Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.
På MinMote finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter MinMote skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener MinMote penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på MinMote, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Kan man bli avhengig av leppepomade?
Ekspertene svarer på om faktisk blir avhengig av leppepomade, eller om det bare er en myte.
Du har vel begynt å kjenne det allerede? Tørr og stram hud på leppene, og hånden som febrilsk leter etter leppepomaden i bunnen av vesken stadig oftere. Men hjelper det egentlig å konstant smøre seg med leppepomade, eller gjør du egentlig vondt bare verre? Og hvorfor er leppene så tørre om dagen?
Leppene påvirkes av mer enn man tror
Som med all annen hud må pleien starte fra innsiden. Det forteller kosmetisk dermatologisk sykepleier ved Innlandet Hudklinikk, Kristin Vennesland. Hun sier at leppene mangler evnen til å fukte seg selv og er derfor mer sårbare for fukttap og irritasjon. Hvis du sliter med tørre og såre lepper, kan det være flere sammensatte grunner.
– En nedsatt hudbarriere generelt vil påvirke leppene spesielt. Dehydrering og dårlig ernæringsstatus, det vil si lite fett, antioksidanter og vitaminer i kosten har mye å si. Enkelte medisiner, sånn som sterke anti-akne-medisiner, vil også kunne påvirke leppenes hudbarriere og fuktighetsnivå, det samme vil eksem i ansiktet gjøre.
– I tillegg vil uttørkende makeup-produkter og enkelte tannkremer også gjøre huden på leppene tørr og sprukken.
Dårlig leppepomade fører til hypping smøring
Perioden vi er i nå gjør at man er ekstra utsatt for tørre lepper. Man er gjerne forkjølet i løpet av høsten, det er tørr og kald luft ute, samt et tørt inneklima. Da er det ikke rart at du strekker deg etter leppepomaden, men risikerer du å gjøre leppene dine avhengig av et produkt de egentlig ikke trenger?
– Produkter med ingredienser som salisylsyre og plantebaserte eteriske oljer kan irritere og skape et behov for over-applikasjon.
Betyr det at man faktisk kan bli avhengig av leppepomade? Hudterapeut Chaima Bel Mekki mener man ikke kan det.
– Man kan neppe bli avhengig, men bruker man ingredienser som bare blir liggende som en hinne, og ikke faktisk beskytter eller pleier, så kan det føles som om leppene ikke får den fukten de trenger. Det fører til at man får trangen til å smøre seg oftere.
Kristin Vennesland sier seg enig med Bel Mekki når det gjelder overbruken, men hun mener det kan være lurt å ta en pause om du stadig må smøre deg.
– Er dette blitt et problem for deg, anbefaler jeg å kutte ut bruken en stund. Om problemet ikke løser seg av seg selv, er mitt beste råd å bruke vaselin ved behov for ekstra beskyttelse på leppene. Dette vil fungere som en ekstra barriere for leppene, beskytte mot ytre påvirkning og hjelpe huden å holde på fuktigheten – særlig i årstiden vi er i nå.
De lærde strides
Silje Gundersen, kosmetisk sykepleier ved Beths Medispa, ser derimot ingen grunn til å ta en pause fra leppepomade.
– Hvor hyppig man ønsker å bruke produktet er veldig individuelt. De fleste som bruker leppepomade flere ganger om dagen, bruker det mer hyppig om høsten og vinteren når huden er ekstra utsatt.
– Burde man avvenne seg bruken av det?
– Det er ikke nødvendig. Ofte får vi en naturlig overgang når huden blir mer vant til nytt klima, eller at det blir varmere ute. Det daglige eller hyppige behovet kan med det avta, betrygger Gundersen.
Hun nevner også at det er helt naturlig at leppene og huden generelt blir tørrere med alder da produksjonen av hyaluronsyre, som hun beskriver som vår egen fuktighet, synker med årene.
Viktig med gode produkter
Når det gjelder den daglige leppepleien, er det lurt å tenke på hva du faktisk smører på leppene, forteller hudterapeut Bel Mekki.
– Det er fint å smøre leppene med gode produkter når de kjennes tørre ut. Gjerne smør dem før de sprekker opp, for da kan det også eventuelt bli fare for infeksjon.
– Huske å bruke produkter med gode, pleiende ingredienser. Fett fra planteoljer som voks, plantevoks, jojoba, sheasmør, og kokos er noen av ingrediensene man kan se etter.
Hun presiserer at det alltid er bedre og enklere å forebygge enn å skulle reparere. Det kan nemlig ta lang tid å få leppene fine og sunne igjen.
– Prøv å la være å bite eller dra i tørre flak fra leppene. Da kan du heller ty til en leppeskrubb som fjerner den døde huden slik at ny hud kan komme frem. Men aldri bruk en ansiktsskrubb på leppene, det kan bli for røft, understreker Bel Mekki og legger til at det er viktig med solbeskyttende leppepomade når solen titter frem for å unngå pigmentering og munnsår.
Kosmetisk sykepleier Gundersen anbefaler å bruke leppeskrubb jevnlig slik at leppene lettere tar imot fukt.
– Den beste måten å er å bruke en kornskrubb. Bruk litt vann, skrubb på størrelse med en halv ert og masser forsiktig i 20 sekunder. Påfør så leppepomade, eller egen leppemaske. Dette kan du gjøre 1–2 ganger per uke. Det er et godt tips om du ønsker at leppestiften skal sitte godt og se fresh ut, nå som vi går inn i julebordsesongen!
Her er noen av ekspertenes anbefalinger.