Ny skjønnhetstrend kutter all hudpleie

NULL HUDPLEIEPRODUKTER: Den nye trenden går ut på å kutte ut alle produkter, som en slags detox for huden. Foto: Getty Images

Er du klar for å gi huden en detox?

Ingeborg Aspeli
Publisert:

Vi er omringet av alle hudpleie-triksene man må følge for å få fin og ung hud. Kremer, serumer, ansiktsmasker, ansiktsvann, skrubber og rens er kun noen få av alle produktene mange føler man må vaske seg med og smøre seg inn med daglig.

Koreansk skjønnhetspleie har vært populært verden over i det siste, hvor man sverger til opp til hele 15 produkter for at huden skal bli klar for natt og dag. Her til lands popper det også stadig nye produkter med ingredienser som skal gi glød, hindre aldring og få kvisene til å forsvinne for godt.

Hudfasting

Motenettstedet Man Repeller, som ble startet opp av Leandra Medine, skriver imidlertid at den nye skjønnhetstrenden som herjer for tiden er såkalt «skin fasting» eller hudfasting. Dette går ut på at man rett og slett kutter alle hudpleieprodukter som man vanligvis bruker en eller flere dager i uken – eller en hel uke for en skikkelig detox.

HUDPLEIE

Unngå tørr hud i kulden

Trenden skal ha startet hos den japanske klinikken Mirai Clinical, som har fått inspirasjon fra Hippocrates, populært kalt «legekunstens far», som mente at tradisjonell fasting kunne ha en helbredende effekt.

– Det er bra både for oss og miljøet

Farmasøyt Monika Andersen er ekspert på ingredienser og forfatter av boken «Din kosmetikk- og hudpleieguide». Hun mener at man kan ha godt av en slags pause fra kosmetikk.

– Alt fra diverse kremer til parfyme påvirker oss utvilsomt. Det er bra, både for oss selv og for miljøet, at vi kan redusere bruken av kosmetiske produkter, forteller hun.

Andersen mener det er flere positive sider ved å kutte ned på hudpleien.

– Forbrukere vil spare penger, spare samfunnet for plastavfall, kjemikalieavfall, mer plass i skapet og skjerpe sanser som lukte- og smakssans. Forekomst av allergiske reaksjoner vil nok også falle over tid. Vi vet at jo mer vi utsetter oss for kjemiske stoffer, jo større risiko for at utvikle sensibilisering og allergi, forklarer hun.

Se hva som skjedde da MinMote-leder Elise Alexandra Gulbrandsen kuttet alle dyre hudpleieprodukter her:

Flere produkter betyr ikke bedre hud

Ingredienseksperten peker på man kan ha godt av å få avlastet huden med tanke på kosmetikkprodukter, eller ikke belaste den unødvendig. Hun forteller at hun opp gjennom 12 år har skannet tusenvis av nordmenn sin hud. Hennes erfaring er ikke at de som bruker flest produkter har minst hudproblemer.

– De som bare brukte vann til å vaske seg hadde bedre hudtilstand eller mindre problemer enn de som renset huden med produkter hver morgen og kveld og de som kun renset huden på morgenen. De som har aller best hudtilstand er de som kun renser huden med produkter på kvelden, forklarer hun.

Men selv om ikke alltid innstillingen er «jo mer, jo bedre» når det kommer til kosmetikk, mener Andersen at det er viktig med noen produkter, spesielt solkrem med tanke på forebygging av hudkreft.

– Det er viktig å pleie huden sin ved å bruke en fuktighetskrem så man forebygger tørrhet. Det er også viktig å beskytte seg mot solen. Før du legger deg er det hensiktsmessig å befri huden for dagens forurensing og påføre en god reparerende og beroligende nattkrem, sier hun og legger til at et besøk til hudpleier for å få behandling også kan være lurt en gang innimellom.

HUDPLEIE

Slik får du glød til festen

At det kommer et motsvar på hudpleie-hysterien er kanskje ikke en overraskelse, skriver Man Repeller videre. Ifølge markedsanalyseselskapet Zion, så selger det globale skjønnhetsmarkedet for hele 138 billioner dollar i 2017, det vil si omkring 1144 milliarder norske kroner.

Lege: Har ikke tro på trenden

Kosmetisk lege Rolah Osman Lønning, som eier klinikken Rü i Stavanger, anbefaler imidlertid ikke å slutte med all hudpleie.

– Hvis huden din er frisk og fungerer normalt så er det mild pleie som er det aller beste. Men jeg har anbefalt det til noen pasienter som for eksempel har irritasjoner i huden eller reagert på et produkt. Og hvis man bruker veldig mange forskjellige produkter øker sjansen for at de kan skje en kryssreaksjon.

EKSPERT: Rolah Osman Lønning er kosmetisk lege. Foto: Trond Oliversen

Hun tror mange kan få kviseutbrudd hvis de kutter produkter de har brukt over en periode.

– Jeg ser for meg at hvis du er vant til å bruke produkter som reduserer talgproduksjonen, kan du få kviseutbrudd hvis du plutselig slutter med alt. Og hvis du slutter å tilføre fuktighet kan du få tørr hud, som igjen kan føre til urenheter, sier hun.

Hun peker dog på at det kan være lurt å la huden puste iblant, for eksempel ved la være å sminke seg innimellom.

– Men jeg ser ikke for meg at noen med normal hud skal gagne av å stoppe med hudpleie. Det er viktig å opprettholde en god hudbarriere spesielt med tanke på eksponering av sol, UV-stråler og forurensing.

Hun poengterer at man ikke trenger uendelig med produkter hver morgen og kveld for å gi huden den næringen og beskyttelsen den trenger.

– Man må ha en god rens som er tilpasset din hud, og en peeling kanskje en gang i uken, en god fuktighetskrem og et serum. Og solkrem. Da har du egentlig det du trenger.

Publisert: