Pass opp for «tech neck»: Eksperter hevder mobilbruk gir deg rynker

TYPISK POSITUR: At vi hele tiden må sjekke mobilen, fører ofte til at vi sitter med bøyd hode. Foto: Getty Images
TYPISK POSITUR: At vi hele tiden må sjekke mobilen, fører ofte til at vi sitter med bøyd hode. Foto: Getty Images

Her er enda en grunn til å se mindre ned på mobilen. Amerikanske hudeksperter mener det kan gi deg rynker i nedre del av ansiktet og på halsen.

Til og med området over kragebeinet er utsatt, skriver Telegraph, i en artikkel om det hudleger hevder å være den nye samtidsrynken: «Tech neck».

Smarttelefoner, nettbrett og iPad har fått kritikk for alt fra å forstyrre søvnen vår til å ødelegge parforholdet - nå får de altså også skylden for at vi eldes kjappere.

Rammer yngre

At vi stadig titter ned på mobilen på bussen, mens vi går og når vi sitter ved middagsbordet, kan forårsake både rynker, «hengende» hud og hudfolder i området rundt kjeven, halsen og over kragebeinet, mener hudlege Christopher Rowland Payne ved The London Clinic.

TYPISK IPHONE-GANGE: Eks-Spice Gir Geri Haliwell viser hvordan Dr. Christopher Rowland Payne mener man ikke bør gå hvis man vil unngå rynker og slapp hud på halsen. Foto: Getty Images
TYPISK IPHONE-GANGE: Eks-Spice Gir Geri Haliwell viser hvordan Dr. Christopher Rowland Payne mener man ikke bør gå hvis man vil unngå rynker og slapp hud på halsen. Foto: Getty Images

- Problemer med rynker og hengende hud begynner ofte når man er middelaldrende, men på grunn av «tech neck» har det de siste ti årene blitt et problem for en yngre generasjon, sier han til Telegraph.

Rynker er fortsatt et hett tema når det gjelder skjønnhet, og MinMote har tidligere skrevet om alt fra norske menn som tar Botox, hvorvidt mat og trening er kilden til fin hud og hvordan man kan bruke kokosolje på huden.

Dr. Rowland Payne forklarer videre at de fleste tilfellene av «tech neck» er hos kvinner fra 18 til 39 år.

Videre forklarer legen at huden på halsen er ekstra utsatt for ytre påvirkninger, ettersom den er ekstra tynn og skjør fra før av.

- Interessant, men ikke bevist

Hudlege Bjørn Bondevik ved Dr. Bondeviks Hudklinikk i Oslo har ikke opplevd noen større pågang fra kunder med rynkeproblemer i nedre del av ansiktet den siste tiden, men tror likevel teorien har noe for seg.

- Dette er jo en veldig morsom teori, og jeg tror ikke det er usannsynlig at det ligger noe i dette. Når vi ser på den store mobil- og skjermbruken vi har nå, kan det godt være at dette på sikt vil sette spor på huden og skape «mobil-linjer», også kanskje vi får en ny gruppe med rynkekunder. Men det er viktig å understreke at dette ikke er bevist, sier han til MinMote.

Slik forklarer hudlege Bondevik hvordan «mobil-linjene» kan oppstå:

- Når du bøyer deg mye fram for å titte på mobil eller iPad eller hva det skulle være, så vil tyngdekraften trekke huden ned. Jo eldre du blir, jo mer påvirkes du for øvrig av tyngdekraften, sier han og fortsetter:

- Og hvis du hele tiden trekker ansiktsmusklene i samme retning så er det en viss sannsynlighet for at man kan få rynker av det – selv om jeg er ganske sikker på at aldring og solskader fortsatt er hovedårsakene til rynker. Men for all del – teorien er interessant, og kanskje bør vi bruke den som nok en grunn til at vi bør kutte litt på mobilbruken.

I MinMote velger vi å si som Cosmopolitan; rynker får vi seriøst bekymre oss for en annen gang - for akkurat nå må vi sjekke Twitter (og Instagram og Snapchat).

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?