 gi et utslett som ligner kviser, men det er sjeldent, sier Torsnes og legger til at man bør sjekke om sminken og hudpleie man har hjemme er ikke-komedogen.

HUDPLEIE

Endringene huden din blir glad for i høst

Men så var det å bli kvitt disse kvisene da. Michael Zangani ved Volvat sier det kommer an på hva slags type akne det er, samt alder og kjønn.

– Men felles for alle er at man MÅ rense huden morgen og kveld. Du må også bruke produkter som inneholder salisylsyre som reduserer talg, samt produkter med niacinamide som reduserer betennelse. Bruk gjerne også vitamin A-syre i tillegg. Det er en viktig hjørnestein i aknebehandling. Fungerer ikke dette anbefaler jeg en tur til hudlegen.

Noen ganger har man kanskje ikke tid eller tålmodighet til dette. Kan man i ny og ne ty til en god, gammeldags kvise-popping? Ifølge Linnea Torsnes hos Aleris er det nok lurt å styre unna.

– Det er uten tvil best å la være å poppe kvisene – selv om det er fristende! Det blir ofte verre av det. Kvisen kan bli mer betent og du risikerer å få arr. Et tips er å ta benzoyl peroxide (uten resept), eventuelt clindamycin (på resept) direkte på kvisene.

Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Les også

 1. SMINKE

  Ikke gjør disse solpudder-tabbene

 2. HUDPLEIE

  Hva er greia med glutenfri hudpleie?

 3. HÅR

  Slik unngår du fett hår

Finn mer innhold om:

 1. Kviser

Relaterte artikler

HUDPLEIE

Store porer? Gjør dette

HUDPLEIE

Hudfaste: Bør du slutte med hudpleie?

HUDPLEIE

Endringene huden din blir glad for i høst

HUDPLEIE

Tørrbørste-trenden: Har det noe for seg?

HUDPLEIE

Kan en frossen agurk gjøre huden din bedre?

HUDPLEIE

Hva er greia med glutenfri hudpleie?

HUDPLEIE

Hudpleietrenden «slugging» tar av på nett