Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

På MinMote finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter MinMote skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener MinMote penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på MinMote, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Hudpleie: Alt om C-vitamin

MANGE VARIANTER: Man kan velge og vrake innen hudpleie med vitamin C.
MANGE VARIANTER: Man kan velge og vrake innen hudpleie med vitamin C. MinMote/ Emma Louise Fon Mathisen

C-vitamin i hudpleie er perfekt for huden som ønsker seg en sunn og frisk glød.

Vitamin C er en viktig ingrediens i kostholdet vårt, men også innen hudpleie har ingrediensen en lang liste over positive og veldokumenterte effekter.

– C-vitamin anbefaler jeg blir inkludert i alle hudpleierutiner, dersom man tåler det, sier Miray Al-Mustafa, hudlege ved A-Medi og Oslo Hud og Laserklinikk.

Hun beskriver C-vitamin som helt grunnleggende for sunn hud.

– C-vitamin er en av byggeklossene i kollagendannelsen, så om man er på jakt etter en sunnere hud eller en anti-aldrende effekt, så må C-vitamin inngå i rutinen, sier Al-Mustafa.

ANBEFALER: Hudlege Miray Al-Mustafa anbefaler alle å innføre vitamin C i sin hudpleierutine – så sant man tåler det riktig nok.
ANBEFALER: Hudlege Miray Al-Mustafa anbefaler alle å innføre vitamin C i sin hudpleierutine – så sant man tåler det riktig nok.

Hva gjør det for huden?

Linnea Torsnes, hudlege ved Aleris, forteller til MinMote at C-vitamin reduserer både skader fra frie radikaler, i tillegg til å forebygge pigmenteringer i huden. Men det stopper ikke der.

– Det beskytter også mot aldring fra solen, gir økt kollagenproduksjon og en friskere glød, sier hun.

Likevel, til tross for at C-vitamin nærmest virker som en superingrediens, er det et par ting man bør ta hensyn til.

– Av alle undergrupper av vitamin C, er askorbinsyre den mest dokumenterte. Vi vet at askorbinsyre, gitt at den er stabil i en optimal formulering, går inn i dypere lag av huden kun ved at den påføres utenpå huden. Den mest dokumenterte sammensetningen inneholder vitamin E og ferulsyre, og det er påvist at den beskytter mot UV-lys ved at den reduserer DNA-skadene som oppstår i etterkant, sier Al-Mustafa og fortsetter:

– Ulempen er at askorbinsyre fremdeles er ustabilt, og en åpnet flaske med vitamin C-serum varer ikke mange månedene.

Å bruke et produkt med C-vitamin som har stått for lenge og blitt gammelt anbefaler hun å gjøre med forsiktighet.

– Askorbinsyre kan ha en blekende effekt. Huden kan derimot bli oransjebrun hvis den er gammel og har oksidert.

Hun anbefaler å vise særlig forsiktighet om man har nylig tatoverte bryn eller lepper, da disse er ekstra utsatt for misfarging.

GODT FOR HELE KROPPEN: Vi får i oss vitamin C gjennom kostholdet, men hudlegene anbefaler å tilføye ingrediensen også i hudpleien.
GODT FOR HELE KROPPEN: Vi får i oss vitamin C gjennom kostholdet, men hudlegene anbefaler å tilføye ingrediensen også i hudpleien. katleho Seisa / Getty Images

Også innenfor hudpleie finnes det produkter av både god og dårlig kvalitet. Om du er usikker på om produktet du har valgt er av god kvalitet, anbefaler Torsnes å se på ingredienslisten.

– Det er viktig å vite at mange formuleringer er ustabile, penetrerer ikke huden, eller har veldig lite vitamin C i seg. Da er de ikke effektive. Se gjerne etter et vitamin C-serum med 15-20% L-ascorbic acid og lav pH verdi, anbefaler hun.

SE PÅ INGREDIENSLISTEN: Hudlege Linnea Torsnes anbefaler å se på produktets ingrediensliste.
SE PÅ INGREDIENSLISTEN: Hudlege Linnea Torsnes anbefaler å se på produktets ingrediensliste.Aleris

– Hvordan bør vitamin C brukes?

– Vitamin C er fint å bruke på dagtid under dagkremen, pluss en solfaktor med høy SPF, sier Torsnes.

Al-Mustafa anbefaler å bruke det særlig på sommerhalvåret:

– Har man ikke råd til å unne seg vitamin C-serum hele året, anbefaler jeg at det brukes om våren og sommeren, så kan man ta en pause om høsten og vinteren.

Vi har funnet frem til våre favoritter med den aktive ingrediensen:

Konsentrert serum

Konsentrert serum

Konsentrert antioksidantserum som hjelper til med å beskytte huden og gir en jevnere hudtone.

C-vitamin og hyaluronsyre

C-vitamin og hyaluronsyre

Et antialdrende serum som fremmer glød og mykhet.

Gelékrem

Gelékrem

Lett gelékrem som motvirker grå og gusten hud. Bidrar til glød og jevnere hudtone.

Bekjemper solskader

Bekjemper solskader

Aktivt serum som motvirker aldringstegn. Fint for normal, kombinert og moden hud.

Fukt og glød

Fukt og glød

Gelékrem med lett konsistens, som tilfører huden fukt og glød.

Tonerpads

Tonerpads

Tonerpads med vitamin C på ingredienslisten som passer alle hudtyper.

Lysnende øyekrem

Lysnende øyekrem

En øyekrem med vitamin C for et våkent blikk.

Emma Louise Fon Mathisen
Emma Louise er journalist I VG. Her jobber hun med tekst- og videosaker innen mote, interiør og skjønnhet. Hun har en lidenskap for skjønnhet og velvære, og elsker å teste nye produkter og trender.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?