Eksperter advarer mot gelélakk i salong: - Skadelig

SKADELIG: Flere eksperter på feltet MinMote har vært i kontakt med, fraråder bruk av gelélakk. Foto: Getty Images
SKADELIG: Flere eksperter på feltet MinMote har vært i kontakt med, fraråder bruk av gelélakk. Foto: Getty Images

Sommerens store trend innen neglelakk - gelélakk i salong -får krass kritikk av flere eksperter, som mener behandlingen kan gi alvorlige skader.

Skjønnhetsbehandlinger som voksing, vippeextentions og neglpleie ekspoderer gjerne i popularitet på sommeren. Trenden innen sistenevnte behandling har lenge vært «gelélakk» i salong.

Denne type manikyr går ut på at lakken påføres, for deretter å herdes i en UV-lampe. Dette gjør at den sitter mye bedre enn vanlig neglelakk, men flere eksperter mener behandlingen kan være svært skadelig.

I går besluttet dessuten det svenske Legemedelvärket å forby hjemme-varianten av gelélakk fra merket Depend, på grunn av alvorlig helserisiko.

Hudlege advarer

I følge en amerikansk forskingsrapport publisert på JAMA Dermatology, utført de amerikanske legene Deborah F. MacFarlane og Carol A. Alonso, brukes det samme UVA-lyset i neglsalonger, som i solarium. Rapporten følger to kvinner som begge har utviklet hudkreft på hendene etter å ha benyttet seg av gelélakk over tid. Det står videre i studien at ingen av kvinnene hadde hudkreft i familien fra før av, og fikk moderate mengder sollys da begge jobbet innendørs til daglig.

Undersøkelsen er publisert i 2009, og ble i fjor også omtalt av Daily Mail i forbindelse med den økende populariteten av produktet.

Dette overrasker ikke den norske hudlegen og hudspesialisten Jon Langeland, som advarer mot denne type behandling, blant annet fordi bruken av UV-lys under neglbehandlinger kan skade huden og det normale, opprinnelige neglanlegget.

- I alle tilfeller er det risiko for sensibilisering og vedvarende allergiske reaksjoner som kan skade den naturlig neglen og neglanlegget. Det kan også forekomme allergisk reaksjoner på alle andre kjemikalier involvert i prosessen. UV-bestråling kan øke risikoen for solskader og hudkreft, sier han til MinMote og legger til at han ikke vet nok om hva slags del av spekteret eller hvilke doser som er involvert til å konkretisere dette.

Langeland synes uansett man skal unngå alle typer påstøpning av negler.

- Med all form for påstøpning av negler følger også risiko for lommedannelse og floraforandringer i neglene. Det kan i tillegg oppstå nedsettelse av lokal immunrespons som kan gi sopp- og bakterieinfeksjoner, sier han.

HJEMMELAKK: Finn en god overlakk som beskytter fargen og påfør neglelakken hjemme. Den holder seg ikke like pen som gelélakk, men sliter imidlertid ikke like mye på neglene dine. Foto: Getty Images
HJEMMELAKK: Finn en god overlakk som beskytter fargen og påfør neglelakken hjemme. Den holder seg ikke like pen som gelélakk, men sliter imidlertid ikke like mye på neglene dine. Foto: Getty Images

- Viktig å skille mellom aktørene i bransjen

Faglærer på Tone Lise Akademiet, Linn Himberg-Larsen synes det er viktig å skille mellom de profesjonelle og amatørene i bransjen.

- Autorisert «gelélakk» fra leverandører som blir lagt hos profesjonelle negleteknikere skader ikke neglene. Jeg har selv 15 års erfaring fra bransjen og har brukt påstøpte negler like lenge. Jeg har utelukkende brukt autorisert gelélakk, og aldri opplevd at neglene har blitt hverken tynne eller ødelagte, sier hun.

Larsen mener imidlertid at det er de useriøse aktørene på markedet som er til hjemmebruk, som ødelegger for resten av bransjen.

- Det finnes flere «gelélakker» til hjemmebruk som er fra profesjonelle merker som er mye bedre enn produktene som blir solgt på kjedebutikker, sier hun og legger til at disse produktene fåes kjøpt direkte av leverandøren.

Shellac- importør slår tilbake

Petra Askegren, markedsjef og partner på Neglakademiet AS er eneste autoriserte importøren av CND Shellac i Norge. Hun synes det er synd at «gelélakk» blir forvekslet med CND Shellac og opplever daglig at navnet blir misbrukt.

- Shellac har blitt et fellesbegrep for alle typer gelélakker i Norge. Sannheten er at det er kun vi, som eneste CND Shellac-forhandler i Norge, har rett til å bruke det navnet, sier hun.

Askegren forteller at det er flere aktører på markedet som bruker navnet i sine produkter. Det synes hun er beklagelig da CND Shellac er mer skånsom enn andre typer gelélakker, og sjeldent skader neglene.

- Hovedregelen for vår lakk er at neglen aldri skal files på i forkant av behandlingen. Shellac er en hybridlakk som fester seg på en annen måte enn andre gelélakker hvor man filer neglen i forkant av påføringen slik at det skal sitte bedre, sier hun.

Askegren har mottatt flere henvendelser fra norske kvinner som er redde for å skade neglene slik som Depends hjemmebehandling har gjort. Hun advarer mot useriøse forhandlere i bransjen.

Føler dere at bransjen blir svertet av eksempelvis Depends situasjon?

- Ja, abolutt. Vi ønsker at gelélakk kun var en salongbehandling og at ingen ufaglærte fikk behandle andre eller seg selv hjemme. Det ser kanskje lett ut å påføre gelélakk, men det kreves trening og kunnskap, forsikrer Askegren.

- Skånsom behandling

Agnes Feiger, eier av skjønnhetssalongen Neglhuset i Oslo, tilbyr gelélakk på sin salong. Hun er ikke kjent med at det er noen risiko ved bruk av gelélakken. Hun forteller imidlertid at det er naturlig at neglene blir varme og at man kan kjenne UV-strålingen under behandlingen.

- Det er en risiko for alt. Jeg tenker slik at hvis produktene først har kommet inn i Norge og er godkjente, er det ikke så farlig. Tenk på tannblekning og hvor det ofte oppstår ising i tennene i etterkant. Det er risikofylt, men det er mange som gjør det for det, sier Feiger.

Gründeren av Neglhuset forteller at salongen hennes kun har godkjente produkter, og at behandlingen som har vært på markedet lenge, har fulle ventelister.

- Det er storsesong for gelélakk og andre skjønnhetsbehandlinger, så ventelisten strekker seg helt til august, sier hun og legger til:

- Behandling er kjent på markedet for å være skånsom mot neglene og skal ikke ødelegge dem.

Feiger får støtte av Mattilsynet, som ikke planlegger å gå saken i sømmene, ettersom det ikke foreligger klager til Folkehelseinstituttet.

- Vi respekterer uttalelsen og advarselen. Samtidig blir det urettferdig mot produsenten å forby et stoff som vi ikke har fått konkrete klager på. Hvis vi hadde fått det, hadde saken vært en helt annen, sier seksjonsleder i tilsynsavdelingen ved Mattilsynets hovedkontor til MinMote.

MinMote har også prøvd å komme i kontakt med CND, den amerikanske leverandøren av gelélakken Shellac, uten å lykkes.

Sjekk hvordan du får festfine negler på 1-2-3!

- Anbefaler ikke behandlingen til noen

Fotterapaut Anne Kristine Moxheim driver sin egen klinikk i Oslo. Hun har tidigere selv vært gelélakk-kunde, men har det ikke i sin salong og advarer mot bruken.

- Laget som legges over neglen blir så tett at neglene ikke får nok oksygen. Lite eller ingen oksygen til neglen kan gi sopp og sprø og sprukne negler, noe som er lite ønskelig og vanskelig å behandle, sier hun.

Basert på egen erfaring forteller Moxheim at noen kan oppleve at neglene løsner fra neglesengen og at det kan være vanskelig å få den til å feste seg igjen.

- Siden det ikke går ann å fjerne denne typen lakk med vanlig neglelakkfjerner, er det vanlig å slipe den av med en maskin. Dette er en tøff behandling av neglene og tar bort det naturlige laget som beskytter. Avslipningen gjør dessuten neglene veldig tynne og skjøre, sier hun og legger til:

- Jeg anbefaler ikke denne behandlingen til noen.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?