Kviser: Slik blir du kvitt akne og arr

AKNE: Økt talgproduksjon i huden resulterer i betennelse og kviser. Foto: Shutterstock

Er du plaget med kviser eller akne og lurer på hva du skal gjøre? MinMote har fått to eksperter til å gi sine beste tips.

Publisert:

De aller fleste får kviser en eller annen gang i løpet av livet. I motsetning til det mange tror, så kan man får akne-utbrudd i alle aldre.

– De fleste av oss får dem første gang når man entrer tenårene, grunnet økt produksjon av kjønnshormoner, som testosteron, forklarer kosmetisk lege Rolah Osman som driver Ru-klinikken i Stavanger.

Hun forklarer at dette hormonet øker produksjonen av talg i huden, som forårsaker en fetere hud, med høyere risiko for tette porer og talgkjertel. Det resulterer i betennelse og kviser.

Osman forteller at menn ofte er hardere rammet i tenårene enn kvinner er, mens kvinner oftere rammes av voksen-akne.

– Dette kan skyldes flere ting, men igjen er hormonelle endringer hovedårsaken, sier hun og peker på at visse sykdommer kan gi akne, samt noen medisiner og steroider.

– Noen studier viser også at stress kan forårsake akneutbrudd, legger hun til.

HUDPLEIE

Slik kan du bruke serum

Michael Zangani, hudlege ved Volvat og klinikken Hud & Akne, forteller at noen plages i større grad enn andre.

Akne er genetisk betinget og det er dette som gjør at enkelte nesten ikke er plaget i det hele tatt, mens andre kan slite med det hele livet.

SPESIALIST: Dr. Michael Zangani har lang erfaring med bekjempelse av akne. Foto: Privat.

Forebygging

For å forebygge og redusere akneutbrudd, og for å få mindre sår som kan bli til arr, er det en del ting man kan gjøre selv. Zangani forteller at man bør være forsiktig med hvilken type sminke man bruker dersom man er plaget med akne, fordi feil sminke legger seg som et skjold over huden slik at den ikke får puste.

HUDPLEIE

Skjønnhetsproduktene som jobber over natten

Han anbefaler å velge mineralsminke som er bedre for huden på dette området.

– Faste hudrutiner er svært viktig. Man skal rense huden hver morgen og kveld uten unntak. For å fjerne døde hudceller og åpne porene, bruker man en fin skrubb og for å redusere talgproduksjon kan man bruke produkter som inneholder saltsyre.

– I forhold til kosthold er det bra å ikke spise for mye raske karbohydrater, altså produkter med mye sukker eller stivelse. Det spekuleres også mye rundt meieriprodukters innvirkning på akne, sier han.

Slik blir du kvitt kvisene

Kosmetisk lege Osman forteller at hvis man har mild eller moderat akne kan man komme langt med god hudpleie.

– Se etter produkter som inneholder Salicylsyre, BHA, eller AHA syrer, sier hun.

Hun forklarer at salisylsyre virker både eksfolierende og bakteriedrepende, så ofte er det beste alternativet.

EKSPERT: Rolah Osman Lønning er kosmetisk lege. Foto: Trond Oliversen

– Ellers kan man se etter vitamin A-syre eller retinol-kremer til bruk på natt. Tretionin er en annen form for vitamin A som er kraftigere og fås kun på resept av lege.

SKJØNNHET

Bruk av reseptbelagt hudmedisin doblet

Hun påpeker at hos lege kan man også få antibiotika, p-piller eller isotretionin-tabletter som kan hjelpe. Sistnevnte er forbeholdt alvorlig akne.

Akne-ekspert Zengani sier at det er lurt å bruke produkter som inneholder Benzoylperoksid (5-10%) punktvis på kvisene. Dette gjør at de forsvinner lettere.

– Jo tidligere man starter medisinsk behandling av akne jo større sjanse har man også for å unngå arr, sier han.

Slik blir du kvitt arrene

– Når kvisene er der må man ikke plukke og klemme unødvendig da dette medfører større inflammasjon og betennelse, understreker Osman.

Hun forteller at gode hudpleierutiner er viktig, inklusiv eksfoliering i form av et syreprodukt hver dag.

– Jeg anbefaler salicyl eller glycolsyre i rens og toner om man ikke har for tørr hud, samt et retinol-produkt på natt. På dagtid kan man bruke et AHA eller BHA produkt under solkremen.

HUDPLEIE

Ny skjønnhetstrend kutter all hudpleie

Hvis man allerede har aknearr man ønsker å fjerne, finnes det flere behandlinger, forteller Zengani.

– Man kan bruke laser, kjemisk peel og kremer. Det kom nylig ut en studie som sammenlignet microneedling og vitamin A-syrekrem for behandling av akne-arr. Resultatet viste at begge var like effektive. Men det koster betydelig mer å gjøre microneedling i flere måneder, sammenlignet med en krem på noen hundre kroner som du kan få hos fastlegen eller hudlegen, tipser Zengani.

Publisert: