Snegleslim: Har det egentlig noen effekt?

TRENDY: Slimtrenden har tatt av på Tiktok.

Snegleslim i hudpleieprodukter har tatt helt av i Norge de siste årene. Vi har spurt ekspertene om hvor godt produktet egentlig fungerer.

Det mye omtalte produktet snegleslim beskrives av mange som en mirakelkrem, og ser ut til å ha kommet for å bli på hudpleiemarkedet her i Norge.

Men hvorfor er vi så opptatt av naturlige ingredienser som denne, og fungerer den egentlig for å få finere og jevnere hud?

– Å tørre å selge noe som høres ekkelt ut, og som i tillegg skapte skeptisisme, var utfordrende i begynnelsen, sier Sanja Myrås.

Hun er grunnlegger av nettbutikken SkinSecret, som var tidlig ute med å importere snegleslimet til Norge, og forteller at etterspørselen eksploderte da de først tok inn produktet.

Etter dette har interessen fortsatt å stige.

– Det har blitt mer vanlig med snegleslim og det er på «alles lepper», og dermed er det ikke lenger fremmed innen hudpleie, forklarer Myrås.

POSITIV: Sanja Myrås mener snegleslim har god effekt.

Storfavoritt

Snegleslim er ikke noe nytt, men takket være TikTok har det gjort et skikkelig comeback den siste tiden.

På TikTok har videoer med hashtaggen #snailmucinessence nærmere 52 millioner visninger.

Her viser folk resultater etter bruk, hvilke feil man skal unngå for å få best mulig effekt og hvilke andre hudpleierutiner man bør kombinere produktet med.

Samtidig er andre kritiske og mener produktet ikke har utgjort noen forskjell for deres hud.

Det er særlig videoer med produktet til det koreanske hudpleiemerket COSRX som går viralt, og essensen har blitt en storfavoritt blant mange.

Dette sier eksperten

Hudlege i Aleris, Torbjørg Dahle, mener det finnes mange andre produkter med bedre dokumentert effekt enn snegleslim.

– Snegleslim inneholder blant annet hyaluronsyre og antioksidanter, som begge er kjente ingredienser i mange hudpleieprodukter. Hyaluronsyre binder fuktighet i huden, noe som vil kunne hjelpe på fine linjer – i hvert fall så lenge man bruker produktet. Men som antialdring, er retinoider mest studert, forklarer Dahle.

Hun synes forskningen på snegleslim er overraskende begrenset med tanke på hvor stor businessen har blitt.

– Effekten er vanligvis heller ikke sammenlignet med andre, mer brukte preparater for de samme problemene.

MENER DET FINNES BEDRE PRODUKTER: Hudlege i Aleris, Torbjørg Dahle.

Kunne du prøvd snegleslim?

– Ikke enormt med studier

Cathrine Stabel fra skjønnhetsnettstedet Helt Krem mener snegleslim hovedsakelig er en god fuktighetsgivende ingrediens og antioksidant, som ikke tetter porene.

– God fukt vil kunne jevne ut linjer og kan bidra til at sår, etter for eksempel kviser, heles bedre. Meg bekjent kan ikke sneglesekret gjøre noe for hudtonen, men en velfuktet hud vil se mer jevn, frisk og glødende ut.

Hun synes også det mangler dokumentert effekt på ingrediensen.

– Det er ikke enormt med studier og alle studier er avhengig av å ha blitt gjennomført på en god måte før man kan trekke konklusjoner, men man kan si at det er en ingrediens som har mange lovende egenskaper, og at den ser ut til å ha fordeler for mange hudtyper og hudtilstander, sier Stabel.

– Hvorfor tror du slike ting trender?

– Det er jo en ingrediens som skaper reaksjoner, fordi snegleslim ofte oppfattes som ekkelt. En del av produktene med sneglesekret har også en litt klissete tekstur, som forsterker referansen til sneglesekret og, ikke minst, gjør seg godt på video.

LOVENDE EGENSKAPER: Cathrine Stabel ser flere fordeler med snegleslim.
SMINKE

Slik gikk det da MinMote testet TikTok-maskaraen

Selv om «det naturlige» er i vinden om dagen, understreker Stabel at også naturlige produkter kan inneholde komponenter som kan gi allergiske reaksjoner.

– Denne trenden er litt frustrerende, fordi det er så mye misvisende info fra mange av de «naturlige» merkevarene, kun ment for å selge produkter. Det er veldig mange som kontakter meg fordi de ikke kan forstå at de har fått reaksjoner og allergiske utbrudd av å bruke naturlige produkter.

Publisert:

Finn mer innhold om: