Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.
Skjønnhet

Kan man bli avhengig av leppepomade?

TØRRE LEPPER: Flere sliter med tørr hud på leppene nå som kulden begynner for alvor.

Ekspertene svarer på om faktisk blir avhengig av leppepomade, eller om det bare er en myte.

 • Penny Wayne Claire Kembba
  Journalist
Publisert:

Du har vel begynt å kjenne det allerede? Tørr og stram hud på leppene, og hånden som febrilsk leter etter leppepomaden i bunnen av vesken stadig oftere. Men hjelper det egentlig å konstant smøre seg med leppepomade, eller gjør du egentlig vondt bare verre? Og hvorfor er leppene så tørre om dagen?

Leppene påvirkes av mer enn man tror

Som med all annen hud må pleien starte fra innsiden. Det forteller kosmetisk dermatologisk sykepleier ved Innlandet Hudklinikk, Kristin Vennesland. Hun sier at leppene mangler evnen til å fukte seg selv og er derfor mer sårbare for fukttap og irritasjon. Hvis du sliter med tørre og såre lepper, kan det være flere sammensatte grunner.

– En nedsatt hudbarriere generelt vil påvirke leppene spesielt. Dehydrering og dårlig ernæringsstatus, det vil si lite fett, antioksidanter og vitaminer i kosten har mye å si. Enkelte medisiner, sånn som sterke anti-akne-medisiner, vil også kunne påvirke leppenes hudbarriere og fuktighetsnivå, det samme vil eksem i ansiktet gjøre.

– I tillegg vil uttørkende makeup-produkter og enkelte tannkremer også gjøre huden på leppene tørr og sprukken.

KOMPLEKST: Kosthold, vær og produkter er med på å påvirke huden på leppene våre forteller kosmetisk dermatologisk sykepleier Kristin Vennesland.

Dårlig leppepomade fører til hypping smøring

Perioden vi er i nå gjør at man er ekstra utsatt for tørre lepper. Man er gjerne forkjølet i løpet av høsten, det er tørr og kald luft ute, samt et tørt inneklima. Da er det ikke rart at du strekker deg etter leppepomaden, men risikerer du å gjøre leppene dine avhengig av et produkt de egentlig ikke trenger?

– Produkter med ingredienser som salisylsyre og plantebaserte eteriske oljer kan irritere og skape et behov for over-applikasjon.

Betyr det at man faktisk kan bli avhengig av leppepomade? Hudterapeut Chaima Bel Mekki mener man ikke kan det.

– Man kan neppe bli avhengig, men bruker man ingredienser som bare blir liggende som en hinne, og ikke faktisk beskytter eller pleier, så kan det føles som om leppene ikke får den fukten de trenger. Det fører til at man får trangen til å smøre seg oftere.

ANBEFALER FETE PRODUKTER: Hudterapeut Chaima Bel Mekki er opptatt av at man skal bruke produkter med fett da dette er noe leppene ikke produserer selv.

Kristin Vennesland sier seg enig med Bel Mekki når det gjelder overbruken, men hun mener det kan være lurt å ta en pause om du stadig må smøre deg.

– Er dette blitt et problem for deg, anbefaler jeg å kutte ut bruken en stund. Om problemet ikke løser seg av seg selv, er mitt beste råd å bruke vaselin ved behov for ekstra beskyttelse på leppene. Dette vil fungere som en ekstra barriere for leppene, beskytte mot ytre påvirkning og hjelpe huden å holde på fuktigheten – særlig i årstiden vi er i nå.

De lærde strides

Silje Gundersen, kosmetisk sykepleier ved Beths Medispa, ser derimot ingen grunn til å ta en pause fra leppepomade.

– Hvor hyppig man ønsker å bruke produktet er veldig individuelt. De fleste som bruker leppepomade flere ganger om dagen, bruker det mer hyppig om høsten og vinteren når huden er ekstra utsatt.

KOSMETISK SYKEPLEIER: Silje Gundersen anbefaler en god rutine når det kommer til pleie av huden på leppene.

– Burde man avvenne seg bruken av det?

– Det er ikke nødvendig. Ofte får vi en naturlig overgang når huden blir mer vant til nytt klima, eller at det blir varmere ute. Det daglige eller hyppige behovet kan med det avta, betrygger Gundersen.

Hun nevner også at det er helt naturlig at leppene og huden generelt blir tørrere med alder da produksjonen av hyaluronsyre, som hun beskriver som vår egen fuktighet, synker med årene.

Viktig med gode produkter

Når det gjelder den daglige leppepleien, er det lurt å tenke på hva du faktisk smører på leppene, forteller hudterapeut Bel Mekki.

– Det er fint å smøre leppene med gode produkter når de kjennes tørre ut. Gjerne smør dem før de sprekker opp, for da kan det også eventuelt bli fare for infeksjon.

– Huske å bruke produkter med gode, pleiende ingredienser. Fett fra planteoljer som voks, plantevoks, jojoba, sheasmør, og kokos er noen av ingrediensene man kan se etter.

Hun presiserer at det alltid er bedre og enklere å forebygge enn å skulle reparere. Det kan nemlig ta lang tid å få leppene fine og sunne igjen.

– Prøv å la være å bite eller dra i tørre flak fra leppene. Da kan du heller ty til en leppeskrubb som fjerner den døde huden slik at ny hud kan komme frem. Men aldri bruk en ansiktsskrubb på leppene, det kan bli for røft, understreker Bel Mekki og legger til at det er viktig med solbeskyttende leppepomade når solen titter frem for å unngå pigmentering og munnsår.

Kosmetisk sykepleier Gundersen anbefaler å bruke leppeskrubb jevnlig slik at leppene lettere tar imot fukt.

– Den beste måten å er å bruke en kornskrubb. Bruk litt vann, skrubb på størrelse med en halv ert og masser forsiktig i 20 sekunder. Påfør så leppepomade, eller egen leppemaske. Dette kan du gjøre 1–2 ganger per uke. Det er et godt tips om du ønsker at leppestiften skal sitte godt og se fresh ut, nå som vi går inn i julebordsesongen!

Her er noen av ekspertenes anbefalinger.

Leppebalsam

Leppebalsam

Balsam som inneholder honning og sheasmør.

139,-hos Kicks
Gå til butikk
Leppemaske

Leppemaske

Fuktighetsgivende maske som skal brukes over natten.

109,-hos Blush
Gå til butikk
Ikonisk boks

Ikonisk boks

Den gjenkjennelige guleboksen med Kløver Vaselin.

22,-hos Lyko
Gå til butikk
Kortreist leppeskrubb

Kortreist leppeskrubb

Sukkerskrubb fra Nykr som produseres i Oslo.

210,-hos Nykr
Gå til butikk
Gloss med solbeskyttelse

Gloss med solbeskyttelse

Rosa gloss med SPF 25 på smart tube med applikator .

140,-hos Boots
Gå til butikk
Sukkerskrubb

Sukkerskrubb

Leppeskrubb med økologisk rørsukker og aprikosolje.

75,-hos Lyko
Gå til butikk
Lipsmart leppepomade

Lipsmart leppepomade

Fuktighetsgivende leppepomade for tørre lepper.

299,-hos Beautyheaven
Gå til butikk
Publisert:

Les også

 1. HUDPLEIE

  Endringene huden din blir glad for i høst

 2. SMINKE

  Dette er hverdagsproduktet vi sverger til

 3. KLÆR

  Nå kommer PMS-tightsen

Finn mer innhold om:

 1. Leppomade
 2. fuktighet
 3. Silje Gundersen

Relaterte artikler

HUDPLEIE

Endringene huden din blir glad for i høst

HUDPLEIE

Derfor får du kviser nå

HÅR

Slik unngår du fett hår

HUDPLEIE

Kan en frossen agurk gjøre huden din bedre?

HUDPLEIE

Hva er greia med glutenfri hudpleie?

HÅR

Sånn tar du vare på krøllene dine