LED-masker – er det verdt pengene?

POPULÆRE MASKER: LED-maskene har blitt en svært populær hjemmebehandling.

De skal jevne ut hudtonen, forminske arr og redusere aldringstegn. LED-maske har lenge vært en favoritt hos kjendisene, men fungerer det egentlig?

Emma Louise Fon Mathisen
Publisert:

De siste årene har det stadig blitt mer populært å gjennomføre hudpleiebehandlinger som tidligere ble gjort i salong, hjemme. Og en av de store trendene som virkelig har gjort sitt inntog på markedet, både blant kjendiser og «oss dødelige», er LED-masken.

Du har sikkert sett den. Maskene som lyser fra innsiden, og som gjør at du ser ut som en fancy Stormtrooper fra «Star Wars»-universet.

STAR WARS-KARAKTER?: LED-maskene ser kanskje rare ut, men hevder å gjøre underverker for huden.

Forkortelsen LED står for lysemitterende diode, og lysene i masken sender ut lys i forskjellig bølgelengder som skal behandle uilke hudtilstander. Teknologien bak maskene ble innført i hudpleieverdenen etter at den lenge hadde blitt brukt av NASA for å reparere sårskader. Men er LED-masker bare en gimmick, eller vil det faktisk forbedre huden din?

Vi har snakket med tre eksperter for å høre om det er verdt pengene.

BRUKT AV NASA: LED-lys har lenge blitt brukt av NASA.

Unngå bomkjøp

LED-masker er nemlig ikke billig. De har ofte en prislapp på flere tusen kroner, og da er det greit å unngå bomkjøp. Og skal vi tro ekspertene er det gjerne kvaliteten på lysene som gjenspeiles i prisen.

– Det finnes jo billige LED masker på markedet, men det ville ikke vært mulig å produsere såpass billige masker med samme teknologi som i salong, sier kosmetisk dermatologisk hudpleier ved Natural Beauty Clinic, Mariam Larsen.

Hun anbefaler å få veiledning for å unngå bomkjøp.

– Dersom man vil ha en hjemmemaske som faktisk fungerer, bør man kjøpe denne hos en klinikk eller salong som jobber med LED-lys, eller eventuelt få veiledning derfra slik at man unngår bomkjøp.

KVALITET KOSTER: Kosmetisk dermatologisk hudpleier Mariam Larsen (t.h.) sier at en LED-maske som faktisk har en effekt vil koste mer.

Gunstig for disse hudtilstandene

En studie fra The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology hevder at LED-behandling er gunstig for flere medisinske og estetiske hudtilstander, og kan ha en positiv effekt på akne, sårbehandling og aldringstegn.

Kosmetisk lege og eier av RÛ klinikken i Stavanger, Rolah Lønning Osman, mener LED-lys er en behandlingsform de fleste hudtilstander kan ha nytte av.

– Alle hudtilstander kan være tjent med å bruke LED-lys, men hovedsakelig inflammatoriske hudtilstander som eksem, psoriasis og akne har godt av behandling med LED-lys. I tillegg kan aldrende hud bedres ved bruk av LED-lys.

LYSENE: Slik ser innsiden av en LED-maske ut. Teknologien bak maskene har lenge blitt brukt av NASA.

Hun sier til MinMote at de bruker denne type behandling i klinikk, og ser god effekt hos kundene. Likevel tror hun effekten man vil se ved hjemmebehandling sannsynligvis vil være noe mindre.

– Effekten vil nok ikke være like sterk som fra lysene man bruker i behandling, og det har med mengden lamper og styrke på lyset i maskene å gjøre. Man må forsikre seg om at masken faktisk genererer Infrarødt LED-lys med opp til 700nm for å nå cellene vi ønsker.

Til info: 700nm står for nanometer, og beskriver lysets bølgelengde. Rødt lys er fargen mer lengst bølgelengde, og ligger på omkring 700nm, ifølge NASA. Jo lenger bølgelengde lyset har, jo dypere vil det penetrere ned i huden. Infrarødt lys har lenger bølgelengde og er ikke synlig for det blotte øyet. Det trenger dermed dypere ned i huden og kan ifølge denne studien fra NCBI ha en gunstig effekt på hudtekstur og aldringslinjer.

Til tross for noe mindre effekt, er Osman likevel positiv til LED-masker for personlig bruk.

– Jeg forstår trenden godt. Det er et kosteffektivt verktøy å bruke til å få bukt med betennelser i huden, diverse utslett, og samtidig prøve å motvirke tidens tann på en naturlig måte.

GODT FOR HUDEN: Kosmetisk lege Rolah Lønning Osman tror særlig de med eksem, psoriasis, akne og aldringstegn kan ha godt av behandling med LED-lys, også i hjemmebehandling.

Populære på det koreanske markedet

Grunnlegger av nettbutikken SkinSecret, Sanja Myrås, sier til MinMote at de tok LED-masker inn i butikkens sortiment på grunn av populariteten på det koreanske markedet. De opplevde høy etterspørsel, men prisen ble en utfordring for mange.

– Da vi tok inn LED-masken ønsket vi å tilby en profesjonell maske til hjemmebruk som ga raske og effektive resultater. Masken vi fant kostet forholdsvis mye i innkjøp som resulterte i en høy utsalgspris, som igjen førte til at færre hadde råd til å kjøpe den.

Til tross for høy pris fikk masken gode tilbakemeldinger fra kunder.

– Kundene opplevde at huden ble smidigere og hudtonen jevnere etter at de hadde brukt masken en stund. Noen meldte også ifra om at de hadde fått mer glød og spenst i huden.

Selv stiller hun seg positiv til bruken av LED-masker til hjemmebruk, på visse betingelser.

– Så lenge masken stammer fra et anerkjent merke som har god dokumentasjon på teknologi og kan vise til resultater fra kliniske studier, er dette en behandlingsform jeg kan gå god for.

GODE TILBAKEMELDINGER: Sanja Myrås er positiv til LED-masker på hjemmebruk på visse betingelser.

Er det trygt å bruke?

I 2019 måtte Neutrogena tilbakekalle sine lysterapimasker spesielt ment for akne-utsatt hud. De begrunnet valget med at det var på grunn av stor forsiktighet, etter at produktet deres kunne gi øyenskader hos enkelte forbrukere.

Likevel er det en enighet blant eksperter om at LED-masker til hjemmebruk er trygt, så lenge man beskytter øynene, og viser forsiktighet med blått lys.

ULIKE LYS: De ulike lysene skal behandle ulike hudtilstander.

– Jeg tror det skal mye til for at LED-lys skal være skadelig. Det som kan evt. kan være skadelig er dersom man stirrer inn i lyset, da det kan være skadelig over tid. Det er derfor vi har beskyttelsesbriller under behandling, sier Mariam Larsen.

Kosmetisk lege Rolah Lønning Osman sier man skal være forsiktig med bruken av blått LED-lys, og at er forbeholdt en hudtilstand.

– Vi anbefaler ikke store mengder blått LED-lys til hjemmebruk. Det blå lyset er forbeholdt akne-tilstander, og i kontrollerte mengder i klinikk. Noen LED-masker, som Dr. Dennis Gross-maskene inneholder også en blå lyssetting, men her er det snakk om tre minutter daglig. LED-masker skal ikke inneholde ultrafiolett stråling, som for eksempel solsenger gjør, og dette gjør dem trygge å bruke.

Publisert:
Emma Louise Fon Mathisen
Emma Louise er journalist I VG. Her jobber hun med tekst- og videosaker innen mote, interiør og skjønnhet. Hun har en lidenskap for skjønnhet og velvære, og elsker å teste nye produkter og trender.

Finn mer innhold om: