Fuktguide: Slik kan du unngå tørr hud

PLEI OG FUKT: De fleste av oss opplever tørrhet i ansikt, på lepper eller hendene. Med en god krem kommer du langt, ifølge ekspertene. Foto: Getty
PLEI OG FUKT: De fleste av oss opplever tørrhet i ansikt, på lepper eller hendene. Med en god krem kommer du langt, ifølge ekspertene. Foto: Getty

Si ha det bra til sprukne lepper og tørr hud med ekspertenes beste fukttips.

Kulde, vær og vind kan gjøre rare ting med kroppen vår. Som for eksempel at ansiktet føles tørt og stramt, leppene blir såre og hendene røde. Men frykt ikke om du føler huden lengter etter fukt – det er råd å få.

Vi spurte hudlege Miray al-Mustafa og Lill-Ann Schjelderup som driver Gimle Parfymeri om deres beste råd for å motvirke tørr hud.

Hudlege: Ulike faktorer spiller inn

Ifølge hudlege Miray Al-Mustafa ved Oslo Hud- og laserklinikk, er det både ingredienser du bør se etter og unngå i produkter, og rutiner som hjelper for deg som sliter med tørr hud.

– Ulike fakturer kan medvirke til tørr hud. Alt fra hormoner, alder og klima til hudlidelser som atopisk eksem og psoriasis. Studier viser mindre fettinnhold i huden om vinteren enn om sommeren. Med andre ord blir hudbarrieren endret om vinteren, og det forklarer økt behov for fuktighetskremer. Når man blir eldre, blir også fettinnholdet i huden mindre, forteller Al-Mustafa.

Hudlege ved Oslo hud- og laserklinikk Miray Al-Mustafa. Foto: Privat
Hudlege ved Oslo hud- og laserklinikk Miray Al-Mustafa. Foto: Privat

Al-Mustafas råd for tørr hud i ansiktet:

– Hva bør man se etter for å finne et fuktprodukt som passer sin hud?

Tørr hud: – Gå for fuktighetskremer med ingredienser som glycerin, hyaluronsyre, ceramider, urea/karbamid, ulike planteoljer, antioksidanter og squarene.

Produktanbefalinger her er blant annet The Ordinary «Natural Moisturizing Factors+HA», La Roche Posay «Toleriane Double Repair Face Mousturizer» og Skinceuticals «Triple Lipid Restore».

Kombinasjonshud eller fet hud: – Gå for fuktighetsgivende gelé eller lett lotion. En god del pasienter med kombinasjonshud tror at de har tørr hud, kun på grunn av noen få tørre partier, og bruker en for fet fuktighetskrem som kan føre til akneutbrudd.

– En annen misoppfatning er å unngå fuktighetsprodukter som inneholder silikon for å ikke få akneutbrudd. Dette stemmer ikke, faktisk inneholder en av produktene mine pasienter med fet hud er mest fornøyd, silikon i form av dimethicone, som «Basiderm Oil Control Moisturizer SPF 30» fra Galderma. Denne inneholder også solfaktor slik at man de fleste dager slipper «layering» med flere produkter og solkrem over.

Normal hud: – Har du normal hud kan du nesten velge og vrake til du finner produktet som passer deg best, alt fra gel til lotion til kremer. Eksempler på produktanbefalinger her er CeraVe «Ultralight Moisturizing Lotion», eller Paula’s choice «Omega+ Complex Moisturizer».

Unngå såre og tørre lepper

– Hva med leppene, hvorfor blir de såre og hvordan redder man de?

– Man bør prøve å unngå å fukte leppene med eget spytt – ettersom det inneholder enzymer som kan virke irriterende på huden. Om høsten er det faktisk ikke helt uvanlig å få såkalt «lip lickers dermatitts» – en eksematøs og irritert reaksjon på leppene på grunn av gjentatt fukting med eget spytt, sier Al-Mustafa.

– Man bør også være forsiktig med å skrubbe leppene for ofte- jeg vet det er fristende når man har tykke flak av tørr hud, men føler man at man må skrubbe, skal det utføres maks én gang ukentlig og ikke daglig.

Al-Mustafa presiserer at en god leppepomade er viktig.

– Min personlige favoritt er Avene «Cold Cream Lips». Husk å bruke solkrem over leppepomaden dersom den ikke inneholder solbeskyttelse.

Solskader: Slik forebygger og behandler du

– Hvordan unngå tørre hender og neglebånd?

Al-Mustafa anbefaler å vaske hendene med lunkent vann, ikke varmt, for å unngå irritasjon.

– Er man plaget med veldig tørre hender, bør man prøve å smøre hendene med fuktighetskrem etter hver håndvask, sier hun.

– Ikke bruk unødvendig med store mengder såpe, og kjøp helst en såpe beregnet for tørr hud. Et annet tips er å bruke en veldig fet fuktighetskrem om natten med bomullshansker over, det vil trekke inn bedre. Igjen gjelder ingredienser som glycerin, hyaluronsyre, ceramider, urea/ karbamid, ulike planteoljer, antioksidanter og squarene.

Huden påvirkes av sesongskifte

Lill-Ann Schjelderup har drevet familiebedriften Gimle Parfymeri siden 1982. Hun har bakgrunn som sykepleier og har et ekspertteam av hudpleiere og makeup-artister med på laget i Oslo-parfymeriet. Hun har dessuten i det siste blitt parfymeriets egen Instagram-stjerne. Dette er Schjelderup tips til hvordan jobbe med, og hvordan motvirke, tørr hud.

– Hvorfor blir huden tørrere når det er kaldt ute?

– Det er rett og slett fordi kaldt vær betyr at det er lite luftfuktighet. Vinteren byr på kaldt og tørt klima, og sommeren byr på varmere, fuktig klima. Dette reagerer selvsagt huden vår på. Det hjelper heller ikke at vi skrur opp temperaturen og holder oss innendørs, fordi varmeovnene gjør luften veldig tørr, forteller Schjelderup.

Lill-Ann Schjelderup har bakgrunn som sykepleier, og har i snart 40 år drevet Gimle Parfymeri i Oslo, hvor hudpleie står sentralt. Foto: Marthe Hesvik Norheim/Gimle Parfymeri
Lill-Ann Schjelderup har bakgrunn som sykepleier, og har i snart 40 år drevet Gimle Parfymeri i Oslo, hvor hudpleie står sentralt. Foto: Marthe Hesvik Norheim/Gimle Parfymeri

Ansikt: Mild rens tørker ikke ut huden

– Hva er første bud for å unngå tørr hud i vinter?

– Bruk en «balm»-rens morgen og kveld. En mild oljebasert rens vil ikke tørke ut huden din, og er praktisk om kvelden da den også fjerner sminke, sier Schjelderup.

– Hvordan kan man forberede huden for å unngå tørre områder og generelt tørrhet?

– Da anbefaler vi først og fremst at du peeler huden en gang i uken eller etter behov. Bruk gjerne et fuktserum, og avslutt med fuktighetskrem og en olje over kremen igjen.

Ha det bra til såre lepper

– Hvordan unngå såre og tørre lepper?

– I Norges røffe klima er det vanskelig å unngå dette helt, men første bud er i alle fall å bruke en reparerende og beskyttende leppebalm som du påfører gjennom hele dagen, og i et godt lag før du legger deg, nesten som en maske, råder Schjelderup.

– Hvis leppene allerede har rukket å flake seg og bli tørre så skrubber vi forsiktig med en leppeskrubb slik at vi får fjernet den døde huden og kan pleie med balm etterpå.

– Er det noe man bør unngå? Eller gjøre mer av?

– Unngå å fukte leppene med å slikke på dem. Da blir de bare tørrere. Og skal du på fjellet i solen er det viktig å huske å bruke solfaktor på leppene.

Tørre hender?

Etter et år med pandemi og heftig håndvask merkes det på hender og neglebånd, men også her finnes det gode tips.

– Denne koden har vi knekt, det er faktisk ikke én av oss på Gimle Parfymeri som har tørre hender, og vi vasker hendene veldig ofte. For det første er det viktig å bruke gode hansker nå som det er så kaldt ute. For det andre er det viktig å bruke håndsåper av god kvalitet, enten fast såpestykke eller flytende såpe som ikke inneholder ingredienser som stripper hendene for fukt, sier Schjelderup.

– Noe bør man tenke på eller styre unna her?

– Bytt ut Antibac med en god såpevask der det er mulig, bruk varme hansker, bruk såpe av god kvalitet.

– Håndkrem før du legger deg. Denne bør være rik og av god kvalitet, så kan du heller veksle med noe lettere på dagtid hvis du ønsker det, denne vaskes fort bort igjen så den er ikke like nøye som smøringen på kvelden.

– Den viktigste smøringen gjør du om kvelden før du legger deg for da vaskes den ikke av etterpå, men får ligge på huden og pleie over natten. Når du smører deg, fordel kremen på toppen av hånden hvor du er tørrest, og ikke inni håndflaten.

– Husk at hendene er svært utsatt for ytre faktorer som UV-stråling, kulde og forurensing. Beskytt dem med solfaktor når det er sol ute, påpeker Schjelderup.

Eksperter: - Sminke med solfaktor er ikke nok

Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge

Hvordan var din opplevelse i dag?