På MinMote finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter MinMote skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener MinMote penger.
Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på MinMote, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Ekspertenes beste tips til ingrediensen «alle» snakker om.
Retinol har blitt brukt i hudkremer i mange år, men den siste tiden har det som har blitt omtalt som «vidundermiddelet» fått en skikkelig oppsving. Ingrediensen skal øke hudens naturlige cellefornyelse, fjerne døde hudceller, øke produksjonen av kollagen, hjelpe mot akne, samt hjelpe på misfarginger, pigmentflekker, rynker og fine linjer.
Det høres nesten for godt ut til å være sant, derfor har vi snakket med tre eksperter om den nye skjønnhetsdillen.
– Er retinol så «vidunderlig» for huden til som folk skal ha det til?
– Svaret er JA. Retinol er en av de mer studerte ingrediensene innen hudhelse, sier kirurgisk og kosmetisk hudlege Michael Zangani til MinMote og legger til:
– Retinol har mange effekter, den fremskynder hudsyklusen slik at man blir kvitt døde hudceller og huden vil da se freshere ut. Den stimulerer celler i midtre del av huden til å produsere mer kollagen, elastin og hyalorunsyre noe som forebygger rynker og kan gi strammere hud. Den vil også fjerne overfladiske flekker i huden slik at huden får jevnere hudtone.
Hva er retinol?
Retinol er en form for A-vitamin. Det finnes mange ulike former for A-vitamin, men de er alle i samme familie.
– A-vitamin produkter kommer i en rekke ulike varianter, alt fra kosttilskudd til sterkere kremer som påføres huden. I hudpleie inneholder kremene ofte A-vitaminet kalt retinol. Det finnes også reseptbelagte kremer med A-vitamin som man får fra hudlege, forklarer Silje Austnes, kosmetisk dermatologisk sykepleier hos Beth's Medispa.
Sunniva Grane, hudterapeut i SkinCity, forteller at det som gjør retinol til en så aktiv ingrediens er at molekylene er svært små, noe som gjør at den kan penetrere huden dypt, og at disse molekylene brytes ned til a-vitaminsyre i huden og får en direkte effekt på hudcellenes atferd. A-vitamin finnes også i matvarer, men huden er ikke på kroppens prioriteringsliste.
– A-vitamin er en viktig ingrediens for blant annet synet, immunforsvaret og skjelettet, og det er derfor slik at størstedelen av A-vitamin fra mat blir prioritert til disse delene av kroppen i stedet for huden. Så dersom man ønsker den effekten A-vitamin eller retinol kan gi på huden må det tilføres via hudpleieprodukter, forklarer hun.
Ny skjønnhetstrend kutter all hudpleie
Så du? Er dyre kremer bedre enn billige?
Hva gjør retinol med huden?
Hudterapeut Grane forteller at retinol er en såkalt «cellekommuniserende ingrediens», som vil si at den kan koble seg på en hudcelle og få den til å fungere som en frisk hudcelle igjen.
– Noe av det som er spennende med ingrediensen er at den har så utrolig mange effekter på huden, og derfor kan hjelpe på så mange hudproblemer! Det er blant annet en aktivt eksfolierende ingrediens, som betyr at den øker cellefornyelsen og gjør at gamle hudceller på hudoverflaten faller av, sier hun og legger til:
– På denne måten kan retinol bidra til blant annet å stimulere og reparere kollagen- og elastinproduksjonen, behandle arr, ujevnheter, pigmenteringer og linjer og å balansere talgproduksjonen.
Monika Andersen, farmasøyt og ingrediensekspert, forteller at kollagen i huden er noe vi mister med alderen, som fører til at vi får rynker.
– Særlig solpåvirket hud mangler kollagen i den øverste del av lærhuden, sier hun.
Hun påpeker at det er viktig hvordan A-vitamin-produkter er lagd, fremstilt og hvordan virkningen er dokumentert.
– Tilstedeværelse av retinol eller andre A-vitaminer i et kosmetisk produkt er ikke automatisk ensbetydende at det er kollagenoppbyggende.
Hudlege Zangani, som til daglig jobber på Volvat, sier at retinol-produkter kjøpt hos hudpleier eller parfymeri kan ha effekt, men at det avhenger av formen av retinol og konsentrasjonen.
Hvem bør bruke produkter med retinol?
Kosmetisk sykepleier Austnes mener at alle voksne kan ha nytte av retinol, men at styrke bør tilpasses hudtilstand.
– En sterkere type retinol er effektivt for å for eksempel behandle solskadet og aldrende hud. Retinol er også effektivt i behandling av akne. Man bør være forsiktig med sterkere retinolkremer på en svært tørr hud, om man sliter med eksem eller rosacea, eller om man er gravid eller ammende, sier hun.
Grane fra SkinCity mener at alle kan uansett hudtype eller hudtilstand kan finne retinol-produkter som passer.
– Dersom man har en hud med ujevn tekstur eller hudtone med blant annet arr, linjer, pigmenteringer eller lignende er absolutt retinol en ingrediens man bør se etter.
Hvordan bør man bruke retinol-produkter?
Det anbefales som oftest å bruke retinol-produkter på natten, da ingredienser øker cellefornyelsen og man blir mer sensitiv for lys.
– Hvor ofte man bør bruke retinolprodukter varierer etter produktets styrke og din hudtilstand, men fra 2–7 dager i uken er normalt. Det er veldig viktig å bruke en høy solfaktor når man bruker sterkere retinolprodukter, for å unngå blant annet solforbrenning, forklarer kosmetisk sykepleier Austnes.
Hudterapaut Grane forklarer at retinol er en svært aktiv ingrediens, så hvis man bruker den feil kan man risikere å ikke få resultater i den hele tatt, eller i verste fall en reaksjon.
– Retinol er ikke en ingrediens man påfører en gang i måneden som en «quick fix» – man må bruke denne type produkter over lang tid for å få ønsket effekt.
Ingrediensekspert Andersen forteller at hvordan man bør bruke retinol-produkter avhenger fra produsent til produsent. Hun mener man ikke bør stole blindt på ulike hudpleieprogrammer og anbefalinger, og heller stole på sin egen sunne fornuft.
– Om en krem har en god kollagenoppbyggende effekt, trenger man ikke et helt hav av tilleggsproduktet. Men det er den enkelte produsent og utvikler som selv må stå for argumentasjon. Det avhenger også av hudens tilstand og kundens behov og ønske, sier hun.
Hudlegen sier at det bør brukes med varsomhet, og at den kan være noe irriterende i oppstartsperioden.
– Man kan oppleve rødhet og tørr hud. Hos de aller fleste vil man etterhvert bli vant til det. Denne irritasjonen er også avhengig av konsentrasjonen av retinol i produktet man bruker. Jo høyre konsentrasjon jo mer irritasjon, men desto bedre effekt. Retinol anbefales heller ikke for gravide og ammende. For de som ønsker å bruke litt høyere prosent retinol og som vil ha mindre reaksjoner så kan man smøre er tynt lag med lett fuktighetskrem først og så retinol kremen over, tipser han.
Hertuginne Meghans budsjettvennlige skjønnhetstriks
Hvor mange prosent retinol bør man velge?
Grane fra SkinCity mener man ikke bør fokusere så mye på retinol-prosenten på flasken.
– Man bør ofte fokusere mer på å lese beskrivelsen av produktet og hvem det er rettet mot, heller enn å se på hvilket tall som står på flasken. Ulike merker bruker ofte forskjellige måter å oppgi sin effekt på, og det viktige er ikke hva som står på flasken, men hvilken effekt/styrke retinolen får når den har penetrert huden.
Generelt sier hun at man som nybegynner bør man gå for produktet som er laget for nettopp nybegynnere, og som kanskje er laget spesifikt for en mer sensitiv hud eller er merket med en lavere styrke.
Hvor mange prosent retinol som passer din hud er individuelt og varier for hva slags resultat man ønsker. Noen produkter med retinol kan få huden til å flasse. Det spørs oftest på styrke eller hvilken type retinol, forklarer Austnes.
– Man bør derfor få veiledning av hudpleier, kosmetisk sykepleier eller hudlege.
Ingrediens-ekspert Andersen mener også at man ikke bør fokusere så mye på prosenten.
– Det spiller ikke så stor rolle. Man kan ikke vurdere en krem ut ifra konsentrasjon av aktive ingredienser. Det viktigste er teknologien eller det såkalte transportsystemet som sikrer at ingrediensene trenger inn i huden. Derfor er teknologi og dokumentasjon viktig for troverdigheten til hvert enkelt produkt, sier hun og legger til:
– For en forbruker er derfor rådet: bruk din fornuft, lytt gjerne til ulike råd, vurder og vær kritisk til hva du får anbefalt. Kjenn selv på huden hva som er best for deg.