Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

Dette skjer når det blir kaldt: Derfor klør huden din akkurat nå

Kløe1

Å komme inn i varmen når det er kaldt ute er definitivt deilig - samtidig kan det få huden til å kjennes to størrelser for liten.

Caroline Andrea Furu
Publisert:
Kløe1

DEN SØTE KLØE: De fleste av oss er tørre i huden på denne tiden av året, og noen så tørre at det klør. Foto: Getty Images

Kløe1

PARFYMEFRI: Klør du mye, er det best å gå for kremer uten for mye parfyme og alkohol. På apoteket er det mange gode alternativer, for eksempel kremene fra La Roche Posay. Foto: Produsenten

349,-
Gå til butikk

Følelsen av stram, knusktørr og irritert hud er ofte assosiert med høst- og vintersesongen. Mens enkelte tilfeller av kløe i huden kommer av allergier, atopisk eksem eller andre diagnoser, er det helt vanlig at også ikke-allergiske klør i huden på vinteren.

Årsaken får man neppe gjort noe med - ekspertene MinMote har snakket med peker særlig på én ting som skaper kløe: Temperaturforandringer.

SKJØNNHET

BRUK AV RESEPTBELAGT HUDMEDISIN DOBLET

Det typisk norske været som gjør at du går til bussen i minusgrader, blir kokt mellom alle menneskene der inne, går ut i minusgradene igjen og så inn på jobb eller skole med middels temperatur, har altså mye av skylden.

SMINKE

Sminke tilpasset trening

Unngå glovarm dusj

Det er Jane Dernjani, hud og kroppsterapeut på Artesia Spa som først forteller at store temperaturforandringer er noe av det verste som finnes for huden – men man kan jo ikke unngå å gå ut og inn av den grunn. Derfor anbefaler hun å bruke fetere kremer uten vann nå på vinteren.

- Man får ikke gjort så mye med temperaturendringene, men man kan bruke renseprodukter som er krem eller oljebasert, sier hun.

Les også: Tips fra hudeksperter: Slik forebygger du rynker tidlig

KALDTVANNSDUSJ? Det frister kanskje å skru opp temperaturen maks når du dusjer om vinteren, men det er ikke sikkert det er lurt på sikt. Foto: Getty Images

Dernjani legger til at de fleste har behov for rikere produkter på vinteren, og lettere kremer med mer fuktighet på våren og sommeren.

Videre sier hun at man derfor bør unngå å dusje i for kaldt eller varmt vann, og at man bør være nøye med ansiktsrensen.

- Jeg vil anbefale å bruke lunkent vann når man dusjer, for kaldt eller varmt vann vil virke uttørrende på huden. Man bør heller ikke glemme å rense huden godt, for særlig i byene er det mye forurensning i luften nå. Det å fjerne døde hudceller med eksfoliering og tilføre ekstra næring gjennom masker er veldig viktig nå. Og glem ikke dagkrem med solfaktor selv om det er vinter, sier hun.

Les også:

hudkrem1

Fet bodylotion fra A-Derma hos

69,-
Gå til butikk
hudkrem1

Dagkrem fra Clinique hos Sephora.com. Foto: Produsenten

ca. 197
Gå til butikk

Uansett er det ikke så veldig behagelig med tørr hud, og huden blir gjerne grå og gusten. Mange opplever å miste gløden i huden med en gang temperaturene synker, og at huden føles ut som en stram maske.

HUDPLEIE

DERFOR BØR DU RENSE HUDEN TO GANGER

Noen mer eksponert

Hudlege Bjørn Bondevik forteller videre at kløe fremkalles av både ytre og indre stimuli og via sansene i huden utløses en kløerefleks. Kløe ved hudsykdommer skyldes såkalte mediatorer som kommer fra betennelsesceller, som for eksempel histamin ved allergiske reaksjoner.

- Det er mange som klør fordi huden deres er mer eksponert for kløe, spesielt de som har atopisk eksem – de vil klø enda mer når klimaet er tørt og kaldt, sier han.

Vann gjør det verre

Hudlege Bjørn E. Bondevik Foto: Privat

Ifølge Bondevik blir ikke kløen noe verre av å ha på seg mye og trange klær, slik som mange vil tro. Han mener heller ikke problemet blir verre av barbering, med mindre man får et sår som blir infisert. Da kan reseptbelagte antibiotikakremer hjelpe på kløen og infeksjonen.

-En god behandling mot kløen, er å smøre seg med fuktighetskrem, spesielt hvis man ikke har synlig utslett. Men bør ikke overdrive bruken av vann (dusjing og bading), for det igjen kan tørke ut huden og skape mer kløe, sier hudlegen, som imidlertid sjeldent opplever at kløen blir så ille at man må oppsøke lege.

MinMote har også skrevet om de beste triksene du trenger når du våkner med en kvise, og hvordan du forebygger rynker.

hudkrem2

Ansiktsserum fra Decleór hos Blivakker.no. Foto: Produsenten

479,-
Gå til butikk
hudkrem2

Bodybutter fra The Body Shop. Foto: Produsenten

189,-
Gå til butikk
Publisert:

Finn mer innhold om: