Skjønnhet

Slik tar du best vare på huden i sommersolen

HUD: Om sommeren eksponeres huden ekstra mye for UV-stråler. Foto: Illustrasjonsbilde/Gettyt

Ekspertene er klare: Solkrem er det absolutt viktigste man kan gjøre for huden sin om sommeren.

Ingeborg Aspeli
Publisert:

Sommeren er på inntog for fullt, som ofte blir preget av lange kvelder, svette panner og bading i salt- og klorvann. Men det er ikke alt som hører sommeren til som gjør huden din en tjeneste.

Vi har derfor tatt en prat med et par eksperter om hva som er det aller viktigste du kan gjøre for huden din i sommersolen.

Rolah Osman, som er kosmetisk lege og eier av RÛ-klinikken i Stavanger, forteller at det som topper listen er å bruke solkrem hver eneste dag.

– Dette bør man gjøre hele året for å forebygge solskader, hudkreft og aldring, men om sommeren skinner solen sterkere og fare for skade og solbrenthet er dermed høyere.

At solkrem er det aller viktigste sier Miray Al-Mustafa, hudlege i spesialisering ved A-Medi og Aleris, seg enig i.

– Man skal ikke bare smøre seg på dager hvor man er på stranden, eller det er strålende sol, men også dager hvor det er overskyet, ettersom UVA-stråler også går gjennom skyen, legger hun til.

HUDPLEIE

Sminke med solfaktor er ikke nok

EKSPERTER: Miray Al-Mustafa (t.v.), jobber som lege på A-Medi i Asker og Aleris i Drammen. Kosmetisk lege Rolah Osman driver egen klinikk i Stavanger. Foto: Privat/Trond Oliversen

Anbefaler solfaktor 30 og oppover

Al-Mustafa forklarer at hvilken solfaktor man bør bruke kommer an om man for eksempel har hatt hudkreft tidligere eller går på medikamenter som gjør huden mer solømfintlig.

– På et generelt grunnlag anbefales det SPF 15 eller høyere. SPF beskytter mot ca. 93 % av UVB-strålene. Men dette gjelder kun dersom man bruker nok mengde med solkrem – og de færreste gjør det! Min anbefaling er SPF 30 og høyere.

– Videre må det sies at den beste solkremen er den du vet at du kommer til å bruke – det hjelper ikke å ha den på badehyllen til pynt, sier Al-Mustafa. Hun anbefaler La Loche Posay SPF 50 lotion. - Denne er tynn, kjennes ikke tykk og okkluderende på huden, og jeg føler ikke at den renner av huden på samme måte som andre solkremer når jeg tar den på før jeg jogger ute.

Osman fra RU-klinikken anbefaler også solfaktor 30 eller høyere.

– Smør deg hver andre time for optimal solbeskyttelse hele dagen, legger hun til.

Dette må du styre unna

Selv om solkrem er det aller viktigste du kan gjøre for huden din i sommer, er det også flere tiltak du kan ta i verks.

– Mange vil få mer oljer i huden på sommeren og har ikke lenger behov for rike, tykke kremer, så bytt til en lettere fuktighetskrem, eller bruk kun solkrem over serum.

Man skal også unngå preparater som gjør huden ekstra solsensitiv, så styr unna retinol, glycolsyre og AHA i dagserum og kremer. Disse kan eventuelt brukes om natten.

Beskytt hud og hår ekstra: Bruk hatt

Siden man svetter ekstra mye om sommeren kan man også ha lettere for å få tilstoppede porer og urenheter.

– Bruk derfor lite og lett sminke, gjerne mineralbaserte produkter, eller litt farget dagkrem heller enn foundation og pudder, råder hudlege Osman.

Eksfoliere huden

Al-Mustafa peker på at man også bør rense ansiktet morgen og kveld, for å vaske av solkremer og andre tyngre produkter.

– Noen kan få uren hud om sommeren – det kan være en kombinasjon av varme, sminke og tykke solkremer- og da anbefaler jeg milde eksfolierende produkter hjemme, her kan man se etter ingredienser som salisylsyre, dette er en syre som er fettløselig og derfor kan komme inn i porene og rense, eksfoliere og kan virke betennelsesdempende på huden.

Publisert:

Les også

  1. HUDPLEIE

    Eksperter: – Sminke med solfaktor er ikke nok

  2. HUDPLEIE

    Test av selvbruning

  3. HUDPLEIE

    Tips: Slik lykkes du med selvbruning

Relaterte artikler

HUDPLEIE

Eksperter: – Sminke med solfaktor er ikke nok

HUDPLEIE

Slik unngår du uren hud i sommer

HUDPLEIE

Slik kan du forebygge og behandle solskader

HUDPLEIE

Solkremtips du må vite

HUDPLEIE

MinMotes store hudguide: Dette bør du gjøre med huden i høst

HUDPLEIE

Tenk på dette før du skrubber huden

HUDPLEIE

Slik velger du riktig rens for din hud