Derfor bør du rense huden to ganger

UNNGÅ DENNE TABBEN: Istedenfor å rense huden bare én gang, bør du gjøre det to ganger for at all sminke, smuss og fett blir borte med rensen. Foto: Getty Images
UNNGÅ DENNE TABBEN: Istedenfor å rense huden bare én gang, bør du gjøre det to ganger for at all sminke, smuss og fett blir borte med rensen. Foto: Getty Images

Hudpleierutinen trenger ikke være avansert, men det er spesielt ett tips du bør følge.

Mange drømmer om plettfri hud, og enda flere legger mye penger i produkter som skal hjelpe deg dit. Men det er én tabbe mange gjør som du lett kan unngå.

I sommer har blant annet Elle skrevet om at man bør rense huden ikke bare én gang før du legger deg, men to ganger for virkelig å få fjernet sminken og at huden blir ordentlig ren. Motemagasinet anbefaler to forskjellige renseprodukter hvor du fjerner sminke, og den andre renser huden.

Kosmetisk sykepleier, Silje Austnes på Beth’s Medispa forteller at det ikke nødvendigvis er en fasit på hvordan man bør rense ansiktet.

HUDLEGE: Rolah Osman Lønning.
HUDLEGE: Rolah Osman Lønning.Foto: Trond Oliversen

– Det kommer helt an på hva slags hud du har og hvor mye sminke du bruker, sier hun til MinMote.

Hudlege Rolah Osman Lønning forteller at «double cleansing»-trenden oppsto i Asia. Der bruker man først en olje eller balm for å fjerne sminke, forurensning og tykke lag med solkrem, forklarer hun. Hvis man bruker dette er ideen at en annen type rens som et skum eller gelé rense mer effektivt.

– Men i dag finnes det flere gode renser på markedet som gjør alt i ett, forteller hun.

Den siste tiden har countour-trenden ført med seg at mange bruker tung sminke til daglig. Om det sitter igjen mye sminke på håndkleet eller på bomullspadsen om du bruker ansiktsvann, så kan det være et tegn på at ikke all sminken er borte, sier Austnes.

– I de tilfellene er det lurt å rense huden to ganger, men det holder å bruke samme rensen, mener hun.

Kan miste gløden

I tillegg til sminken kan huden etter en lang dag produsere ekstra mye fett og talg. Mange utsettes også for forurensing fra bymiljø, som også kan påvirke huden. Det bør fjernes på kvelden, forteller hun.

– Om man ikke får trengt skikkelig gjennom det laget vil det kunne danne seg urenheter, sorte prikker og kviser, ifølge Austnes.

Lønning legger til at det ikke er bra for huden om avfallstoffer, døde hudceller og sminkerester ikke blir ordentlig fjernet om kvelden.

HUDEKSPERT: Silje Austnes er kosmentisk dermatolgisk sykepleier.
HUDEKSPERT: Silje Austnes er kosmentisk dermatolgisk sykepleier.Foto: Siljeaustnes.com

– Du kan merke tap av glød og fuktighet, samt utbrudd av inflammatoriske hudtilstander som rosacea (betennelse i huden som gjør den rød, journ. anm) om man lider av det, sier hun.

Austnes anbefaler en rens som skummer godt til å få bort både sminke, fett og forurensing. Det finnes noen renser som tar bort alt, men om du bruker en mild rens anbefaler hun å bruke et produkt som tar bort sminken først.

– Om huden ikke er ren vil heller ikke produktene du påfører etterpå ha den effekten de egentlig har. De vil da bare legge seg på toppen av huden fremfor å trekke inn, forklarer hun.

Solfaktor hele året

Det er mange teorier om hvor mange trinn som trengs i en hudpleierutine.

– Det viktigste er å rense huden morgen og kveld, fuktighetskrem og solfaktor som beskytter mot både UVA- og UVB-stråling, sier hun.

Austnes slår fast at selv i mørke høst- og vintermåneder så bør man bruke solfaktor.

– I tillegg kan det være fint å bruke en peeling som tar bort døde hudceller om kvelden. Noen produkter kan du bruke hver kveld, mens andre kan inneholde grove korn eller syre og bør brukes sjeldnere, forklarer hun.

Hvordan var din opplevelse i dag?