Hva er greia med glutenfri hudpleie?

GLUTENFRI SKJØNNHET: Flere produsenter av både hudpleie og sminke markedsfører at produktene er glutenfrie.

En ny trend har oppstått i skjønnhetsverdenen, men er det en som er verdt å kaste seg på? Og bør de med cøliaki og glutenintolerans bytte ut hele hudpleierutinen sin? Ekspertene svarer.

Malin Gaden
Publisert:

Den siste tiden har flere skjønnhetsmerker lansert produkter som er frie for gluten. I en god stund nå har det vært viktig for merker at produktene deres er «cruelty free», noe som innebærer at produktene ikke er testet på dyr. Å beskrive produktene som veganske er også blitt populært.

Men nå kan altså mange aktører legge til «glutenfri» på forpakningen sin også. Vi forstår at glutenfrie produkter er viktige i matveien, men har det noe å si for kvaliteten på skjønnhetsproduktene også? Og er det ekstra viktig for folk med cøliaki og glutenintolerans å se opp for slike produkter?

– Jeg har ikke vært borti pasienter som reagerer allergisk på gluten i sminke- eller hudpleieprodukter, men det betyr ikke at det ikke kan skje, sier Miray Al-Mustafa.

Hun er hudlege og jobber på Aleris og Oslo Hud- og Laserklinikk.

– Det er dog kjent at pasienter med cøliaki kan få utslett etter inntak av gluten (utslettet kalles dermatitis herpetiformis), men ikke etter påføring av glutenholdige hudprodukter.

HUDLEGE: Miray Al-Mustafa.

– Forstår at de prøver seg

Anders Mamen, høyskolelektor ved Institutt for markedsføring på Høyskolen Kristiania, forteller til MinMote at de glutenfrie produktene kan være et resultat av at merkevarer ønsker å oppleves som relevante.

– Hvis det er viktig for målgruppen at produktene er glutenfri, og leverandørene selger mer når produktene er glutenfrie, så forstår jeg at de prøver seg. Det virker til å være en trend at mange ønsker å unngå glutenfri mat, så det kan smitte over på andre typer av produkter, forteller markedsføringseksperten.

TREND? Flere produkter skilter med at innholdet er glutenfritt.

Ifølge Mamen kan dette by på noen utfordringer for oss forbrukere.

– Det kan være vanskelig å sjekke fakta. Er dette at produktene er glutenfri faktisk noe som er bra for oss? Vi opplever stadig at produkter som sjampo, kremer eller kosttilskudd inneholder produkter med påståtte fordeler. Noen av disse fordelene er godt dokumentert, men det er også noen mirakelkurer uten beviselig effekt, sier Mamen og fortsetter:

– Kan produsentene av disse produktene dokumentere påstandene om at de har en fordelaktig effekt gjennom vitenskapelige studier? Hvis svaret er ja, så er det ingen markedsføringsgimmick. Hvis svaret er nei, så er det det.

Ikke nok data

Hudlege Miray Al-Mustafa legger til at det ikke finnes nok data på at tilsetting av gluten i hudpleie skal være skadelig.

– For personer med de tidligere nevnte tilstandene, kan jeg tenke meg at de ikke ønsker inntak av glutenholdig hudpleie, for eksempel som leppepomade, eller til og med tannkrem. Men så lenge man bruker produktene på huden, skal det ikke gi reaksjon til personer med for eksempel cøliaki, sier hun og fortsetter:

– Ofte er molekylene ganske bearbeidet eller for store til å penetrere huden. Vi pleier å si at størrelsen på et molekylene bør være under 500 dalton for å penetrere huden. Gliadin, proteinet i kornproduktene, er 630 dalton, så det er for stort. Om for eksempel håndkremen inneholder gluten, og man spiser en brødskive etterpå, kan jeg ikke utelukke at det kommer spor av gluten med på maten. Hvis man har cøliaki og får hudreaksjon av et sminkeprodukt eller hudpleieprodukt, kan det også være en allergisk reaksjon eller irritativ reaksjon. Det trenger ikke å ha noe med gluten å gjøre.

– Har ikke mye å si for kvalitet og effekt

Cathrine Stabel, gründer av hudpleienettstedet HeltKrem, forteller at hun har fått noen få spørsmål fra leserne sine om glutenfrie produkter, men at det ikke virker som den norske forbrukeren er så opptatt av fenomenet.

– Det kan også være at de forstår at dette er markedsføring mer enn noe annet, med mindre man velger å spise hudpleien sin og har glutenintoleranse. Det burde man jo strekke seg for å unngå uansett.

Hun mener glutenfri-bølgen ennå ikke er en trend for de som er opptatt av hudpleie i Skandinavia.

– Det som synes å være en trend generelt er at merkevarer snakker om eller lister opp hvilke ingredienser som IKKE er i deres produkter. Det synes jeg er ganske tullete og ikke minst i strid med EUs retningslinjer for merking av produkter, sier Stabel og fortsetter:

– Det finnes stadig opp nye trender, men når alt kommer til alt er det noen få ingredienser vi vet fungerer, som det finnes mangfoldige studier på med hensyn til bevist effekt. Forbrukere burde lære seg hvilke ingredienser dette er og se etter disse i produkter. Innenfor kategorien glutenfri produkter er produktene like ulike som hvilke som helst andre produkter. Om de er glutenfri har ikke så mye å si for kvalitet og effekt. Så ønsker man å bruke glutenfri produkter må man gjerne gjøre det.

Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om: