Slik holder du deg fresh gjennom julen

Deilig julemat, økt inntak av alkohol og sukker og sene netter kan sette sitt preg på kropp og sinn. MinMote gir deg rådene som hjelper deg gjennom julen.

Toppbilde - fresh

SUNT VALG: Alkohol, røyk og fast food virker inflammatorisk på huden, og på sikt kan en slik livstid føre til økt aldring og hudsykdommer. For å kompensere et økt inntak i julen kan du øke inntaket av anti-inflammatoriske matgrupper, som for eksempel grønn te, bær og grønnsaker, råder lege og hudekspert Rolah O. Lønning. Foto: Line Møller / VG

Toppbilde - fresh

GLØDER: Modell Candice Swanepoel stråler som alltid på den røde løperen. MinMote gir deg tipsene så du også kan stråle i julen. Foto: Getty Images

Med årets største høytid like rundt hjørnet, er det duket for mye festligheter og moro. Derfor har MinMote laget den ultimate «overlevelsesguiden», så du kan ha det gøy og samtidig føle deg fresh gjennom hele julen.

HUDEKSPERT: Lege Rolah O. Lønning tipser deg om hvilke grep du kan gjøre i julen for å ta best vare på huden. Foto: Trond Oliversen
HUDEKSPERT: Lege Rolah O. Lønning tipser deg om hvilke grep du kan gjøre i julen for å ta best vare på huden. Foto: Trond Oliversen

- Det viktigste for kropp og hud er daglig, riktig omsorg og pleie. Dette vil på sikt gi en sunn og vakker hud som enklere kan motstå de stressfaktorer en fyllekule eller to vil medføre, sier lege Rolah O. Lønning, som har skrevet bok om hudproblematikk.

Usikker på hvilken mat som er bra for huden?Slik spiser du deg til finere hud.

Før festen:

- Alkohol, røyk og fast food virker inflammatorisk på huden, og på sikt kan en slik livstid føre til økt aldring og hudsykdommer. For å kompensere dette kan du øke inntaket av anti-inflammatoriske matgrupper, som for eksempel grønn te, bær og grønnsaker, sier hudlege Lønning.

- En dyptvirkende fuktighetsmaske er en god investering, og gå gjerne for en variant man kan sove med, tipser Lønning.

Unngå sminke-tabbene!Her er de ti største makeup-fellene

Fresh 2

Selvbruningskrem fra St. Tropez på Vita.no, kr: 329. Foto: Produsenten

Fresh 2

Fuktighetsmaske fra Lush, kr: 129. Foto: Produsenten

SKJØNNHETSANSVARLIG: Martine Lunder i MinMote avslører hvordan du kan få ekstra glød til fest. Foto: Kristian Dale
SKJØNNHETSANSVARLIG: Martine Lunder i MinMote avslører hvordan du kan få ekstra glød til fest. Foto: Kristian Dale

- Bland litt selvbruning i ansiktskremen! Det vil gi deg litt ekstra glød, som bare blir finere etter noen timer. Selv elsker jeg både St. Tropez og Dior sine selvbruningskremer, sier skjønnhetsansvarlig Martine Lunder i MinMote.

Får du ofte klumper på vippene når du legger mascara?Da bør du ta en titt på denne sminkeguiden.

Underveis:

- Prøv å drikke godt med vann, selv når du er på fest. Tenk to glass vann for hver drink, eller ta med deg en vannflaske i veska, råder Lønning.

- Ta med tannbørste i veska! Da kan du fråtse i alle den digge maten uten å bekymre deg for om noen vil kysse deg etterpå, tipser Lunder.

Lyst på fyldigere lepper?Juks deg til større lepper uten Restylane

Fresh 1

Primer fra Smashbox hos Kicks.no, kr: 260. Foto: Produsenten

Fresh 1

Setting spray fra Urban Decay på Feelunique.com, kr: 228. Foto: Produsenten

SKJØNNHETSANSVARLIG: Silvany Bricen i Stella Magasinet deler sine beste triks for å få sminken til å vare. Foto: Einar Aslaksen
SKJØNNHETSANSVARLIG: Silvany Bricen i Stella Magasinet deler sine beste triks for å få sminken til å vare. Foto: Einar Aslaksen

- Personlig er jeg størst fan av å pleie huden, så minst mulig sminke er nødvendig, men har man pigmentflekker eller ujevn hud vil primeren rettet mot «dark spots», som for eksempel den fra Smashbox, hjelpe huden til å se jevn og nydelig ut. I tillegg kan den redusere mengden foundation og få den til å vare lengre, sier skjønnhetsansvarlig Silvany Bricen i Stella Magasinet.

- Et annet triks for å få sminken til å sitte er den såkalte «setting sprayen», som man sprayer på ansiktet etter at man har sminket seg ferdig, forteller Bricen, men anbefaler den ikke til voksen hud, til hyppig bruk eller til de med tørr hud ettersom alkoholen tørker ut huden.

Fresh 3

Renseolje fra MAC på Kicks.no, kr: 220. Foto: Produsenten

Fresh 3

Aesop – Fabulous Face Oil hos heavenscent.no. Foto: Produsenten

Etter festen:

- Ta deg gjerne et stort glass vann og løs opp en C-vitamin 1000 mg. brusetablett. På denne måten får du i deg litt kalorier som hjelper mot tømmermennene og dehydrasjon, samtidig som C-vitamin er en kraftig antioksidant som huden elsker, understreker Lønning.

- Ta av deg sminken før du legger deg. Med ren hud er det mindre sjanse for både hovenhet og urenheter dagen derpå, pluss at det er et mye hyggeligere syn å møte et rent ansikt i badespeilet enn en panda med klovnemunn, råder skjønnhetsansvarlig Lunder.

- Istedenfor å hoppe over rensen på kvelden, invester heller i renseprodukter som fjerner både øye-sminke og foundation og som er enkle å bruke. Renseoljer, eller balmer er gode eksempler, sier hudlege Lønning.

- Påfør gjerne en fuktighetsgivende ansiktsolje til slutt, dette sparer tid, men gir likevel fukt og pleie. Får man akneutbrudd, kan en tretionin-innholdig krem som Differin eller Airol gjøre underverker fra kveld til morgen, forteller Lønning.

FRISKT OG SUNT: Har du fristende mat i kjøleskapet til dagen derpå, er det mye enklere å unngå lettvint og usunn mat. Hva med deilig ovnsbakt frukt med chilli? Foto: Christer Sørbø
FRISKT OG SUNT: Har du fristende mat i kjøleskapet til dagen derpå, er det mye enklere å unngå lettvint og usunn mat. Hva med deilig ovnsbakt frukt med chilli? Foto: Christer Sørbø

Dagen derpå:

- Det er viktig å holde kroppen hydrert da alkohol virker vanndrivende, støtt også hudens evne til å beskytte seg selv ved å spise sunt samt ta vitamin C, E og omega 3 tilskudd daglig, samtidig som man prøver å holde seg borte fra sukker og raske karbohydrater på dagtid, tipser Lønning.

- I stedet for å sverge til colaen dagen derpå, er vann et mye bedre alternativ. Det er mye enklere å få i seg litt vann hvis du tilsetter litt smak. Skjær opp noen skiver sitron og putt i glasset. At sitronen er stappfull av C-vitamin og de sterke antioksidantene sitrusflavonoider, er enda en grunn til å gå for sitronvann dagen derpå.

- Sørg for å ha fristende og sunn mat i kjøleskapet til dagen derpå, så du ikke blir fristet til å gå for den lettvinte fast food-maten.

- Kom deg ut! Litt frisk luft er deilig både for kropp og sjel, og du vil føle deg mye bedre enn om du tilbringer hele formiddagen på sofaen.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?