Ekspertene tipser: Slik blir du kvitt kvisene
Har du en, to eller tre irriterende kviser som ikke ser ut til å forsvinne med det første? Her er tipsene fra ekspertene.
Jada. Kviser er helt normalt og rammer oss alle. Det kan likevel oppleves som en fattig trøst når de plagsomme, irriterte og rød flekkene først har meldt sin ankomst.
Det finnes mange produkter på markedet spesielt utviklet for uren hud. Kosmetisk sykepleier ved Beths Medispa, Silje Gundersen, sier det er en rekke ingredienser man bør se etter som kan være gunstig for en kviseutsatt hud.
– Dersom man har fått en kvise, kan det for eksempel være smart å bruke produkter som inneholder salisylsyre, svovel eller retinol. Salisylsyre regulerer talget i kvisene, mens retinol og svovel demper inflammasjonen.
I tillegg til aktive ingredienser anbefaler Gundersen å bruke en god rens, som gjør at de aktive produktene vil ha bedre effekt på huden.
Hudpleie: Alt om retinol
Også hudlege ved Volvat, Michael Zangani, anbefaler salisylsyre som en del av den daglige hudpleierutinen.
– Salisylsyre må være sentralt i den daglige hudpleierutinen. Man bør også bruke en eller annen form for A-vitaminsyre, men dette bør brukes hovedsakelig på kvelden.
Han trekker også frem ingrediensen niacinamide som en effektiv ingrediens for akneutsatt hud, i tillegg til en god og mild skrubb to til tre ganger i uken. Men som med så mye annet, er man nødt til å prøve seg frem for å sin perfekte rutine.
– Hudpleierutinen bør justeres avhengig av årstid, hudtype, samt reaksjon på ingrediensene.
En god hudpleierutine eller ei, av og til trenger man bare en «quick fix» som kan gjøre kvisen litt mindre rød eller betent umiddelbart. Så hvilke råd anbefaler ekspertene i en kvisekrise?
– En rask behandling kan være å bruke isbiter og nedkjøle kvisen/cysten 1–2 minutter og gjenta det flere ganger om dagen, sier Zangani.
– Et annet tips er å legge en svovelmaske lokalt på kvisen over natten, sier Gundersen.
Samtidig understreker begge ekspertene at det er viktig å oppsøke hjelp om situasjonen forverrer seg.
Kvisene du kan – og ikke kan – poppe
Vi har vel alle fått beskjed om å ikke poppe eller pille på kviser, og for de av oss som har valgt å trosse dette rådet vet godt at man som regel ender med å angre bittert. Men hvorfor er egentlig er det så dumt?
Ifølge Gundersen kan klemming og pilling føre til at bakteriene sprer seg til et større område på huden, noe som igjen kan resultere i flere kviser.
– Jeg vil ikke anbefale å klemme på kviser som er betente, vonde, eller som ligger dypere i huden, altså cystisk akne.
Om du likevel ikke klarer å la kvisene være i fred, og vet at du bare må klemme litt, har hudlegen Michael Zangani et par tips, men trekker frem risikoen for arrdannelse som en mulig risiko.
– Dersom kvisen er «sprengklar», kan man forsiktig med kompresser trykke på kvisen slik at det får tømt seg. Man kan også bruke en steril nål og lage et lite hull på toppen av kvisen. Ellers anbefaler vi ikke det da det øker sjansen for arrdannelse.
Tipsene som funker for folk flest
Om du som mange andre får kviser i ny og ne, men ikke er alvorlig plaget anbefaler ekspertene en god hudpleierutine. Dette kan for mange være nok til å redusere og forebygge høy talgproduksjon og kviseutbrudd.
– En rens og krem morgen og kveld holder som regel, men noen ganger må det også brukes produkter som behandler i dybden, forteller hudpleier Anne Kathrine Hansen.
– Det er viktig å behandle slik hud i samråd med noen som kan dette, som en hudterapeut. Da unngår du ofte de vanlige feilene og kommer raskere til et resultat.
I tillegg er det andre faktorer som kan påvirke hudkvaliteten. Hudlege Michael Zangani forteller at kosthold, søvnkvalitet og stress også kan ha en påvirkning på huden.
Om du skal noe spesielt, og vil gjøre små grep som kan forhindre at nye kviser kommer frem, har Anne Kathrine Hansen spesifikke tips å dele.
– En god hudpleierutine både morgen og kveld, men ikke begynn med nye produkter like før den dagen du helst vil unngå utbrudd.