«Maskne» – slik kan du unngå kviser etter bruk av munnbind

KAN FØRE TIL KVISEUTBRUDD: Har du fått kviser av munnbind? Du er ikke alene. Få ekspertenes råd til hvordan du kan unngå «maskne». Illustrasjonsfoto: iStockphoto.
KAN FØRE TIL KVISEUTBRUDD: Har du fått kviser av munnbind? Du er ikke alene. Få ekspertenes råd til hvordan du kan unngå «maskne». Illustrasjonsfoto: iStockphoto.

Har du fått flere kviser rundt munnen i det siste? Det er godt mulig du har fått «maskne».

For mange har bruk av munnbind og ansiktsmasker blitt en nødvendig del av hverdagen. En ting det kan føre med seg er små nupper og kviseutbrudd i området rundt munnen.

– Med økende bruk av munnbind vil forekomsten av munnbind-akne dessverre øke, sier hudlege Michael Zangani.

«Maskne» er et populært kallenavn på problemene man kan oppleve i huden når man begynner å bruke munnbind ofte, og selve navnet kommer av koblingen mellom «akne» og «maske».

– «Maskne» er et reelt fenomen. Det er en form for akne type kalt «Akne mechanica», tidligere sett i forbindelse med gnissing og svetting under treningstøy. Årsaken til maskne er den samme, gnissing, svette og dårlig ventilasjon gir grobunn for bakterier, sier kosmetisk lege Rolah M. Osman Myrestrand.

Slik unngår du kviser på grunn av munnbind

Zangani er hudlege på Volvat, og deler selv råd om hud og hudpleie på sin Instagram-konto.

Det viktigste er å følge gjeldende råd og retningslinjer for bruk av munnbind, men om du er plaget av kviseutbrudd sier hudlege Zangani at munnbind i 100 prosent bomull er å foretrekke fordi de gjør at huden kan puste bedre.
– Det er viktig å holde masken ren da man ofte svetter under masken. Du har ikke lyst til at talg og svette som sitter på munnbindet skal påvirke huden. Bruker du engangsmunnbind må du bytte ofte, sier han.

– «Maskne» forverres ved bruk av skitten maske og okkluderende sminke under masken, legger kosmetisk lege Osman Myrestrand til.

Legen sier også at dette er tiden for å effektivisere hudpleierutinen, og være flink med det grunnleggende som rens og fuktighetskrem.
– Skånsom rens med mye fukt samt talgreduserende dagkrem er viktig.

For noen vil det være nok med en mild rens og en lett fuktighetskrem morgen og kveld, mens andre må til med flere produkter for å både løse opp i de gamle hudcellene som kan være med på å skape kvisene og samtidig berolige huden.

Dagkremen gjør dobbeltarbeid her, i tillegg til å redusere talg kan den beskytte huden mot friksjon fra munnbindet, råder Zangani og påpeker:
– Husk at munnbind kan forsterke produktlevering til huden derfor er det ikke lurt å bruke retinoider eller andre syrer under munnbind. Disse kan heller brukes på kveldstid.

KAN HJELPE: Hudlege Michael Zangani mener munnbind i bomull kan være bedre for huden enn engangsvarianten. Her er hertuginne Kate med sitt blomstrete munnbind. Foto: Pa Photos.
KAN HJELPE: Hudlege Michael Zangani mener munnbind i bomull kan være bedre for huden enn engangsvarianten. Her er hertuginne Kate med sitt blomstrete munnbind. Foto: Pa Photos.

«Maskne» opptrer som oftest i form av nupper, rødhet og kviser, spesielt i kinn- og munnregionen. Hos SkinCity, som er en hudpleiesalong på nett, har de merket at folk er plaget av kviser som popper opp etter å ha brukt munnbind.

– Disse problemene oppstår blant annet på grunn av den mekaniske friksjonen et munnbind gir i ansiktet, denne konstante bevegelsen gir ikke bare rødhet og irritasjon, men kan også på sikt skape små «micro-tears» eller små åpninger i huden. Disse små åpningene gjør det enklere for bakterier å komme inn i huden, og skape ytterligere irritasjon, sier hudterapeut Sunniva Grane og legger til:

– Et munnbind er designet for å være tett, og dette gjør at det fort kan bli både varmt og klamt på huden under. I dette miljøet trives bakteriene på huden kjempegodt, også de bakteriene som gir oss kviser.

Dropp sminken

Om du er blant dem som bruker sminke, mener legene det er tid for å tone det ned.
– Reduser det så mye som mulig og vær flink med din daglige hudrutine. Friksjon, talg, svette og varme sammen med sminke betyr kviseutbrudd, sier hudlege Zangani.

Osman Myrestrand støtter at man bør tone ned sminken i perioder hvor man bruker munnbind.

– Oppgrader heller hudpleien til å forebygge utbrudd. Salisylsyre-rens, -pads, og kremer er effektive mot akneutbrudd. Kremer som inneholder retinol kan brukes på natten for å regulere talgproduksjonen og forebygge tilstoppinger, sier den kosmetiske legen.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Hvordan var din opplevelse i dag?